• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] [156]awaria 2,4 jtd

• Autor wątku Autor wątku lukas_ps86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    jtd
L

lukas_ps86

Guest
Witam! dla usciśnienia dodam, że chodzi o 156 2.4 JTD 98'. Ostatnio po powrocie z pracy miałem powarzny wyciek płynu chłodniczego(cały zapas ze zbiornika wyrównawczego) po oględzinach na kanale niznalazłem żadnego pęknięcia nic, po uzupełnieniu płynu stan utrzymuje sie. 3 dni później miałem przygode na trasie, gdy silnik dogrzał sie do ok. 80 st.C nagle odcięło mi paliwo i zapaliła sie kontrolka wtryskiwaczy, już nieodpalił. zauwarzyłem, że odpala tylko jeśli postoi pare godzin i ostygnie do 50st. lub mniej i jeździ bez najmniejszego nawet objawu, równiutko, cicho, dopuki nizagrzeje sie ponownie do ok80st. wtedy znów odcina paliwo.
Bardzo prosiłbym o jakieś rady.
czy jest jakis zawór którym mógł wyciec ten płyn chłodniczy??
czy to odcinanie paliwa moze byc następstwem tego wycieku??
czy... pozostaje tylko warsztat?

Płyn chłodniczy jeśli nie wyciekł to mógł uciec tylko jedną drogą puściła ci uszczelka pod głowicą - jedź do warsztatu i ją wymień. A takie gaśnięcie nagrzanego silnika to awaria czujnika położenia kątowego wału korbowego.

obecnie mam ten sam problem z odpalaniem u siebie wszystko wskazuje na to, że to czujnik położenia wału jak masz jak to sprawdż opór na czujniku powinien wynosić 860 omów przy ok. 20 stopniach celsjusza bez żadnej tolerancji, u mnie jest prawie 1000. Sprawdza się go po rozpięciu kostki czujnika na środkowym i bocznym przewodzie gniazda. jutro zakładam nowy czujnik i napiszę co z tego wyszło. Pozdrawiam :wink:

wymieniłem czujnik i jest wszystko w porządku, zrób to samo koszt czujnika 100zł wymieniłem sam czas wymiany 20min.

byłem wczoraj u znajomego mechanika, podpiął sie do komputerka i wyszło kilka usterek m.in. ten czujnik. zostawiłem go na dzień, dziś dzwoniłem i mówi że wymieni ten czujnik juz ma zamówiony. napisze jeszcze czy pomogło. dzięki za podpowiedź chłopaki :wink:

I znów to samo :evil:
zaczynam wątpić w swoje autko :(
Dwa miesiące, dwie awarie. oby niebyła to stała tendencja.

Amortyzatory
Powrót