156 1.9 JTD a JTD MJet

R

ravel

Guest
Witam Wszystkich, tak planuje na wiosnę zakup Alfy 156 1.9 JTD 150km z 2004-2005r. SEDAN, ale nie moge nigdzie znaleźć dokładnego info na temat tych silników.
Nurtuje mnie pytanie jaka jest różnica między 1.9JTD a 1.9JTD MJet, oczywiście tylko ten 150 konny motor.
Czy jest motor 1.9JTD MJet 150km ? czy tylko 1.9JTD?

Sporo jest o tym że:
- oszczednosc,
- dobra dynamika,
- mało awaryjny przy odpowiedniej eksploatacji

Ale co takiego maja Mjet-y i czym sie roznia od JTD?

Mam na oku taką sztukę:
http://moto.gratka.pl/tresc/alfa-romeo-156-jedyny-taki-150km-1-9-11996748.html

Ostatnia edycja:
To Multijet, czyli nowsza konstrukcja 16-zaworowa, nieco przyjemniejszym dźwięku, lepszej charakterystyce i 6-biegową skrzynią. Jak poszperasz na forum to znajdziesz dokładne różnice konstrukcyjne.

Ogólnie bardzo fajny silnik.
Ale przejedź się jeszcze przed zakupem 5-cylindrowym 2,4 tak dla porównania ;)

Witam Wszystkich, tak planuje na wiosnę zakup Alfy 156 1.9 JTD 150km z 2004-2005r. SEDAN, ale nie moge nigdzie znaleźć dokładnego info na temat tych silników.
Nurtuje mnie pytanie jaka jest różnica między 1.9JTD a 1.9JTD MJet, oczywiście tylko ten 150 konny motor.
Czy jest motor 1.9JTD MJet 150km ? czy tylko 1.9JTD?

Sporo jest o tym że:
- oszczednosc,
- dobra dynamika,
- mało awaryjny przy odpowiedniej eksploatacji

Ale co takiego maja Mjet-y i czym sie roznia od JTD?

Mam na oku taką sztukę:
http://moto.gratka.pl/tresc/alfa-romeo-156-jedyny-taki-150km-1-9-11996748.html

witam ja mam alfe z tym silnikiem tylko ze 140 konnym,juz 5 lat,jest bardzo oszczedny ,4-5 l na 100 km ,olej,filtry paliwa,powietrza,oleju wymiana co rok, rozrzad plus pompa wody i silnik pracuje do dzis bez problemu,czyscilem jeszcze ERG i go czesciowo zaslepilem,chlodnice maja slabe do wymiany po 5 latach plus przy okazji zalecaja wymienic termostat, to tyle tankowac i jezdzic :)

Jak robisz że ci spala 4litry???

O różnicach własnie miedzy silnikiem jtd, a mjtd było dużo pisane na forum, poszukaj cos znajdziesz, ja nawet jak wpisałem to w google to wyskoczył link do tematu z tego forum:)

Te 4-5 litry to chyba pobożne życzenia. Większość tutaj twierdzi, że spalanie wynosi średnio 7l. Mi spalanie waha się między 6,8 a 7,2, większość w trasie.

Najmniejsze spalanie jakie udało mi się uzyskać to 6,2l jadąc autostradą z szybkością 110km/h - ale ile tak można? :)

Oczywiście pomiar z tankowania a nie z kompa.

150KM to ciężko znaleźć bo były praktycznie tylko z końcówki produkcji - czyli czrwic-wrzesień 2005, a różnicy pomiędzy 140KM i tak nie zauważysz. 16v M-jetem to się jeździ praktycznie jak benzyniakiem

Główna różnica to JTD 8V i 16V, dwa wałki rozrządu nie jeden i co za tym idzie lepsza dynamika, większa moc, kultura pracy i ogólnie zadowolenie właściciela :D do tego nowsza konstrukcja.

Co do awaryjności, dbasz to jeździsz.

Spalanie, na trasie udało mi się osiągnąć poniżej 5 litrów, jednak był to 6 bieg, prędkość może 100km/h wynikająca z mojego zmęczenia po długiej jeździe. Realnie miasto w lato 9l, zima 10l i nie ma bajek, że 5 litrów bo to diesel, jak jeździsz dynamicznie i deptasz to swoje wypije, może jakby przeliczyć cykl mieszany to 7l wyjdzie.

Główna różnica to JTD 8V i 16V, dwa wałki rozrządu nie jeden i co za tym idzie lepsza dynamika, większa moc, kultura pracy i ogólnie zadowolenie właściciela :D do tego nowsza konstrukcja.

Co do awaryjności, dbasz to jeździsz.

Spalanie, na trasie udało mi się osiągnąć poniżej 5 litrów, jednak był to 6 bieg, prędkość może 100km/h wynikająca z mojego zmęczenia po długiej jeździe. Realnie miasto w lato 9l, zima 10l i nie ma bajek, że 5 litrów bo to diesel, jak jeździsz dynamicznie i deptasz to swoje wypije, może jakby przeliczyć cykl mieszany to 7l wyjdzie.
5l/100km to tylko WV i Audi palą:D

Dzieki Panowie,

REASUMUJAC:
- szukać 1.9JTDm 150km albo zdecydować się na 2.4JTDm 175km ale to juz większy wydatek, zeby upolować w lepszym stanie ...

Co do spalania, to ja więcej w trasie jestem wiec myśle, że bedzie mi palił w granicach 8L/100km czy to 1.9 czy 2.4.
Zastanawiam sie tez, czy jest az taka roznica miedzy 150km a 175km, bo w pojemnosci owszem.
Tyle tylko, ze jak chcialbym podniesc troszke moc, napewno lepiej to zniesie większa pojemnosc - 200 konikow w turbodieslu robi swoje :).

Odnośnie podniesienia mocy:1,9 16v 140 robi się na 170km z malutkim haczykiem,150 na okolice 180 ( o ile zdrowy układ paliwowy).200km to już niestety ingerencja mechaniczna ( frontowy IC i wydech sportowy).W 2,4 20v po samym sofcie masz 200km.Jeśli szukasz auta na trasę,planujesz tylko chip to 2,4 20v w pełni spełni twoje wymagania.Jeden minusik: ciężko znaleźć pewny egzemplarz ,ale jest na forum 2,4 20v ,które możesz brać w ciemno.

Po sofcie 1,9 16v na trasie spali ci okolice 6 litrów,a 2,4 20v-7litrów.Mowa o jeździe dynamicznej,a nie biciu rekordów ecodrivingu.
Robiąc soft,odrazu wywal egr z programu.

Ostatnia edycja:
Jęśli w większości autkiem pomykasz po trasie to ja na twoim miejscu brałbym bez wachania 2.4 20v.Jak kolega wyżej różnicy w spalaniu dużej nie będzie a przyjemnośc z jazdy i dżwięk 5 cylindrów wynagrodzą Ci reszte.

150KM to ciężko znaleźć bo były praktycznie tylko z końcówki produkcji - czyli czrwic-wrzesień 2005, a różnicy pomiędzy 140KM i tak nie zauważysz. 16v M-jetem to się jeździ praktycznie jak benzyniakiem

Jesteś tego pewien? Pytam bo już kilka razy widziałem w ogłoszeniach 150KM a auto było z 2004...

Maciek pisze dobrze,150km wychodziły podkoniec produkcji czyli tylko w 2005 roku.Ludzie często piszą 150km,ale to jest 103kw w rzeczywistości.

Dokładnie jak pisze Jony88-2,4 20v po chipie na trasę jest wymarzonym autem.Mega elastyczność przy deliktatnej różnicy w spalaniu,za to w mieście potrafi już wypić sporo więcej od takiej 1.9 16v.

zmiana ze 140 na 150 KM była to głównie oprogramowanie silnika i róznice w recyrkulacji spalin - spowodowane to było normami czystości spalin. Z tym że różnic w jeździe miedzy 1,916v 140KM, a 150KM nie ma żadnych, a obydwa można zawirusowac do 185KM. W Polsce sprzedano 150sztuk AR156 z silnikiem 1,9 16v 150KM. Silnik 2,4 fajnie brzmi ale jest zbyt cięzki do przedniego zawiasu AR156 i pogarsza jej prowadzenie

Wiesz zależy od stylu jazdy i to pomiar brany na podstawie tankowania a nie wskazań komputera, który zawsze pokaże okolice 6l średnie spalanie :D
U mnie głównie praca dom, po 5km wycieczki, więc i takie spalanie.
No niestety takie realia, czasami rzeczywistość weryfikuje dane katalogowe średniego spalania ;)

tak czy inaczej mysle ze jak na diesla o pojemnosci 1.9 spalanie 10 na 100 to duzo.
Miałem kiedys Peugeot'a 406 Coupe 2.2 Hdi 136 KM i tam spalanie głownie po miescie miałem jak w zegarku 8/100...podobnie mam w Alfie i myśle ze jest to optymalne spalanie jak na te pojemnosc i moc.
No chyba ze cały czas wkrecasz go na obroty na poszczegolnych biegach w okolicach 4000 rpm. to wtedy takie spalanie jest uzasadnione.

Powiem Ci tak, jak wyjadę na trasę to mam do razu pomiędzy 5 a 7 litrow, gdzie nie jade wolno, a w mieście tyle wychodzi jak jedziesz może 5km, silnik nawet się nie zagrzeje a już gasisz, no niestety i nie ma tutaj co się oszukiwać, że spalanie małe.

witam ja mam alfe z tym silnikiem tylko ze 140 konnym,juz 5 lat,jest bardzo oszczedny ,4-5 l na 100 km
..szczerze mówiąc jest to dla mnie abstrakcyjne spalanie ..moja realnie paliła ok. 8-9l/100km z takim samym silnikiem ..na komputerze pokazywała ok. 2l mniej :)

Amortyzatory
Powrót