• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

156 1.9 jtd 16v termostat

Auto
Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD MJet 16V
Witam, gdy zrobilo sie na minusie wskaznik temp w srodku nie rusza sie wgl. Alfa po przejechaniu 10km ledwo grzeje.
Na jesien podpinalem alfe pod kompa i na FESie temperatura rosla szybko do 85 stopni a wskaznik w kabinie pokazywal tylko troszke ponad 50 stopni.
Czy termostat jest do wymiany ? Czy moze to wina tego czujnika temp ?
Pozdrawiam !

Temat wałkowany 156 razy.
JTD w Alfie baaaaaaaaardzo wolno się grzeje zimą, nawet przy sprawnym termostacie.
Co ciekawe, nawet rozgrzany silnik potrafi tracić temperaturę przy włączonym ogrzewaniu i na jałowym biegu.
A przekłamujące czujniki temp. to już oddzielna, i również typowa sprawa.
Sprawdź, czy po przejechaniu paru kilometrów węże od chłodnicy są ciepłe czy dopiero po dłuższym dystansie. Jesli od razu, termostat do wymiany (kolejny standard alfy), a jeśli nie to możesz spać spokojnie.
U mnie, przy temp. zewnętrznej ok. -10 stopni w aucie (parkowane pod chmurką) robi się ciepło po przejechaniu jakichś 5 km albo więcej, a termostat nowy.

Zakryj całkiem dolną kratke od chłodnicy ... auto nie będzie się co prawda szybciej nagrzewać, ale przynajmniej w trasie spokojnie utrzyma temperaturę silnika po nagrzaniu. A ilość powietrza wpadająca na chłodnicę przez dziury w scudetto będzie wystarczająca do ewentualnego schłodzenia silnika. Nawet jak bedzie kilka st. powyzej zera to nic mu się nie stanie. 3 zimę już tak jeżdżę, a termostat miałem wymieniany.

Tak ... najlepiej karton. Sorry, taki klimat.

Wysłane z mojego GT-I8190

karton brzydko wygląda ...

Amortyzatory
Powrót