[155] zapłon

• Autor wątku Autor wątku Łukasz155TS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz155TS

Guest
zaczęło sie od tego ze jadąc do domu w pewnym momencie zaczęła nierówno pracować, po około 4 godz gdy silnik ostygł wszystko wróciło do normy ale gdy sie rozgrzał usterka wróciła na spokojnie w domu ściągałem przewody ze świec i zobaczyłem ze niema iskry na 2 i 3 cylindrze. warsztacie magik powiedział mi ze to może być przekaźnik ale on niewie który. I jeszcze jedno gdzie w alfie 155 jest gniazdo ecu i czy w wersji 155 1.7 ts 115 km jest.
Panowie macie jakies pomysł na mój problem?
pozdrawiam

No to ja Ci powiem tak:u mnie w 1.8 przekazniki sa cztery i znajduja sie kolo pompy hamulcowej.Zawieszone sa na metalowej sciance obudowy akumulatora.Jeden przekaznik jest glowny,ktory zalacza pozostale.Nastepny jest od pompy a jeszcze jeden od ukladu zaplonowego.Posprawdzaj je a najlepiej wymien(moze sie ktorys buntowac zaczyna) wtedy bedziesz wiedzial czy to bylo to.U mnie tez tak bylo,ale ustrojswo samo sie naprawilo,wiec po dzien dzisiejszy niewiem o co chodzilo.Gniazdo ecu powinno sie znajdowac wlasnie kolo niego.U mnie zwisa sobie palentajac sie pod nogami pasazera :D

Re: zapłon

Łukasz155TS napisał:
zaczęło sie od tego ze jadąc do domu w pewnym momencie zaczęła nierówno pracować, po około 4 godz gdy silnik ostygł wszystko wróciło do normy ale gdy sie rozgrzał usterka wróciła na spokojnie w domu ściągałem przewody ze świec i zobaczyłem ze niema iskry na 2 i 3 cylindrze. warsztacie magik powiedział mi ze to może być przekaźnik ale on niewie który. I jeszcze jedno gdzie w alfie 155 jest gniazdo ecu i czy w wersji 155 1.7 ts 115 km jest.
pozdrawiam
napewno nie jest to przekaznik...

Re: zapłon

Łukasz155TS napisał:
pozdrawiam

Masz silnik T.S. więc dwie świece na cylinder. Nie wiem jak w 8 zaworowych, ale w 16kach są 4 cewki - drugi i trzeci cylinder mają iskry z dwóch wspólnych cewek - dają one iskry na krzyż - do głównej świecy w jednym i dodatkowej w drugim cylindrze. Jeżeli tak samo jest u Ciebie (tutaj niech się wypowie ktoś kto ma taki silnik jak Ty) to możesz mieć uszkodzoną którąś z cewek (popękana) lub wręcz obydwie. Można pozamieniać cewki miejscami i zobaczyć, czy to coś pomoże.

Ale jeszcze raz podkreślam tak jest w TS 16v, nie wiem czy w 8v jest tak samo.

Tak mi się zdaje że to może być jednak czujnik położenia wału lub jest uszkodzony , zanieczyszczony znak na wale korbowym z którego czujnik czyta sygnał

ja mam podobnie :( alfa ledwo co sie toczy :( jak jest zimna to jest oki jak złapie troche temperatury to strzela z rury niechce przyśpieszac itp :( mam juz na podmianke cewke i moduł zapłonowy :) i czekam na przepływke bo mi nawaliła :(

Analizujac to co napisalem wczesniej dodam jeszcze ,bo zapomnialem ze jak przestala chodzic na dwa gary wymienilem modul i wszystko bylo cacy do momentu az znowu sie to stalo.Podmienilem kolejny modul ale juz kicha byla.Nastepnie walka z przekaznikami a na koniec regulacja gazu i problem zniknal.Wydaje mi sie ze problem byl z ecu gazu przez co kolidowalo to z ecu benzyny.Tak czy siak narazie jezdzi :D

czy w tych silnikach występuje rozdzielacz? 1.7 ts 8v 1748 i gdzie sie znajduje?

Nie tylko ten na ktorym nie chodzila.Jak zdjalem PWN to wiedzialem na ktore gary nie chodzi i pod ta cewka byl modul i jego wlasnie zamienialem.

Lukasz A. napisał:
Nie tylko ten na ktorym nie chodzila.Jak zdjalem PWN to wiedzialem na ktore gary nie chodzi i pod ta cewka byl modul i jego wlasnie zamienialem.

Ja też profilaktycznie wymioeniłem 1 moduł :) i teraz chce wymienić cewke bo jak jest ciepły silnik to na 1 cewce jak by była słabsza iskra na 3,4 cylindrze

i jeszcze jedno może wyjdę na idiotę jak zapytam jak idą kable od cewek, bo po waszych wypowiedziach zaczynam sie zastanawiać czy dobrze jest podłączone w mojej alfie z każdej cewki po jednym przewodzie na tłok czy tak

Łukasz155TS napisał:
i jeszcze jedno może wyjdę na idiotę jak zapytam jak idą kable od cewek, bo po waszych wypowiedziach zaczynam sie zastanawiać czy dobrze jest podłączone w mojej alfie z każdej cewki po jednym przewodzie na tłok czy tak

Dokładnie tak jak piszesz, jedna cewka obsługuje po jednej świecy na każdym cylindrze. Na cewkach jest napisane na które święce podpiąć kable.

Skoro nie było iskry na 2 i3 garze ( myślę tu o parach świec ) to wygląda na to że były zwalone dwa moduły . Ja myslę że to jednak coś z czujnikiem wału lub jego sygnałem nie widzi położenia drugiego i trzeciego tłoka

dzięki panowie przepraszam że tak późno ale nie miałem dostępu do kompa, do wymiany były moduły pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót