[155] 155 v6 problem z czujnikami?

Auto
AR 156 20 v 2,4 jtd (175), AR 155 v6
Czołem Posiadacze Najpiękniejszych Aut Świata!
Od niedawna jestem posiadaczem 155-ki V6 z 1992 roku. Auto kupiłem w Niemczech. Alfa blacharsko jest bardzo zdrowa, na głowę bije pod tym względem moją 156,2,4 jtd, z 2003 roku, którą właśnie musiałem malować, bo pojawiła się ruda (progi i drzwi). Silnik w 155 pracuje równo i dobrze, spręża do 11,5 bara. Niestety alfa, wymaga kompleksowej wymiany hamulców i poprawy zawieszenia. Z tym nie powinno być jednak problemu.
Kłopotliwe może być dla mnie uporanie się z bałaganem czujnikowo-zegarowym (mam nadzieję, że problem nie jest poważniejszy)
Lista niedomagań:
1. Na panelu kontrolnym pali się czerwona lampka oleju ( pole oznaczone takim skraplaczem z upadającą kroplą). Olej oczywiście jest- sprawdzane bagnetem.
W czym problem? Czujnik? Gdzie jest i jak się do niego dobrać? jaki do v6? Pomóżcie! Dodam, że na zegarze prędkościomierza, żadna kontrolka ,,olejowa" się nie świeci.
2.Czujnik ciśnienia oleju, ten przy prędkościomierzu, przy lekkim dodaniu gazu leci od razu na max. Wskazówka wydaje mi się taka ,,bezwładna" , jakby ,,pijana". Od razu leci do końca, jakby ją ktoś bardzo mocno dmuchnął. Raczej nie wskazuje wartości pośrednich. Czy to tak ma działać?
3.Wskaźnik paliwa często zaś lata jak Żyd po pustym sklepie.Coś niby wskazuje, ale generalnie nie potrafi ustać w miejscu. Można temu zaradzić, czy trzeba się przyzwyczaić?

Będę wdzięczny za wszelkie rady

Czujnik poziomu oleju jest na pewno uszkodzony jest wkręcony w blok silnika pod kolektorem wydechowym od strony chłodnicy za kompresorem klimy. Czujnik mozna zamówić w autosklepie24 sprowadzą go z Włoch za około 200zł.

Czujnik cisnienia oleju(banieczka) do wymiany koszt 200 zł jest troche lepiej z dostepnością, zamontowany jest w lewej głowicy (przedniej) pod cewką zapłonową. Koszt około 200zł
Czujnik poziomu paliwa równiez do wymiany ale i tak nie jest on idealny w tym modelu

Ostatnia edycja:
bałagan w czujnikach

Czujnik poziomu oleju jest na pewno uszkodzony jest wkręcony w blok silnika pod kolektorem wydechowym od strony chłodnicy za kompresorem klimy. Czujnik mozna zamówić w autosklepie24 sprowadzą go z Włoch za około 200zł.

Czujnik cisnienia oleju(banieczka) do wymiany koszt 200 zł jest troche lepiej z dostepnością, zamontowany jest w lewej głowicy (przedniej) pod cewką zapłonową. Koszt około 200zł
Czujnik poziomu paliwa równiez do wymiany ale i tak nie jest on idealny w tym modelu
Dzięki za odpowiedź
1 Rozumiem, że ten wskaźnik o symbolu skraplacza z upadającą kroplą to właśnie wskaźnik poziomu oleju, który ma informować o za niskim stanie oleju w układzie? W takim razie, wychodzi mi, że przy prędkościomierzu już żadnej innej kontrolki olejowej nie będzie - dobrze myślę?
Co do naprawy- wypompować olej, wymienić czujnik, zalać olej i powinno być ok?
2 Czujnik oleju - napisz mi jakie ma u Ciebie wartości przy 3 k obrotów, 5 i 6. Będę wiedział po wymianie czy i u mnie jest ok

1 Rozumiem, że ten wskaźnik o symbolu skraplacza z upadającą kroplą to właśnie wskaźnik poziomu oleju, który ma informować o za niskim stanie oleju w układzie? W takim razie, wychodzi mi, że przy prędkościomierzu już żadnej innej kontrolki olejowej nie będzie - dobrze myślę?
Tak, dobrze rozumiesz. Kontrolki olejowe przy prędkościomierzu przy uszkodzonym czujniku poziomu oleju będa się dłużej paliły po uruchomieniu silnika
Co do naprawy- wypompować olej, wymienić czujnik, zalać olej i powinno być ok?
tego czujnika nie da się naprawić (czujnik poziomu oleju TYCZKA) trzeba go wymienić. Oleju nie trzeba spuszczać
2 Czujnik oleju - napisz mi jakie ma u Ciebie wartości przy 3 k obrotów, 5 i 6. Będę wiedział po wymianie czy i u mnie jest ok
Ciśnienie oleju powinno sie zwiekszac równo z obrotami silnika do 4-5bar na rozgrzanym silniku. Na wolnych obrotach rozgrzany silnik 1-2bar na zimnym 5-6bar

Ostatnia edycja:
Pokaż to swoje cacko 155 v6 jest tak mało ze każda nowa wywołuje u mnie banana na twarzy .

Najpierw ją ogarnę jak należy. W środku wygląda słabo. Miała właśnie chyba taki drewniany zestaw w środku, jak z wklejonego przez Ciebie zdjęcia. Niestety, zostały mi po nim tylko ślady od kleju na kokpicie i mikroskopijny fragment okleiny znaleziony na podłodze. Ktoś ją ogołocił przed sprzedażą.
Szkoda.
Moja alfunia jest ciemnografitowa. Przyznam, że czerwona byłaby nawet lepsza...

- - - Updated - - -

sorki
Pomyliłem się.
Zdjęcie o którym mówiłem, znajduje się w temacie ,, kierownica 155'' i wkleił je inny kolega. Pisałem do dwóch tematów w jednym czasie, stąd pomyłka.

Amortyzatory
Powrót