• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155]Uszczelka pod głowicą

Auto
Alfa Romeo 155 1.8 8V;Alfa Romeo GT 1.9 JTD;Alfa Romeo 145 1.9 JTD
Witam chodzi o moją 155 stało się coś złego przegrzała się i puściła uszczelka pod głowicą i teraz mam takie pytanie jak się rozpina łańcuszek w silniku a może można zdjąć głowice bez rozpinania łańcuszka może wystarczy poluzować i odkręcić koła, co?

Musisz poszukać specjalnego ogniwka do rozpinania łańcucha , wygląda podobnie jak w łańcuchu w rowerze podam zaraz fotkę

więc nie ma z tym większych problemów, można zakładać po wymianie uszczelki ten sam łańcuch?

tak można mój łancuszek był juz 2 razy rozpinany :) i jeszcze go czeka conajmniej 1 raz :)

Ogniwko do rozpinania powinno znajdować się między wałkami rozrządu jak ustawisz wszystko na znakach aby zluzować łańcuch przekrecasz trochę wałek ssący aby łańcuch między wałkami mógł się rozlużnić i można wtedy rozpiąc łańcuch . Uwaga musisz przywiązać drutem lub sznurkiem dwa końce łańcucha żeby nie spadł na dół

dziękuje a czy ktoś z was wymieniał w aluminiowcu Twin Spark uszczelke pod głowicą może jakieś rady jeszcze doświadczenia?

alfasound_mania napisał:
dziękuje a czy ktoś z was wymieniał w aluminiowcu Twin Spark uszczelke pod głowicą może jakieś rady jeszcze doświadczenia?
radzil bym dac glowice do sprawdzenia i ewentualnego splanowania.

tak to oczywiste głowica będzie planowana i będzie sprawdzana szczelność

lesio146 napisał:
Ogniwko do rozpinania powinno znajdować się między wałkami rozrządu jak ustawisz wszystko na znakach aby zluzować łańcuch przekrecasz trochę wałek ssący aby łańcuch między wałkami mógł się rozlużnić i można wtedy rozpiąc łańcuch . Uwaga musisz przywiązać drutem lub sznurkiem dwa końce łańcucha żeby nie spadł na dół

Jest problem gdzie są te znaki? Na kole zamachowym jest znak ale na kołach od wałkow nie ma. Na wałkach są wycięcia i jak się ustawi znak na kole zamachowym to wycięcie na wałku wydechowym jest równe natomiast na ssącym jest pod kątem i nie da sioę wsunąć płytki żeby wałki zblokować co robić bo chce rozpiąć łańcuch ale nie wiem czy złoże to do kupy.
Mowa o 1.8 Twin Spark 8V

Po co chcesz blokować wałki jak masz znaki . Musisz zluzować napinacz łańcucha i wałkiem ssącym przekręć w stronę prawą( w kierunku wałka wydechowego ) żeby poluzować łańcuch między wałkami i wtedy rozpinaj łańcuch . Uważaj żeby zawleczka łańcucha nie wpadła do silnika (w razie czego mam dwie na zapas :D ) pilnuj końców łańcucha

proponowal bym przy skladaniu liznac silikonem uszczelke na okolo komory w ktorej chodzi lancuch a znaki sa na walkach gdzies w polowie mniej wiecej i na pol panewkach tych po srodku. ustawiasz pierwszy tlok w gornym polozeniu walki na znakii i cheja

Najlepiej zjechać tłokami do połowy podczas ruszania wałkami żeby uniknąć podparcia tłoka zaworami

Amortyzatory
Powrót