[155] SPRZEGLO

Lukasz A.

Moderator
Auto
155 2.5 V6
Drodzy koledzy.W moim autku pojawil sie zonk.Otoz wymienilem sprzeglo(komplet),regerowany byl wysprzeglik a sprzeglo nadal nie pracuje prawidlowo tzn.bierze troche ponad za polowa.Na warsztacie wymyslili ze przedluza cos tam i bedzie bralo plyciej :evil: No coz narazie tak jest :( Jak przyjade to sam sie tym zajme,ale o co mi chodzi.Czy pompa sprzegla moze byc winna temu,ze sprzeglo nie dziala tak jak powinno?Tam sa gumki i oringi,ktore pod wplywem wiekszego cisnienia plynu pewnie przepuszczaja i jest zonk.Wydaje mi sie ze te gumowe elementy na pompie wytrzymuja do pewnego momentu wciskania pedalu a dalej juz nie daja rady.Czy ja tu dobrze kombinuje?Poradzcie cos bede wdzieczny.

witam.zle kombinujesz...jesli gumki na pompie by przepuszczaly byl by wyciek plynu,no i raczej po kilku wcisnieciach pedalu zapowietrzenie.bierze powyzyj polowy to raczej normalne.a tym madralom powiedz by sobie przedluzyli :wink:

Ok.,ale wysprzeglac zaczyna po przedluzeniu.Wydaje mi sie ze nie wiedzieli jak powinno dzialac,mysleli,ze bierze za plytko wiec dosztukowali jakis badziew i teraz niby jest dobrze.Za pare dni bede w kraju to sam to sprawdze,bo juz mnie krew zalewa :evil:

tam jest taka łapka którą popycha wysprzęglik a co za tym idzie ona naciska na łożysko oporowe jeśli je źle ustawili to one będzie późno łapać , być może to to

Dzieki napewno to sprawdze.Dla mnie powinno wszystko dzialac a nie bawienie sie w sztukowanki.Najlepsze to bylo to:szkoda ze to nie jest sprzeglo linkowe.Ja nie wiem skad oni biora tych mechanikow.

Nowa tarcza sprzegła powinna łapać bliżej podłogi , stara wytarta tarcz łapie bardzo wysoko wystarczy lekkie wciśnięcie pedału sprzęgła

Andrzejku patent polega na tym,ze na starej tarczy papa moj musial wcisnac pedal do na maxa w podloge by bieg wszedl.Pozniej moj braciszek wzial autko w rejs do Szczecina i okazalo sie,ze ma tylko 2 i 5 bieg.Ja juz tego nie lapie :(

Lukasz A. napisał:
Andrzejku patent polega na tym,ze na starej tarczy papa moj musial wcisnac pedal do na maxa w podloge by bieg wszedl.Pozniej moj braciszek wzial autko w rejs do Szczecina i okazalo sie,ze ma tylko 2 i 5 bieg.Ja juz tego nie lapie :(
to w takim razie musiał przepuszczać wysprzeglik lub pompa sprzegła

ja juz ponad dwa lata od kupna jezdze z takim wysokim łapaniem sprzegła i jakos mi to nie przeszkadza :)

bede sie martwil jak sie zacznie slizgac 8)

Wysprzeglik zregenerowany,ale pompa nie ruszona dlatego chce kupic nowa pompe i ja wymienic.Teraz sie zastanawiam co cza bedzie zrobic po jej wymianie.Zapewne tylko odpowietrzyc prawda?Czy ustawiac tez?
Alfista.Powiem szczerze,ze mi to bedzie przeszkadzac bo u mnie w autku ma wszystko dzialac tak jak Bozia przykazala :D Zebym mial narobic w porty :mrgreen: to bedzie dzialac jak powinno

wystarczy wymienić zalać układ i odpowietrzyć

Andzejku a bylbys tak laskaw napisac niedouczonemu :D jak to sie robi?jest to tak samo jak w przypadku odpowietrzania hamulcow?

Nie musisz trzymać pedału sprzęgła wciśniętego kiedy będziesz upuszczał płyn przez odpowietrznik w wysprzęgliku . Dzieki za piwko :D

Dzieki raz jeszcze.Po nowym roku wezme Majkela za kudly :mrgreen: (ma garaz hehe) i cza bedzie to zrobic.

Piwko smakuje? :D

Piwko smakuje a szczególnie zasmakowałem Harnasia . Kolega Majkel zna się na rzeczy

Lukasz A. napisał:
Wysprzeglik zregenerowany,ale pompa nie ruszona dlatego chce kupic nowa pompe i ja wymienic.Teraz sie zastanawiam co cza bedzie zrobic po jej wymianie.Zapewne tylko odpowietrzyc prawda?Czy ustawiac tez?
Alfista.Powiem szczerze,ze mi to bedzie przeszkadzac bo u mnie w autku ma wszystko dzialac tak jak Bozia przykazala :D Zebym mial narobic w porty :mrgreen: to bedzie dzialac jak powinno

no ale z wyzszym sprzegłem szybciej ruszysz :mrgreen: :twisted:

Alfista napisał:
no ale z wyzszym sprzegłem szybciej ruszysz
chyba odwrotnie , szybciej może zmieniać biegi bo nie musi wciskać pedału sprzęgła do końca tylko dotkniecie i wysprzęglone :lol:

Amortyzatory
Powrót