155 Rosso Alfa

• Autor wątku Autor wątku kln
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

kln

Nowy
Auto
156 1.9JTD16V '03 FL
Długo zabierałem się do tego, żeby zaprezentować swoją Bellę na forum. Chciałem ją przedstawić najlepiej jak to możliwe, łudziłem się że nastanie dzień, w którym wypoleruję każdy jej element, a następnie zabiorę w jakieś ładne miejsce i uwiecznię jej piękność przy zachodzie słońca. Niestety brak aparatu zniweczył wszystko i ten dzień nie nadszedł, a dziś obudziłem się, że pora zmienić koła na zimowe, więc uwiecznić ją na zdjęciach następna okazja będzie dopiero na wiosnę. Pozostało kilka słabej jakości wykonanych telefonem, które poniżej prezentuję i ubolewam, że nie oddają tego co w niej widzę.
Ale najpierw przedstawię krótko jej historię. Bella wyjechała z fabryki w listopadzie 1996r z silnikiem 2.0 TS 16V, 10 lat później przyjechała do naszego kraju i zmieniono jej sercę na 1.9 TD. Kilka tygodni temu minął rok jak stałem się jej posiadaczem, trochę z przypadku. Sprzedawałem stare auto i szukałem takiego, który nie był bity z każdej strony i jego stan nie pochnąłby całej wypłaty. Chcialem diesla (co by taniej się jeździło) i dostałem wiadomość, że jest Alfa 155 z pewnego źródła. Na słowo Alfa co prawda oczy zaświeciły się, ale to nie była jeszcze wielka miłość. Jako że jej stan techniczny był o niebo lepszy od mojego poprzedniego auta szybko stałem się jej właścicielem. Do robienia przy niej nic nie było, więc zabrałem się za estetykę. Wyprałem tapicerkę, kupiłem ładne dywaniki, wychuchałem środek i zakochałem się :D Teraz czekałem na wiosnę, żeby sprezentować jej ładne felgi. Zainspirowany tym zdjęciem (http://www.redline.lt/magazine/uploads/pics/alfa155_5.jpg) wybrałem białe, niestety nie tak okazałe, ale tu czynniki ekonomiczne wciąż dają się we znaki. Przez rok czasu przejechałem nią 28tys i nie robiłem niczego ponad to co wynika z normalnej eksploatacji, ale to stary diesel i tu nie ma co się psuć. Najchętniej wstawiłbym jej 2.4 JTD, ale to sa zbyt duże koszty, więc póki co dbam, chucham i szukam jej ciepłego schronienia na zimę. Kiedy uzbieram na 156 po liftingu, wtedy będę mógł ją oddać w dobre ręcę z czystym sumieniem, że nie sprzedaję kota w worku.

Rok produkcji: 1996
Kolor: Rosso (najszybszy :D)
Silnik: 1.9 TD (90km, niby podkręcona dawka paliwa, ale jak ją rozbujałem to licznik pokazywał ~205km/h, a GPS 185km/h)
Spalanie: 6,5-8,5l/100km

Załączniki

• 28062009(002).jpg
    28062009(002).jpg
    53.3 KB · Wyświetleń: 156
Ostatnia edycja:
yeah. czerwień + białe felgi :D to co lubie :)

fajne spalanie. u mnie wyszło w tym miesiącu 11l/100km :D

155 dla mnie nadal jeden z najładniejszych modeli (zwłaszcza po liftingu) i do tego czerwień, kolor nr1 dla AR

kurcze no coś pięknego! , a te felgi pomalowane na biało no coś naprawdę wspaniałego, ja tylko kombinuje jak sprzedać moją 146 i kupić 155-tke

Zmieniłem jej felgi na stalowe 14" z zimówkami i trzeba było ją przegonić w nowych butach. Jestem pod wrażeniem 90km silnika z niewiadomego mi roku, z niewiadomym przebiegiem. Klekot z niego głośny, ale wciąż daje radę ;)

P.S. Obrotomierz działa kiedy ma na to ochotę. Prawdopodobnie trzeba by było styki w liczniku przeczyścić, ale jakoś nigdy nie mogę się za to zabrać. Przy prędkości ze zdjęcia raczej zbliżała się granica 4,5tys obrotów. W ramach przeprosin dostanie jeszcze w tym roku nowy pasek rozrządu i olej :D

Obrotomierz działa kiedy ma na to ochotę. Prawdopodobnie trzeba by było styki w liczniku przeczyścić, ale jakoś nigdy nie mogę się za to zabrać.

Nic innego... Ja przy wymianie żarówek w tablicy poprawiłem styki (bo też miałem jazdy z obrotomierzem) i teraz wszystko działa. Nawet kontrolka niezapiętych pasów :D

Amortyzatory
Powrót