[155] Opony o wysokim profilu

• Autor wątku Autor wątku czudan155
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czudan155

Guest
Cześć.
Poprzednio w swojej 155 (1,7TS przed liftingiem) miałem założone alu 15' z oponami 185/60 i zauważyłem że dekielek od skrzyni biegów, za przednim lewym kołem jest troche zeszlifowany przez opone. Nie wiem czy się w to pchać, ale mam okazje kupić oponki 195/60 czyli szersze i wyższe od poprzedniczek, a więc tym bardziej będzie tarło. Jak sądzicie czy dystans ala 5mm rozwiąże problem :?:
Jeżeli chodzi o ET felgi i jej szerokosc to napisze najwcześniej jutro bo nie pamiętam, ale sa to Alfowskie aluski.

...najchętniej bym założył 15' 185/55 ale jak już wspomniałem trafiła mi się okazja z tymi 195....

Właściciele 155 przed liftingiem napiszcie na jakich laczkach jezdzicie, albo jakie największe udało wam sie tam upchać beż niemiłych konsekwencji :|

hymmm bardzo dziwne ze obciera mi bez dystansów na 185/65 nie tarło nic na 17 też nic nie obciera.

może mam jakieś nieoryginalne amory na przodzie, np. z Tipo Tempry czy Dedry. Bo na tych 15' 185/60 to od sprężyny amorka do oponki niewiele miejsca było hmm

Witam!
Ja mam oponki 205/50/15 bez żadnych dystansów i nic mi nie opciera

Witam :mrgreen:

Lato 205/45R16 + dystans

Zima 205/50R15 bez dystans

Panowie bez podania ET i szerokości felg wasze posty nie mają sensu. Możecie mieć takie same rozmiary opon, lecz zamontowane na felgach różniących się np. odsadzeniem i w jednej Alfie będzie OK, a w drugiej będzie ocierało..
Porównajcie wszystkie parametry i wtedy kolega będzie mógł sobie obliczyć jaki dystans zastosować. Wiadoma sprawa, że wraz ze zwiększeniem grubości dystansu należy zwiększyć długość szpilek mocujących kola. I oczywiście dokładanie dystansów powoduje prawdopodobieństwo ocierania o nadkole (błotnik) tak więc z umiarem :lol:

Amortyzatory
Powrót