[155] Kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku FlaY
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Andrew Żadna kontrolka sie nieświeci :). Więc plany mam takie myśle ze w przyszłym tyg powinienem dostac przepływke kolejną. Kolega Lukasz A.pożyczy mi ze swoich zapasów :) moduł zapłonowy, cewke oraz ecu silnika :) do tego w przyszłym tygodniu będe miał interfejs wraz z programem euroscan Więc alfa przejdzie całkiem drobiazgowe sprawdzanie wszystkiego. Do tego chce sprawdzic napięcie na aku oraz ładowanie i zmienić klemy bo te trzymaja w doś wątpliwy sposób. Powoli ucze sie jeździc :P sprawa wygląda tak jade wciskam delikatnei gaz i jest oki wcisne mocno to jest lipa, mniej więcej jak wciskam gaz i mam pedał wciśnięty do połowy to auto zamiera jednak czasami potrafi dojśc do 5-6 tyś ale na gazie na benzynie to sie nieudaje

Wymieniając przepływkę najpierw odłącz akumulator po wymianie zapal silnik bez dotykania pedału gazu i niech pracuje na wolnych obrotach do załączenia wentylatora chłodnicy , ja tak zrobiłem tylko że 16V i po takiej wymianie auto pracowało malina choć są minimalne wachnięcia wolnych obrotów

ja bym sprawdził wtryski skoro na benzynie gdy się wciśnie muli a gaz ..... gaz ma inny wtrysk więc bedzie leciał z koksem aha i gaz nie wykorzystuje sondy lambda jeśli się nie myle

alfasound_mania napisał:
ja bym sprawdził wtryski skoro na benzynie gdy się wciśnie muli a gaz ..... gaz ma inny wtrysk więc bedzie leciał z koksem aha i gaz nie wykorzystuje sondy lambda jeśli się nie myle

Wtryski są napewno oki bo na benzynie sie muli, na gazie mniej ale jest podobna sprawa ze w tym samym zakresie obrotów zamiera pedał gazu, nieprzyśpiesza.

co do sondy to instalacji sekwencyjnej jaką posiadam pomaga ona na lepsze dopasowanie ilosci gazu, pozatym sekwencja uczy sie od benzyn :( Przed wymiana sondy alfa paliła 20 litrów teraz jest znacznie lepiej ale niesprawdzałem tego ale juz zrobiłem więcej km na baku gazu niz wczesniej a gaz jeszcze jest :)

a sprawdzałeś coś takiego jak czujnik położenia wału?

alfasound_mania jak byłem na kompie to pokazał sonde i przepływke, sonde juz wymieniłem a na przepływke czekam bo dostałem ale była zepsuta i maja mi przysłac inna. Pozatym alfa ma tak ze jak delikatnie wciskam gaz to jeszcze jedzie jak depne ostro ponad połowe to zamiara wciskam w podłoge i sie zbiera :). Przepływka odpięta bo jest zepsuta

O no skoro jeździsz bez przepływki to na chwile obecną nie ma co diagnozować bo czemu nie idzie jest teraz oczywiste myśle że jak założysz dobrą przepływke to będzie śmigała jak zła

A więc przyszła kolejna przepływka :) tym razem hmm myśle ze to niejest problem zamiast przepływka o numerach xxxxxxxx08 i pod spodem xxxxxxxxxxxx013 przyszła przepływka tylko o jednym numerze tym 08. Odpiełem aku na 30 minut zamontowałem w tym czasie przepływke itp podpiełem aku odpalam auto i obroty faluja ale ma 1000 obrotów czym silnik cieplejszy tym bardziej obroty faluja az spadaja na 700 i tak sie trzymaja, przy okazji z rury lecie czasami czarny dym :( czyli niespala paliwa. Właczył sie wiatrak ja na gaz a tu problemy jak wcześniej no moze niezupełnie Jak wciskam powoli gaz to auto zamyka obrotomierz jak mocno to jest takaj jak by dziura w gazie. W zakresie 2500 auto ma problemy z przjściem na wyzsze obroty i zarywa z tłumika czasami potrafi strzelic z tłumika. Przełączam auto na gaz i obroty na poziomie 550 - 600 jednak idzie w całym zakresie obrotów. Kurde co to moze być ?? kolejna zepsuta przepływka ??

edit:
juz dalej jest tak samo na benzynie i gazie. Jeszcze moge powiedziec ze jak wypinam kable ze świec nr na 1 cylnidrze 1 kabel i na 3 1szy kable to silnik gaśnie a jak wypinam reszte kabli to normalnie pracuje

jak wypinasz kable z kolejnych dwóch garów silnik nie zmienia charakterystyki swojej pracy?
Kiedy zmieniałeś świece / przewody ?

świece miesiac temu kable 3 miechy temu, chodzi o to ze jak wypinam kable nr 1 z pierwszego i trzeciego gara to silnik gaśnie (chodzi o wypinanie pojedyńczego kable i umieszczanie go spowrotem). Jak wypinam po kolei reszte kabli to silnik dalej pracuje a wypięcie 1 kable z 1 i 3 cylindra sprawia ze silnik odrazu gąsnie

Więc w swojej walce z przywróceniem alfy do życia podmieniłem czujnik położenia wału komputer 2 moduły cewkę kable i świece :) i wsadziłem 4 przepływki :( dzisiaj jednak miałem juz dość i ponownie odwiedziłem elektryka ale jednak juz innego. Po podłączeniu pod kompa pokazało
czujnik położenia przepustnicy - za wysokie napięcie ( czyli tak jak by była cały czas otwarta na maxa)
przepływomierz - za małe napięcie. Hmm więc pozostało mi zorganizować czujnik położenia przepustnicy i liczyć ze pech wreszcie opuści mnie :(

Amortyzatory
Powrót