[147] szum z tylnego koła

• Autor wątku Autor wątku lo8o
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lo8o

Guest
Witam , mam mały problem odnośnie koła bądź czegoś innego w moim samochodzie. Otóż podczas jazdy wydobywa sie dziwny szum dochodzący z tylnego prawego koła. Czym wieksza szybkość tym szum narasta. Co może być powodem tego szumu? Proszę o fachową opinię. Dodam, że samochód ma 100tyś. km.

Jeżeli masz koło prawidłowo napompowane to coś w rodzaju buczenia to łożysko.

Koło jest napewno dobrze napompowane, jeśli to łożysko to czy można korzystać z samochodu czy należy je bezwzględnie jak najszybciej wymienić?

W ostateczności to najwyżej Ci "stanie" czyli zablokuje koło.
Ale z doświadczenia wiem, że to mało prawdopodobne.
Z tym, że jest małe "ale".
Nie koniecznie musi to być tylne koło.
Kiedyś w Fiacie Palio też byłem pewny, że to tylne prawe a okazało się, że to było lewe przednie.
A blokada przedniego koła to już nie ciekawy temat.
Dlatego bym nie ryzykował na Twoim miejscu i wymienił je jak najszybciej.
Tym bardziej, że to nie powinien być wysoki koszt.
Powodzenia w ustalaniu właściwego koła.
Pozdrawiam

Koło wogóle jest proste?? Jak kiedyś 166 przydzwoniłem z ładną dziurę to zaczęło bić koło bo się trochę felga skrzywiła a później w tym kole mi poszło łożysko i wymieniłem na nowe. Dlatego uważam,że jak ktoś ma krzywe koła to niech sobie je szybko wyprostuje w zakładzie wulkanizacyjnym bo to koszt ok 10zł. Najlepiej się upewnij,że to tylne łożysko bo też stawiam,że to jest przyczyna a później wymień koszt takiego nie bedzie duży a wymiana dość łatwa. Być może to łożysko już się zużyło i to jest też przyczyną. Ja bym się upewnił czy nie szumi opona...

provokator napisał:
Mało prawdopodobne.
Poschodkowana opona już bardziej
provokator napisał:
no chyba niepoważny jesteś:P co najwyżej piasta się wyrobi
Dlatego pisałem, że jest to mało prawdopodobne.
A zatartych łożysk, może nie w samochodach, ale w różnych maszynach to trochę już widziałem.

kmito napisał:
provokator napisał/a:
pogięta felga

Mało prawdopodobne.
- no wiesz, tutaj odnoszę się do swojego przykładu i felg 17 cali:P ale ostatecznie okazało się że miałem opony zajechane... pociągniesz raz na ręcznym trochę za długo i wystarczy do "szczęścia" :> ale to wszystko akurat łatwo sprawdzić, podmieni sobie zapas, przejedzie się kawałek i będzie wiedział:)

Z tym `zapasem` to dobry pomysł. I jeszcze- czy jest możliwość własnoręcznie `wykryć` zużyte łożysko?

lo8o napisał:
czy jest możliwość własnoręcznie `wykryć` zużyte łożysko?
To zależy czy rozmawiamy z laikiem czy z mechanikiem?
Ale jeżeli zadajesz takie pytanie to raczej powierz tą czynność mechanikowi.

"podobno" jak podniesiesz auto na lewarku, zakręcisz kołem to jest słychać:) piszę "podobno" gdyż tak polecali ludzie na tym forum oraz moi znajomi, osobiście wymieniłem już parę łożysk w swoim życiu i nigdy ta metoda mi się nie sprawdzała, zawsze szumiało tak jak i reszta:P więc ja zawsze robię na czuja:) ale spróbować warto:)

provokator napisał:
"podobno" jak podniesiesz auto na lewarku, zakręcisz kołem to jest słychać:)
U mnie też się to nie sprawdzało.
"Podobno" można wyczyć luz.
Ale u mnie to też nie zdało egzaminu.
Dlatego napisałem, że życzę powodzenia przy szukaniu właściwego koła.

kmito napisał:
powierz tą czynność mechanikowi.

Dla kogoś kto się zna to nie problem znaleźć felerne łożysko. Jedź do mechanika, który ma o tym pojęcie i rozwiąże Twój problem. Mnie mój mechanik jeszcze przy tym nie zawiódł :)

najpierw to niech koła popodmienia dla pewności że to łożysko, nie sztuka dać mechaniorowi 100zł za wymianę łożyska (przynajmniej w moich stronach tak kasują)

Jak już bedziesz podmieniał koła to pokręć nimi i zobacz jaka jest różnica między nimi. Nie jestem pewien ale wydaje mi sie że u mnie przy zużytym łożysku koło tak jakby o coś obcierało. Jutro zadzwonie do znajomego i zapytam sie dokładniej.

Nie ma żadnego problemu z rozpoznaniem padniętego łożyska koła - jak nigdy tego nie robiłeś to zakręć sprawnym kołem, a potem tym "podejrzanym" i różnica będzie ewidentna. No chyba, że to nie łożysko tylko coś innego - przy okazji sprawdź, czy klocki hamulcowe na tym "podejrzanym" kole nie blokują tarczy.

Poschodkowana opona,czyli zawieszenie wymieka i jezdzac po dziurach opona dostaje "garbow",podnies lewarkiem zakrec i zobacz czy sa wybrzuszenia,przezywalem to juz 2 razy.Pozdrawiam.

WIEKIE dzięki za podpowiedzi, jak tylko znajdę troszke czasu to biore się za robotę.

Amortyzatory
Powrót