• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

147 selespeed - reprogram sterownikow na manual

O

owenik

Guest
Witam,

Mam problem, posiadam Alfe Romeo 147 ze skrzynią biegów selespeed z 2001 roku i co chwile zacinają się biegi, mechanicy z ASO wymieniali mi już kompletną skrzynię biegów z osprzętem, wymieniali lewarek, o wszelkich czujnikach skrzyni nie wspomnę, olej w skrzyni i w selespeedzie oczywiście tez :) , pod komputer też podpinali go kilka razy .

Mam już dośc tego selespeeda, i chcę go przerobić na manuala, mam osobę, która założyła by to mechanicznie, ale nie mam czegoś takiego jak reprogram sterownika - trzeba wgrać od 2.0 TS manuala do sterownika me 7.3.1 Podobno zmienia się program sterujący pracą silnika w sterowniku wtrysku PB.

Może ktoś ma dostęp do takiego sterownika i programatora.

Jak coś moje gg- 4231564 a kom 517360461

Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro wszystko Ci wymienili to albo sprzeprzyli swoją robotę albo nie wiedzieli co wymienić i wymieniali co popadło.
Szkoda,że nie za własną kasę tylko za Twoją.
A jakie Aso?

Raczej wymieniali wszystko co popadnie, zamiast na początku przysiąść trochę i zdiagnozować usterkę. Niezłe są te ich teksty, odebrałem auto w piątek kolejny raz a w sobotę do nich dzwonie i mówię, że znowu się dzieję to samo - a oni na to " W takim razie jedyne co możemy zaproponować to inny serwis " , ale na szczęście są ludzie bardziej kompetentni . PS - WARSZAWA UL.JUBILERSKA ASO DUKIEWICZ ALFA ROMEO

Jedż na Arkuszową.

Problem w tym aucie to nie Selespeed a sterownik AG Zenit który ktoś wcisnął pod maskę ;]

Zenita?
Rozwala mapy?
I selespeed głupieje?
Czyli co leczenie syfu pudrem?
Czyżby w ASO juz aż tak zeszło na psy?

Zenit tak rozjeżdża chłopakowi adaptację sterownika benzyny że w alfadiagu zabrakło mi strony żeby pomieścić odczytane błędy ;] ogólnie wszystkie parametry adaptacyjne poza zakresem regulacji, po resecie adaptacji, wyczyszczeniu ecu wtrysku skrzynia działała OK, ale powtarzam jeżdżone było na PB, w samym selespeedzie jedyny błąd jest spowodowany nie działającą łopatką "+" na kierownicy, skrzynia testy które można alfadiagiem wykonać wszystkie przechodzi, zmienia na postoju wszystkie biegi od 1-5.

Właściciel ma pojeździć teraz tylko na PB, i zapewne będzie wszytko OK, ponowna jazda na LPG znowu niestety wszystko schrzani. Niestety ale selespeed komunikuje się po CAN ze sterownikiem wtrysku, jak ten głupieje i pracuje z dziwnymi czasami wtrysku dużo zawyżonymi i mieli obrotami to dziwne żeby skrzynie nie zgłupiała.

Dorzucę tu kwestię programową by nowego wątku nie tworzyć.
Czy byłaby możliwość przeprogramowania selespeeda aby ta granica akceptacji b.j. /luzu/ była inna niż poniżej 40km/h Taki mały mod mam w zamyśle ale ten ogranicznik mnie blokuje.

Przepraszam że odkopuje temat ale ja też przerobilem selespeeda na manuala tylko jest problem taki że nie zakręci mi nawet rozrusznikiem żeby odpalić. Nawet jak podmienie inny sterownik od manuala silnika jest to samo. Gdy jednak podpinałem wszystkie kable do komputera i aktywatora to samochód odpalał normalnie pomimo kilku błędów :/ teraz nawet jak jest podpięty nie chce działać bo miga kontrolka biegów:( wcześniej nie migała i nie wiem co zrobić za co się zabrac. Powiedzcie co dokładnie trzeba zrobić zeby pozbyc sie selespeeda na zawsze. Mechanicznie wszystko jest zrobione. Co z kablami i sterownikami. Przynajmniej jak zrobic żeby odpalała normalnie.

Niestety czeka cię zmiana programu w sterowniku od silnika .A sterownik od SS wywaliłeś?

Jak odpepne sterownik od ss to nie odpale silnika. Nie wiem dlaczego. W sumie czy jest czy go nie ma to i tak nie moge odpalić bo mam błąd skrzyni :(

Z tego co zrozumiałem kolego to masz cały ecu computer z selespeeda a reszte już przerobioną na manuala, więc ja wymieniam przy przeróbce na manuala cały ecu computer ze sterownikiem i kluczykiem i stacyjką.

Z tego co się orientuje wystarczy reprogram centralki wtrysku. Chyba że się myle.

http://www.arkuszowa2a.pl/oferta_handlowa.php

- operacja Selespeed czyli zmiana wersji Selespeed na maunalną - ok. 2.500 zł
(cena uśredniona, obejmuje demontaż i montaż, zestaw części i uwzględnia zwroty za używane części Selespeed pod warunkiem, że wszystkie elementy systemu są sprawne, czas realizacji 3-5 dni roboczych, w zależności od aktualnej dostępności części, dotyczy tylko i wyłącznie modelu 147)

ich opis

może w dobrym geście coś podpowiedzą ?

Amortyzatory
Powrót