[147] ściąga raz w lewo, raz w prawo

• Autor wątku Autor wątku mat19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mat19

Guest
Witam, mam nadzieje, że wybrałem odpowiedni pokój

Jestem nowy na tym forum, moją Alfą zrobiłem raptem może 500 km. Niestety auto ściąga(-ło) w LEWO. Postanowiłem najpierw sprawdzić koła - pojechałem na wyważenie, przy okazji zauważyliśmy, że prawe opony są lekko ścięte od wewnątrz.
Zrobiliśmy taką oto zamianę - obie ścięte opony (prawe) poszły na tył. Lewa przednia poszła na prawy przód, a lewa tylna na lewy przód. I auto ściąga w PRAWO.

Czy to więc wina opon, czy może jeszcze jakoś inaczej zamienić? Taka oto łamigłówka

Po tej zamianie pojechałem na regulację zbieżności. bylo troche do wyregulowania, byly wartosci ujemne. niestety po wyjechaniu na droge stwierdzam, ze nadal sciaga na PRAWO. Tak jak wczesniej momentami kierownica sama skreca. choc chyba troche mnie, ale jednak... Co dalej proponujecie? :)

z gory dzieki za pomoc poczatkujacemu alfiscie :)

Sprawdzenie geometrii i ewentualne regulacja (przód i tył) + wymiana opon

Ewentualnie - ale to ostateczność - można sprawdzić geometrię całego nadwozia. Jeżeli auto było uderzone i potem naciągane na płycie to też może ściągać, ale wtedy nie powinno być różnicy po zamianie opon.

opony 195/60. jak juz pisalem zbieznosc zostala zrobiona. nie myle sie twierdzac ze wina lezy po stronie opon ewentualnie felg?

znajdź jakiegos kolegę lub znajomego od którego mozesz pożyczyc koła na chwilkę. Przeżuc do swojej fury i zrób rundkę i spreawdź co się dzieje. jesli autko dobrze sie prowadzi bedziesz wiedział ze gumy do kosza trzeba wywalic.

Może trochę głupie, ale czy wyrównałeś ciśnienie w oponach?

cisnienie sprawdzilem gdy tylko zauwazylem ze sciaga. Chyba przeczekam ten miesiac i sprawdze jak bedzie sie zachowywac na zimowkach.

przy okazji wizyty u wulkanizatora zamienilismy prawe tylne kolo z prawym przednim. i przestalo sciagac :) teraz to juz sie pogubilem ktore kolo jest gdzie, musze jescze rozwiazac ta lamiglowke :) najwazniejsze ze chodzi OK. dzieki za podpowiedzi, pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót