• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[147] Przeskakujący rozrząd

kurly

Nowy
Auto
147 jtd 8V 115
Witam. problem jak w temacie dzisiaj już w sumie trzeci raz podczas użytkowania mojej alfy przeskoczył mi rozrząd w sumie już się przyzwyczaiłem regularnie co pół roku czasami dłużej dotyka mnie ta przypadłość. Ale nie ważne doszedłem do wprawy w jego ustawianiu moje pytanie jest następujące - co może być tego przyczyną. Przeskakuje tylko i wyłącznie podczas odpalania (dodam że odpalam zawsze na wybitym biegu sprzęgło w podłogę) objawia się to tym, że auto zaczyna szarpać przy rozruchu i zaczyna dziwne odgłosy wydawać. Potem już odpala normalnie ale słychać głośniejszy klekot - tzn silnik chodzi normalnie tylko głośno chodzi jak traktor. I teraz nie wiem rozrząd wymieniałem jakieś 1,5 roku temu albo 2 lata nowe części ina i skf obstawiałem rolki ale są w dobrym stanie ostatnio przed urlopem jak mi przeskoczył to sprawdzałem 5 razy zanim założyłem pasek czy nie ma luzów czy się nie przycierają łożyska itp itd. I niestety ciągle ta przypadłość powraca. Pasek też jest dobry nie postrzępiony ząbki całe. Ni wiem już po prostu jak temu zapobiec. Może ktoś z was walczył z podobną przypadłością:) i może coś mi podpowie

nieodpowiednio naciagniety pasek, nieprawidłowy pasek tzn nieodpowiedni kształt zęba paska, lub zużyte kola.

pzd.

pasek naciągałem tak jak to Bozia przykazała dżordżu zresztą pasek też dobrej firmy ale jaki kształt zęba nie pamiętam:/ ehh kicha jutro to ustawie po pracy i oby się nie psuło:P

jak kolega wyżej pisał albo pasek ma ząbki na okrągło albo takie bardziej kanciate bo wdziałem że są i takie i takie
a dwa zjechane koła u mnie mechanik ostatnio koła po wymieniał bo mówił że pasek nie jest za bardzo dopasowany

jesli coś sie dzieje z rozrzadem to tak dlugo bym przy nim siedział az bym coś znalazł, jak przeskakuje o 1 ząb moze przeskoczyc także i o 2,3 5, a wtedy to juz tylko wydatki sie zaczynaja, i to duze.

pozdrawiam.

Kolego sprawdż dokładnie moduł zęba czy idealnie jest on dopasowany do kół,chyba że są one już podtarte,ale dziwna sprawa dobrze ustawiony i naciągnięty rozrząd nie ma prawa przeskakiwać.

- - - Updated - - -

Miałam taki przypadek w swojej belli przeskoczył mi pasek o jeden ząbek ale powodem była mała myszka która ułożyła się do spanka pod obudową rozrządu i podczas rozruchu silnika dostała się między pasek a koła i pasek przeskoczył o jeden ząbek na szczęście bez szkody dla silnika ale pozbywając życia myszkę.

Też dla mnie jest to dziwne jak kupiłem alfe to jeździłem rok bez zmiany rozrządu i było wszystko ok po roku postanowiłem zmienić sobie nakupiłem części wymieniłem i też na rok był spokój pierwszy przeskok oddałem do mechanika w olkuszu jest taki miłośnik alf on mi to ustawił i od tej pory już 2 razy mi przeskoczył. Nic ustawiłem to teraz no i muszę pomyśleć co powymieniać sprawdziłem i rolkę i napinacz nie ma luzów pasek też wygląda na dobry nie popękany ząbki pasują na koła. Nie chcę oddawać znowu do emchanika tego bo już raz mechanik to ustawiał i wytrzymało to pół roku powiedział, że będzie ok...

zrób zdjecie napinacza, jak Ci sie chce.

pzd.

Nie jest to normalny objaw tym bardziej że przed wymianą było ok,coś tu nie gra.

moze napinacz jest wyj**** , ja bym wymienił komplet rozrzadu, ;]

wiesz chcialem abys zrobił zdjecie Twojego napinaczam moze jest zle napiety?? naciągnołes na znaki?

Wiem, że chodziło ci o zdjęcie na motorze ale teraz bym musiał podnosić auto zdejmować koło odkręcać napinacz naciągnąłem na znak czyli strzałeczka pokrywa się z osią tego otworka no może troszkę wyżej. Nic poczekam do jakiegoś wolnego weekendu i założę nowy rozrząd

Dokładnie koledze chodzi o Twój napinacz ten ze zdjęcia jest nowy i nie ma nic wspólnego z Twoim.

- - - Updated - - -

I bardzo duże prawdopodobieństwo że on jest winny.

[h=2][/h]
Dokładnie koledze chodzi o Twój napinacz ten ze zdjęcia jest nowy i nie ma nic wspólnego z Twoim.​

No wiem, że o to mu chodziło ale nawet jakbym miał jeszcze auto na podnośniku i zrobiłbym to zdjęcie to co rozpozna ze zdjęcia, że np sprężyna jest wadliwa albo łożysko zużyte. Zęby są dobre bo wyjmowałem cały napinacz. Nic myślę, że temat można zamknąć zastosuję się do sugestii i tak jak pisałem wymienię kompletny rozrząd w najbliższym wolnym czasie

widzisz, w tym napinaczu jest taka mozliwosc ze strzałka bedzie sie pokrywac z znakiem, ale rozrzad nie bedzie prawidłowo napiety, tak jak napisałem, szukaj tak długo az znajdziesz nieprawidłowosc, nie ma cudów.

Ale z drugiej strony robił mu to gość który podobno zna się na Alficzkach.

- - - Updated - - -

On się na mechanice wcale nie musi znać.

Amortyzatory
Powrót