147 problem ze spalaniem

• Autor wątku Autor wątku gizu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam tak samo jak ty.. Na zimnym silniku pokazuje mi na jedynce lub dwojce 25 l ale jak sie zagrzeje to juz normlanie ok 11 l jak sie depnie. Zaczęło mi się tak dziac gdy zaslepiłem zawór egr przed tym było okej.
Moim zdaniem gdy jest zaślepione egr (czyli jest zrobiona juz jakas modyfikacja) to spalanie komputer może pokazywac inne niż jest w rzeczywistości, ponieważ jest zaburzona jakas praca czujników itp

Coś w stylu uślizgu sprzęgła. Nawet bym go nie wymieniał aktualnie. Tą gabke (filterek) przeczyściłeś. Ten z linku wg. opisu powinien pasować.

Ostatnia edycja:
Hymm. Raczej takiego wrażenia nie mam żeby coś takiego występowało.
Raczej mam odczucie jazdy dieslem czyli nie ciągnie do 1800 a jak tylko załapie coś koło tych obrotów to czuć że się jedzie.
Co do czyszczenia to tak troszkę przedmuchałem tą gąbkę, ale nic to nie dało.
Ja przed tym jak coś ewidentnie mi zaczęło szwankować to miałem spalanie na poziomie 6.5litra i komp nie pokazywał mi takich głupot jak 25l/100km.

Jak dla mnie norma.. W piątek zalałem Alfe i zrestowałem spalanie i przebieg, bo chciałem zobaczyc ile wyjdzie srednie spalanie po miescie.

Przez 4 dni jeździłem tylko po miescie krótkie odcinki i bardzo spokojnie bo inaczej sie nie da przez ten lód na drogach i pokazało spalanie 11,5 l

Zaś od jutra bede jeździł duzo po trasie do piątku wiec znów zresetuje kompa i pokaze cos koło 6,3 :)

---------- Post dodany o godzinie 22:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:03 ----------

Tak to już jest z dieslami w zime gdy jeździsz po miescie ..

Dziś zrobilem na a4 80 km + 20 km po miescie na dogrzanym silniku - spalanie spadło z 11,5 do 7 i bedzie spadac na trasie :)

Jestem po wymianie tego elektrozaworu od zmiennej geometrii.
Podczas ruszania komp pokazuje max 17l/100 chociaż z tym jest różnie i nie wiem o co biega bo raz potrafi pokazać 6 a innym razem więcej, a warunki te same czyli ruszanie po prostym bez gazu.:)
Jednak to jest mało ważne, autko dostało kopa w niższych obrotach i jak się załącza turbinka to naprawdę to czuć.
Po wymianie przejechałem się przetestować i średnie spalanie z 50km które zrobiłem wynosi 5,4l/100 (spokojna jazda) a to połowa tego co było dotychczas. Więc jestem bardzo zadowolony:D:D
Mam jeszcze prośbę do Was. Moglibyście przeprowadzić test u siebie tzn. na prostym odcinku ruszyć bez gazu i zobaczyć na kompa jakie macie aktualne chwilowe spalanie.
Będę Wam bardzo wdzięczny.

9,4 na samym sprzęgle, ale raczej tym bym się nie sugerował.. Wężyki podciśnienia może wymieniałeś? Warto je wymienić jeśli są jeszcze oryginalne, a koszt ok. 10zł. Ewentualnie możesz zrobić jakieś logi ale patrząc po poprzednich logach wszystko będzie w porządku. Termostat również sprawdź jak funkcjonuje.

Gdybyś zastąpił rurę turbo-->intercooler metalowym odpowiednikiem dopiero byś odczuł jak ten silnik fajnie się zbiera i reaguje na muśnięcia pedału gazu :D

Ostatnia edycja:
3 bieg jest tylko na początku. Od 6 sek do 18 jest czwórka powyżej jest piątka.
Najlepiej robić wykresy na czwartym biegu od 1tyś do ponad 4tyś i w tym zakresie potem lookać.
Nie ma wtedy strasznych skoków i łatwo wszystko posprawdzać.

Im wyższy bieg tym lepiej.. 4 lub 5 bieg od niskich obrotów z gazem w podłodze i jakiś kawałek z normalnej jazdy też możesz wrzucić.. wystarczą te same parametry jakie miał kolega gizu

Ostatnia edycja:
Widze ze podobny a nawet calkowicie taki sam problem ja mam, u mnie tez spalanie po odpaleniu bylo okolo 25litrow, teraz moze z 15 na trasie Gdańsk - Kościerzyna - Chojnice dochodzilo do okolo 7 litrow co i tak jest za duze, co do szarpniec - czasami mialem takie uczucie ze cos szarpie, u mnie przyplywka napewno do wymiany bo na wolnych obrotach szaleje w granicach 250-500 , termostat tez do wymiany bo otwiera sie przy 75 stopniach i nigdy nie ujrzalem 90 stopni nawet w trasie.

Jak sprawdzic na kompie wlasnie te problemy z turbo ?

Aha nie wiem czy mam EGR zaslepiony - brak informacji od poprzedniego posiadacza ale na kompie widac ze EGR chodzi od 30 % do 1% - choc czasami lubi sie zawieszac - widac to na logach - mam juz zaslepke przy okazji i tak zaslepie

Ostatnia edycja:
Za 30 minut zrobie jazde probna, czy moge poprosic o liste z FES'a do zlogowania aby przyblizyc sie do znalezienia przyczyny spalania 25l na zimnym - start bez dodawania gazu.

Ciśnienie paliwa, ciśnienie doładowania i ilość powietrza - w dwóch wartościach tj mierzone i docelowe.
Do tego ilość obrotów/min i pozycja pedału gazu by było widać jakie obciążenie silnika.

Dzieki zrobione mam nadzieje, ze nic nie pominalem.
Pokaż załącznik 147_LOG_14042011.zip
Auto ma zaslepiony EGR i nie jest mulowate tylko spalanie podskoczylo kosmicznie.

Cisnienie paliwa docelowe i mierzone zgadza sie calkiem ladnie tak na moje oko, masa powietrza raczej w ogole sie nie zgadza, cisnienie doladowania troche rozjechane ale nie znam sie - czy moze ktos ocenic? Porownac do wlasnych poprawnych?
Z gory dziekuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Dzieki zrobione mam nadzieje, ze nic nie pominalem.

Ciśnienie paliwa ok
Ciśnienie doładowania też ok (nadąża za pedałem gazu), choć maksymalne mierzone wartości są wyższe niż docelowe,
Za to mierzona ilość powietrza dosyć znacznie odbiega od docelowej.

Wypnij przepływkę i zrób jeszcze raz te same logi.

mi przy wypietej przeplywce dawalo staly doplyw powietrza 700 i jeszcze wieksze spalanie, na dniach wymienie przeplywe i zobacze czy cos to dalo

Gizu mozesz pokazac, o ktory elektrozawor chodzi? U mojej zony chyba pojawil sie ten sam problem, przy ruszaniu komp stoi ze spalaniem na 25l, i bardzo wolna reaguje na ustabilizowanie jazdy. Kiedys jak przyspieszylem i wyrownalem delikatna jazde od razu mialem niska wartosc, teraz czekam jak spada od np 18->15->12... Ja mam Alfe z 2002 115KM.

PS
Chodzi o ten: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/15263-elektrozawor_vgt_overboost_operation_manual.html ?
O kurcze, dawno mnie tu nie było a tutaj tyle się dzieje.
Aro_1977 - dokładnie o ten elektrozawór chodzi ale pewnie już wiesz:)

Co do pokazywanego spalania to po wymianie troszke się polepszyło chociaz dalej pokazuje głupoty. Ważniejsze dla mnie jest to że autko odżyło, dostało kopa i sprawia mi frajdę z jazdy.

Amortyzatory
Powrót