[147]podłokietnik

• Autor wątku Autor wątku Marssel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marssel

Guest
Witam w mojej belli mam połamane zawiasy i zaczepy od "pokrywy"(obłozona tapicerką gorna część) podłokietnika, moje pytanie czy mozna dokupić samą pokrywę i zamontować ją do orginalnej dolnej części czy moze jedynym rozwiązaniem jest kupic caly nowy podlokietnik(nowy w sensie że z innego auta)jeśli tak to jak zabrac sie za demontaz starego podlokietnika?

dzięki za pomoc akurat większość aukcji mam w obserwacji, ale info dotyczace demontażu na pewno sie przyda

Podpinam się pod temat.
Czy żeby dołożyć podłokietnik do wersji w której go nie ma trzeba wymieniać cały tunel?
Pozdrawiam.
- Rafał

Podpinam się pod temat.
Czy żeby dołożyć podłokietnik do wersji w której go nie ma trzeba wymieniać cały tunel?
Pozdrawiam.
- Rafał
... ale przecież podłokietnik jest mocowany do oparcia fotela podobnie jak w 156 - czy się mylę ?

Trzeba wymienić. Jest mocowany do tunelu.

Ważna jest też wersja nadwoziowa - inne do 3d i 5d.

Podłokietnik w 147 mocuje się w tunelu środkowym.

Dodano po 4 minutes:

Gdybym chciał kupić tunel środkowy, to jak odróżnić w którym można zamocować,a w którym nie? :)

Ostatnia edycja:
Tunel w którym nie było podłokietnika ma na końcu zagłębienie a taki, który miał podłokietnik w tym miejscu ma dziurę do montowania podłokietnika. Podłokietniki w 147 występowały w dwóch wersjach więc na to też trzeba zwrócić uwagę więc najprościej kupić tunel z podłokietnikiem i stelażem do zamontowania podłokietnika. Należy doprecyzować, że podłokietnik nie jest montowany do plastikowego tunelu a do metalowego stelaża.

Jest możliwość zamontowania podłokietnika bez wymiany tunelu. Na allegro czasem można dostać sam podłokietnik z metalowym stelażem. W tunelu trzeba wyciąć otwór w miejscu tylnego prostokątnego zagłębienia. Rzeźby trochę jest, efekt mocno zależny od zdolności manualnych montującego. Metoda z wymianą całego tunelu z podłokietnikiem o wiele prostsza i można np. zamontować ładniejszy tunel od polifta lub GT.

Też tego nie polecam, ale kolega alces1 pytał czy można. Kiedyś widziałem opis takiej operacji na nieistniejącym już :( forum147.com.

Ja zgodnie z opisem na forum147 mam wycięty tunel ;) kupiłem wówczas sam podłokietnik ze stelażem bo gość miał strasznie poharatany ten tunel.. ;) żadnych trudności w tym nie ma.. szablonem do wycięcia otworu jest ta ostatnia prostokątna kieszonka.. po prostu mocnym nożem wycina się dno tej kieszonki.. zakładamy tunel razem ze stelażem już na swoje miejsce.. przykręcamy stelaż najpierw a potem tunel.. i na koniec wkładamy podłokietnik.. dokręcamy jedną śrubkę i gotowe.. i gwarantuje że nikt nie zauważy że ten tunel nie był przewidziany do montażu podłokietnika.. nawet sobie wywierciłem identyczne otwory po bokach do montażu stelaża podłokietnika.. kupiłem nowe zaślepki w ASO.. więc nie do odróżnienia jak podłokietnik jest na miejscu ;)

Ostatnia edycja:
Dzięki za odp.
Ja prawdopodobnie zrobię tak, jak Wheeler, bo tunel który kupiłem wraz z podłokietnikiem jest nieco wytyrany i pęknięty.
Powiedzie mi proszę jeszcze jak zdemontować tunel i od czego zacząć?
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót