147 gdzie spalanie?

• Autor wątku Autor wątku snip22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

snip22

Guest
Witam. Własnie zakupilem alfe 147 1.9 jtd 115km z 2002r.
Wszedzie czytalem ze spalanie w cyklu mieszanym waha sie kolo 5,7l/100km. Wczoraj zalalem za 50zl i po przejechaniu niecalych 100km juz nie ma paliwa. Dzis jezdzilem bardzo malo i tez pozarlo mi 50zl w 3h...
Chcialem sprawdzic srednie spalanie na komputerze ale nie moge znalezc. Tak wiec moja prosba:

1) czy moglby mi ktos powiedziec gdzie jest wyswietlane srednie spalanie na komputerze?

2) slyszalem ze komputer tez wyswietla ile mozna przejechac km na aktualnym baku, gdzie mozna to sprawdzic?

Nie moglem znalezc w instrukcji. Moze dlatego ze ma ona 332 strony.

Prosze o szybka odpowiedz:) pozdrawiam

1. W prawej manetce powinien być przycisk
2. Komputer nie wyświetla takich informacji.

5,7 w cyklu mieszanym to chyba trochę optymistyczna wartość. Zależy jeszcze co rozumiemy przez cykl mieszany ;) Bo jak mieszkasz w sporym mieście i jeździsz gdy jest duże natężenie ruchu to raczej nie spodziewaj się, że spalisz 7 litrów w takim mieście na 100km ;)

U mnie jazda w mieście, czyli światła, skrzyżowania, non stop zatrzymywanie się i ruszanie- spala od 7,6-8l/100km, co uznaję za niezły wynik.
Owszem wyświetla. To nic innego jak zasięg... czyli zdaje się że pierwsza funkcja komputera pokładowego
Jak nacisnę raz ten klawisz to mam spalanie, jakie jest w danym momencie. Jednak spotkałem się z autkami których komputery mają właśnie taką fajną funkcję gdzie pokazują ile jeszcze można przejechać na zawartości baku, a bella tego nie posiada, przynajmniej moja :P
Pzdr

Komp pokazuje tą wartość, jest to chyba 3 opcja
1. spalanie aktualne
2. średnie spalanie
3, RANGE( zasięg)
4. Średnia prędkość (jak sie nie myle)
5.Czas jazdy (chyba bo juz nie pamietam)
6. Dystans przejechany

Komp pokazuje tą wartość, jest to chyba 3 opcja
1. spalanie aktualne
2. średnie spalanie
3, RANGE( zasięg)
4. Średnia prędkość (jak sie nie myle)
5.Czas jazdy (chyba bo juz nie pamietam)
6. Dystans przejechany

A do tego możesz włączyć opcję pomiaru na odcinku (na kompie wtedy pokazuje spalanie z literką B), wtedy tak jak wyżej czyli spalanie od wyzerowania oraz B: spalanie od ostatniego odpalenia (+pamięć kilka godzin)... np rano odpalasz i pokazuje ci od tego momentu. B zeruje się po kilkugodzinnym postoju.
Tak jak kolega wyżej napisał - Range to zasięg na baku (z reguły trzeba dodać do niego kilka km).

Być może niektóre opcje są dostępne w zależności od wersji - ja mam distinctive.
U znajomego w 1.6TS 105KM po raz pierwszy zobaczyłem malutki wyświetlacz między zegarami ze strasznie okrojonymi opcjami.
Mówię tu o wersji przed FL.

Ostatnia edycja:
Dokładnie wszystko jest w instrukcji:) Jeżeli masz Alfe to ją przeczytaj :)

Panowie dzisiaj z ciekawości oglądnąłem sobie te opcje i faktycznie mam ten zasięg :D
Co najlepsze jeżdżę już bellą długi czas i nie wiedziałem o tym, fakt- nie chciało się zerknąć w instrukcję :P
Pozdrawiam

Nie widziałem jeszcze takiego komputera żeby pokazywał np. wartośc chwilowego zużycia a nie pokazywał zasięgu.
To jest raczej "pakiet" i pokazuje wszystkie interesujące nas wartości.

W Hyundaiu Matrix nie pokazuje chwilowego zużycia tylko sam zasięg...

Mam Alfę 1.9 JTD 115 KM. Dojeżdżam nią codziennie 15 km do pracy po krajowej ósemce + przebicie się przez średni korek w mieście no i powrót. Przy dystansie 4500 km średnia prędkość wynosi 52-53 km, a spalanie według obliczeń kompa oscyluje wokół 6,1 - 6,2 l / 100 km nawet przy regularnie włączonej klimatyzacji. W zimę spalanie rośnie do góra 6,6 l / 100 km, głównie z uwagi na jałowe poranne parkotanie przed domem. Tak to wygląda u mnie. Testując swoje auto zwróć uwagę na liczbę przejechanych kilometrów, których dotyczy pomiar spalania. Im dłuższy dystans tym wiarygodniejszy wynik. Bo np. reset kompa w wyniku chociażby odłączenia klem akumulatora powoduje zawyżenie wartości średniego spalania, które normuje się dopiero po przejechaniu kilku setek. Z czasem o ile twoje wydatki na paliwo przekroczą 50 zł przy jednym tankowaniu pewnie zauważysz, że w pierwszej połowie zbiornika wskazówka leci na łeb na szyje, podczas gdy w drugiej części podziałki wskazówka zdaje się zwalniać:) Mój najlepszy wynik po przejechaniu całego odcinka A2 przy przepisowej prędkości wyniósł wyniosło 5,5 litra. Choć ekonomiczna jazda nie jest mocną stroną chyba żadnego Alfisti...:D

Ja mam Alfe 1.6 TS 120 KM. Nie wiem czy to jest roznica miedzy dieslem i benzyna, ale u mnie zima spalanie spada o ok. 1l/100km (to da sie wytlumaczyc-wezsze zimowe kola, nieco bardziej stonowana jazda tj. bez gwaltownych przyspieszen itd), ale wskazowka w pierwszej polowie zbiornika wlasnie spada bardzo powoli, za to w drugiej bardzo szybko. W innych samochodach w rodzinie jest tak samo (wszystkie benzyny).

wskazowka w pierwszej polowie zbiornika wlasnie spada bardzo powoli, za to w drugiej bardzo szybko
u mnie odwrotnie. Bo gdy mam pełny zbiornik wskazówka obrotomierza dochodzi do czerwonego pola. Im mniej w baku tym wolniej jeżdzę, żeby znów nie jechać do "CPNu" i z bólem patrzeć na wskazania dystrybutora

Hehe, no fakt, ale jezdzac TS-em przy obecnych cenach benzyny staram sie zeby caly czas wolno spadala ;)

Witam, ja mam podobny problem nawiazujac do 1 postu, nie wiem gdzie mam funkcje sprawdzania sredniego spalania paliwa, w prawej manetce w ogole nie mam takiego przycisku, myslalem ze to zalezy od wersji wyposazenia ale wydaje mi sie ze zlego to ja nie mam, klimatronik skora itd.. wiec to tez powinno byc a wiec gdzie mam to znalezc....?!
pozdrawiam

Z tym spalaniem mialem to samo.
Zacząłbym od wymiany wszystkich filtrów, oleju, czyszczenia EGR i przepustnicy, sprawdzenie przepływomierza. Następnie zalej do pełna, przejedź 100 km (nie szalej z gazem jeździj spokojnie) i dolej znów do pelna. Sprawdź ile ci wyszło. Ja w wersji 16v osiągnąłem 7,5/100 w mieście (warszawa) więc wynik całkiem spoko. Jak to nie pomoże to komputer.Wcześniej miałem coś okolo 10 litrów na 100.
Mam nadzieję że pomogłem.

---------- Post added at 14:26 ---------- Previous post was at 14:22 ----------

Aha nie sugeruj się komputerem bo to straszny szajs jest.

Amortyzatory
Powrót