• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[147]Elektryczna nagrzewnica

Odświeżę, trochę temat, czy może w końcu ktoś dowiedział się w kwestii wolnych niebieskich wtyczek ? U siebie w alfie również mam dodatkową nagrzewnicę ale właśnie do niej podłączone są tylko 2 wtyczki: szara i niebieska, a jedno miejsce jest puste z wolnymi pinami.

Ja dziś zrobię pomiary u siebie.

Wysłane z mojego GT-I9000

odświeżę temat,
a czy po lifcie też montowali takie nagrzewnice dodatkowe elektryczne ?
ja mam JTD 8V i manualna klimę, bezpiecznik niby jest na akumulatorze, ale dodatkowego grzania nie odczuwam, jak najszybciej organoleptycznie sprawdzić czy zamontowano to ustrojstwo ?

sprawdziłem dziś i jest nawet przekaźnik w skrzynce bezpieczników pod maską oraz bezpiecznik w tej skrzynce a także bezpiecznik w skrzynce pod kierownica w kabinie, pozostaje kwestia czy jest sama nagrzewnica ?
jak się do niej dobrać ?

Ostatnia edycja:
Ja mam poliftową JTD 8V.
Po winie wyszło mi coś takiego-
"205 RISCALDATORE ADDIZIONALE AUTONOMO (ogrzewanie dodatkowe)"
To chyba będzie ta elektryczna nagrzewnica o której piszecie.
Jakoś ciepło za bardzo nie leci, więc może nie działa?

dobrałem sie u siebie, i jest, kostki podłączone, teraz czeka mnie 'dochodzenie' dlaczego nie działa, lub może działa ale ja tego nie czuje

kurde tyle czasu z tym walcze..... sa 4 wtyczki przy nagrzewncicy w czym jedna z ucietymu kablem.. Podpiołem je w kolejności szara niebieska niebieska i jedna z obciętym kablem wisi nie podpięta.... co dalej ?? aktywowałem dodatkowe ogrzewanie ale za skarby nie da sie zrobić osiowania proxy.. za każdym razem " tablica przyrządów nqs- nieudany".... jakies pomysły ??

ja dziś sprawdziłem i jednak działa, ale tylko w specyficznym ustawieniu nawiewów, a mianowicie ogrzewanie na max, nadmuch na kabinę i kabina+nogi, od razu leci ciepłe a nawet gorące powietrze, oczywiście jak auto jedzie bo jak stoi to nie

Aż sprawdzę u siebie jutro. Ja zawsze mam na szybę i pewnie przez to nie działało.

no ja też zawsze miałem na szybę i dlatego nie stwierdziłem że działa, a dziś ustawiłem na kabinę i od razu gorące, ale auto musi mieć obroty powyżej jałowych, czyli jechać

Ruszyło coś u kogoś z tematem sprawdzania nagrzewnicy. Pisze poniewaz inne posty znikły z powodu przenoszenia forum.

U mnie się nie zmieniło. Nagrzewnicy niestety nie miałem, i nadal nie ma :)

U mnie wszystkie wtyczki są poprawnie podpięte i wydaje się że grzeje bo po przejechaniu kilkuset metrów leci już ciepłe powietrze.Czekam na mrozy żeby to dokładnie zmierzyć

teraz jest ciepło, mi po kilku km też wydaje się że leci dużo cieplejsze, ale to raczej nie za sprawą nagrzewnicy.
u mnie jest taki problem, że w mesie jak testuję klimatyzację, to czy sprawdzam klapy powietrza, czy jakie kolwiek kontrolki, czy właśnie nagrzewnicę ciągle pokazuje " nieudane" w sensie że nie działa? .. przekaźniki słychać że pstrykają a na nagrzewnicy ciągle 0v

Miło było by gdyby odezwał się Kolega który udzielał się tutaj ostatnio, ale niestety, nicku nie zapamiętałem, a jego posty w tym temacie zostały usunięte, jak i cała nasza prywatna korespondencja..

Ostatnia edycja:
ja dziś sprawdziłem i jednak działa, ale tylko w specyficznym ustawieniu nawiewów, a mianowicie ogrzewanie na max, nadmuch na kabinę i kabina+nogi, od razu leci ciepłe a nawet gorące powietrze, oczywiście jak auto jedzie bo jak stoi to nie

To by się zgadzało z tym z eLerna:

NAGRZEWNICA DODATKOWA - O
Ogrzewanie wnętrza samochodu za pośrednictwem zespołu ogrzewającego jest niewystarczające przy zimnym silniku, zwłaszcza w przypadku
silników Diesel, które wolniej uzyskują temperaturę pracy.
Dla tych silników został zaprojektowany dodatkowy układ ogrzewania, który uruchamiany jest w początkowym okresie pracy silnika do chwili, w
zależności od temperatury, jaką osiągnie płyn chłodzący silnik.
Układ składa się z dodatkowego urządzenia ogrzewającego, znajdującego się wewnątrz zespołu nagrzewnicy: w urządzeniu tym zainstalowano trzy
grzałki (PTC).
Działanie grzałek jest sterowane przez centralkę układu klimatyzacji, która włącza jedną, dwie lub trzy, zapewniając w ten sposób stopniowe
zwiększenie ogrzewania - o maksymalnej mocy 700 W - zgodnie w logiką sterowania, która zależy od:
 temperatury osiąganej przez płyn chłodzący silnik (około 60° C);
 prędkości obrotowej silnika (która musi być większa niż 700 obr/min).
 napięcia akumulatora (które nie może spaść poniżej 12.2V)
Odnośnie szczegółowych informacji, patrz 5040 OBUDOWA I ELEMENTY SKŁADOWE UKŁADU KLIMATYZACJI POWIETRZA .
Urządzenie sterowane jest dwoma przekaźnikami; jeden znajduje się w centralce komory silnika, a drugi jest zainstalowany na zespole nagrzewnicy.
obwód zasilania zabezpieczony jest odpowiednim bezpiecznikiem głównym 'maxifuse' i bezpiecznikiem znajdującymi się w centralce komory silnika.

Ja mam u siebie tak:

W tygodniu testowanie :)

Mam właśnie taką nagrzewnice ze swojej byłej alfy jtd.
Teraz mam benzyniaka który nie ma na wyposażeniu tej nagrzewnicy ani instalacji bod nią.W obudowie jest wyraźnie miejsce zaślepione które trzeba wyciąć,ale akurat to nie problem,tylko zastanawia mnie część wewnętrzna czy będzie tam odpowiednia prowadnica żeby nagrzewnica mogła "zadokować"
Ktoś może już to przerabiał i się wypowie?
Czeka mnie wymiana nagrzewnicy przepływowej i myślę sobie wstawić tą dodatkową.

Amortyzatory
Powrót