[147] Alfa 1,6 105 KM a LPG

mate00sh

Nowy
Auto
Renault Laguna 2.0 IDE
Witam :)
Planuję zakup Alfy 147 JTD, jednak z ciekawości chciałbym Was zapytać jak sprawdzają się silniki benzynowe 1,6 o mocy 105 KM. Czy mają one niewiele spólnego z resztą Twin Sparków i dorównują niezawodnością dieslą ? Chcę też zapytać jak wygląda sprawa LPG przy tym silniku. Działa to sprawnie, czy lepiej odpuścić sobie temat. Powiem szczerze, że jako student nie pogardzę gazem, ale wcześniej proszę Was o radę. :edziahaha:

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Student, a odmiany rzeczowników przez przypadki z trzeciej klasy podstawówki nie trybi. Wstyd.

1.6 mają dużo wspólnego z resztą Twin Sparków 16V, tyle, że nie mają wariatora, więc ,,dieslą'' nie dorównają trwałością, za to nie mają osprzętu w postaci turbiny, koła dwumasowego czy potencjalnie (już) zużytych wtryskiwaczy. To silniki z wtryskiem pośrednim, więc spokojnie się gazują.

Ja bym osobiście nie gazował, 8l/100 to nie tragedia.

W lipcu założyłem gaz do żony 147, właśnie takiej jak w temacie i wszystko ok. (I nie dam sobie wmówić, że zepsuty czujnik temperatury to wina LPG ;) ) Zrobione 10 000 km.
U brata 147 tez z takim motorem od października 10 000 km i też wszystko ok.

Moja 147 TS 1.6 120 była gazowana pięć lat temu i śmiga bez problemów.

Twin Spark'ów nie trzeba się bać, bo to dobre silniki.
Wariatora też się nie bój i na siłę 105 nie szukaj.

Podepne się pod temat. moja dziewczyna szuka samochodu, podobają się jej Alfy 147. Z racji niewielkich przebiegów które ona będzie pokonywać silniki jtd nie są nawet brane pod uwagę, a benzynowe owiane są pewną "legendą", jednak jak tak naprawde spisują się silniki benzynowe w tym samochodzie? Zwykłe 1.6 105km jej wystarczy.

Jaka to "legenda" ?

Opinia jest taka że benzynowe silniki są awaryjne. Jednak jak to naprawde wygląda z kosztami eksploatacji takiej alfy 147 z silnikiem o zapłonie iskrowym?

Amortyzatory
Powrót