[146] opony zimowe

frynas

Nowy
Auto
FIAT CROMA 1.9 16v 150KM
witam mam pytanie na które potrzebuje uzyskać odpowiedź
mianowicie posiadam komplet praktycznie nowych (zeszłorocznych) opon o rozmiarze 185/70 R14 czy beda one pasowały do mojej belli to jest do 146 2.0TD z 98r nadmieniam iż latem jeżdże na 195/50 R15 i nie ma problemu proszę o odpowiedź i pozdrawiam

Zakładam, że masz jakieś felgi na te opony lub zamiarujesz coś kupić, bo w przeciwnym razie podpisuję się pod tym co napisał przedmówca.

Ale do rzeczy - obecnie jeździsz na oponach 195/50R15 - średnica Twojego koła to:

15x25,4 + 2x195x0,5 = 576 mm

Planujesz założyć opony 185/70R14 - średnica koła wyniesie:

14x25,4 + 2x185x0,7 = 614 mm

Moim skromnym zdaniem - nie bardzo jest możliwość wykorzystania opon, które posiadasz, bo 19 mm na stronę tj. na promieniu to za dużo :|
Jeśli jakimś cudem uda Ci się je jakoś upchnąć i nie będą nigdzie obcierać to weź jeszcze pod uwagę przekłamania licznika 6-7% ;//

mam oczywiscie drugi komplet felg na zime w rozmiarze 14cali...faktycznie moga byc troche duze...bo jezdziły w Mitsubishi Galancie....do Alfy mogą nie chciec pasowac...
czyli raczej lipa?hmm :? ...pozdrawiam

moment

wydaje mi sie ze producent do egzemplarzy diesel'a zaleca (a jesli nawet w ksiazce nie sa jako podstawowe, to sa podane jako alternatywa) kola 195/55 R15, badz nawet 195/60 R15,

i jak to przeliczy sie na twoje 14 to bedzie w sam raz

chyba na lato masz troche przymale kola i bledem jest odnosic sie do nich i wskazywac roznice

wejdą Ci spokojenie, ja na lato mam takie same opony jak Ty, a zimowe R14 185/65 i jest sporo luzu więc u Ciebie nie powinno być najmniejszych problemów :) Tylko nie wiem czy rozstaw śrub będzie Ci pasować bo galant o ile sie nie myle ma 4x100.. a makaroniarze mają 4x98

W porzadku Panowie wymiary oponek i rozstaw feli juz mam :wink:
a teraz pytanie? ktore polecacie zimowki chodzi mi o marke ??? mi glowa peka od wyboru :shock:

Sylwik napisał:
W porzadku Panowie wymiary oponek i rozstaw feli juz mam :wink:
a teraz pytanie? ktore polecacie zimowki chodzi mi o marke ??? mi glowa peka od wyboru :shock:

To zależy ile masz zamiar przeznaczyć pieniędzy na opony, bo raczej trudno kupić tanie i dobre. No chyba, że ktoś kupi sobie jedne tanie a drugie dobre :mrgreen:
Tutaj masz test 12 opon zimowych i dla porównania 2 całorocznych - mam nadzieję, że ułatwi Ci to nieco wybór ;//

http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/test-opon-zimowych-porownanie-opon-zimowych-869.html

Nie inwestuj nie wiadomo ile pieniędzy, ja kupiłem polskiej firmy i jestem zadowolony i z jakiości i z ceny ;)

Ja jeżdże na Dunlop Wintersport i ogólnie nie mam zastrzeżeń do tej opony.

as napisał:
Tutaj masz test 12 opon zimowych i dla porównania 2 całorocznych - mam nadzieję, że ułatwi Ci to nieco wybór

As... ułatwiło teraz glowa boli jeszcze bardziej -dzieki :mrgreen:

piotrsobon napisał:
Nie inwestuj nie wiadomo ile pieniędzy, ja kupiłem polskiej firmy i jestem zadowolony i z jakiości i z ceny

a jakie masz???? ;//

rigobert napisał:
Ja jeżdże na Dunlop Wintersport i ogólnie nie mam zastrzeżeń do tej opony.

piszac jezdze - rozumiem ze jezdzisz na calorocznych? takie nie ;//

A ja proponuje Barum Polaris, co prawda jeszcze nie kupiłem (na dniach!!!), ale na takich jeździłem poprzednim samochodem i nieźle się sprawdziły.

No i cena przemawia za zakupem, bo opona w rozmiarze 195/50/15 za niespełna 170 PLN to nie jest dużo.

Sylwik napisał:
piotrsobon napisał/a:
Nie inwestuj nie wiadomo ile pieniędzy, ja kupiłem polskiej firmy i jestem zadowolony i z jakiości i z ceny
a jakie masz????

Zgadzam się nie ma co przesadzać. Domyślam się, że Kolega jeździ na DEBICA FRIGO :wink:

Jeszcze jedna ważna sprawa kupujac nowe opony zwracajcie obowiazkowo uwagę na date ich produkcji - proponuje uzgodnic ze sprzedającym podczas zamawiania, aby nie były starsze niż rok :>>

adk napisał:
A ja proponuje Barum Polaris, co prawda jeszcze nie kupiłem (na dniach!!!), ale na takich jeździłem poprzednim samochodem i nieźle się sprawdziły.

No i cena przemawia za zakupem, bo opona w rozmiarze 195/50/15 za niespełna 170 PLN to nie jest dużo.

Barum POLARIS 2 195/50R15 82 T można kupić już za 142 zł z dostawą pod wskazany adres, ale najpierw proponuję wizytę w kilku pobliskich zakładach zajmujących się serwisem opon, bo kombinacja z samodzielnym zakupem może się okazać nieopłacalna :mrgreen:

z niedrogich dobre są SAVA eskimo S3, wydaje mi się że ciut lepsze od Frigo zwłaszcza na mokrym, niestety w rozmiarze 195/50/15 są tylko z indexem H więc kosztują ok 190 pln sztuka

Sylwik napisał:
ktore polecacie zimowki chodzi mi o marke ???

rigobert napisał:
Ja jeżdże na Dunlop Wintersport

Zadałeś pytanie, ja Ci odpowiedziałem, więc powaliła mnie Twoja logika, że to opony całoroczne. Pomijam już wszystko mówiącą samą nazwę opony Wintersport.

rigobert napisał:
Zadałeś pytanie, ja Ci odpowiedziałem

Pozwolisz wyjaśnie- zadałam :P , popatrz w profil za odp. dzieki..

rigobert napisał:
więc powaliła mnie Twoja logika, że to opony całoroczne

zgadza sie typowo babska :oops: ..napisales ze jezdzisz !!!! śniegu jeszcze niema wiec???....założyłam ze masz całoroczne....gdybys napisał jezdziłem.....prawdopodobnie bym zakumała :wink:

zrozumcie kochani panowie...poprosiłam o pomoc poniewaz musze sama sobie kupic...jestem poza granica Polski....uwazalam lepiej sie zapytac tu na forum.....niz sprzedajacego ktory by mi prwdopodobnie wcisnał jakis szajs :? .... Alfe mam 8 miesiecy a kupiłam ja na oponkach letnich....

rigobert napisał:
Pomijam już wszystko mówiącą samą nazwę opony Wintersport.

Z całym szacunkiem dla mnie zwyklego kobiecego laika nazwa jak nazwa....chciałam Waszych osobistych opini jakimi oponkami zimowymi jezdziliscie... i czy mozecie je polecic niedoswiadczonej kobiecie :(

Jesli sie zle wyraziłam - mea culpa ;//

Sylwik napisał:
Pozwolisz wyjaśnie- zadałam , popatrz w profil
Przepraszam za foux pas, ale nick masz rodzaju męskiego..

Sylwik napisał:
zgadza sie typowo babska ..napisales ze jezdzisz !!!! śniegu jeszcze niema wiec???....założyłam ze masz całoroczne....gdybys napisał jezdziłem.....prawdopodobnie bym zakumała
Ale ja na nich "jeżdże" w zimie..
A "jeździłem" to na Hankookach w zeszłym roku w lato.. :D

Najprościej było napisać, że polecam Dunlopy.. zimowe Dunlopy oczywiście..

Pozwolicie ,że się podłączę pod temat. Czy można założyć zimówki np. 185/65 R15 jeśli letnie mają 195/55 ? Chodzi mi głównie o profil opony...

Amortyzatory
Powrót