[146] JTD Jaki akumulator?

• Autor wątku Autor wątku darczy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darczy

Guest
Witam.

Mam zamiar wymienić akumulator bo niby wszystko ładnie pięknie ale po zakręceniu rozrusznikiem czasami ponownie zapalają się kontrolki hamulca i ABS (jest to podobno spowodowane za słabym prądem rozruchowym), poza tym trzeba kręcić tak przez 2 sek. zanim odpali a silnik jest w stanie idealnym.

Proszę o radę jaki to ma być akumulator i jaka marka żeby w miarę długo służył?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
DarCzy

Alfa 146 1.9 JTD 2000r.

Najwazniejsze zeby byl okolo 60ah i wyzej, ja mam 64ah bo wiekszy sie nie zmiescil :( Mam jakis Loxa i nie narzekam

1. Koniecznie - sprawdź ładowanie - czy jest właściwe (bez problemu powinieneś to zrobić i to za free w sklepie specjalizujacym się w sprzedaży akumulatorów).

2. Jeśli będziesz kupował akumulator na własna rękę np. w markecie i chcesz uniknąć "niespodzianek" zwróć uwagę na jego pojemność, rozmieszczenie biegunów oraz wymiary gabarytowe. Zalecaną pojemność znajdziesz tu:

http://www.varta-automotive.com/pol/index2.php?p=3&s=1&content=wyszukiwanie/searchApplication.html

P.S. Polecam wizytę w sklepie specjalizującym się w dystrybucji akumulatorów. Na miejscu sprawdzą Ci ładowanie, zaproponują kilka alternatyw zakupu (zapytaj się z którymi mają najmniej problemów jeśli chodzi o awaryjność i serwis w przypadku ewentualnych problemów) a nawet zamontują, jak dobrze zagadasz i nie będziesz musiał po dwa razy jeździć żeby oddać stary :mrgreen:

W sklepie zaproponowali mi Centra Futura 62Ah 640A za 380zł lub 30zł taniej Centra Plus.

Czy ta Futura to dobry akumulator?

Może nie jest to najlepszy wybór, ale na pewno wolałbym CENTRE niż JENOXA. Masz klimatyzację w swojej bestii? Jaką masz teraz pojemność akumulatora? Pytam, bo wydaje mi się, że powinieneś mieć coś ok. 70 Ah ;//

Odradzam Ci aku z marketów.
Poszukaj w okolicy hurtowni motoryzacyjnej i bez problemu Ci sprzedadzą i na dokładkę podpowiedzą.
A jakie dane aku masz podane w instrukcji obsługi?
Tam masz podane jakie sa potrzebne i tego sie trzymaj.

Odradzam Ci aku z marketów.

W zupełności zgadzam się z J@rkiem :idea:

A jakie dane aku masz podane w instrukcji obsługi?

Zastanawiam się czy ten, który Ci zaproponowali nie bedzie za mały - zobacz co masz w instrukcji. W linku, który podałem kilka postów wyżej wyszło ze akumulator dla Ciebie ma mieć ok. 70 Ah ;//

U siebie (przy silniku jak w opisie i bez klimatyzacji) mam akumulator 54Ah f-my ENRON - na razie jest dobrze, ale chyba jeszcze trochę za krótko (rok), żeby cokolwiek powiedzieć :mrgreen:

darczy napisał:
W sklepie zaproponowali mi Centra Futura 62Ah 640A za 380zł lub 30zł taniej Centra Plus.

Czy ta Futura to dobry akumulator?
pojemnosc wlasciwa,prad rozruchu ze sporym zapasem,CENTRA to b.dobry wybor.wybral bym FUTURE.pozdrawiam

as napisał:
Może nie jest to najlepszy wybór, ale na pewno wolałbym CENTRE niż JENOXA. Masz klimatyzację w swojej bestii? Jaką masz teraz pojemność akumulatora? Pytam, bo wydaje mi się, że powinieneś mieć coś ok. 70 Ah ;//

Mam klimatyzację a aktualnie zainstalowany aku to STAR-T 62 Ah 480 A i jest jeszcze trochę miejsca (na długość) na podstawce aku pod maską.

darczy napisał:
as napisał:

Mam klimatyzację a aktualnie zainstalowany aku to STAR-T 62 Ah 480 A i jest jeszcze trochę miejsca (na długość) na podstawce aku pod maską.
taka pojemnosc jest SI ! zbyt duza skutkuje tylko jednym(zwlaszcza w jezdzie miejskiej) niedoladowaniem akumulatora!

Amortyzatory
Powrót