[146] Jaki przegub do JTD??

• Autor wątku Autor wątku darczy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darczy

Guest
Witam.
Muszę wymienić przegub prawy wewnętrzny.
Mam pytanie jaki to przegub ma być??
Kupiłem wg katalogu w Intercars i okazał się za mały.
Jeżeli ktoś ma wymiarowany (średnica wew. i zew. oraz liczba zębów wewnątrz) to proszę napisać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Sorry że odgrzewam temat ale mam podobny problem.Troche czasu smigałem na uszkodzonej gumie przegubu wewn.W katalogach podają srednicę przeg. wewn 100 mm i ilośc zebów wewn. 25 .Jak pisałeś darczy jest problem z wymiarem.Wydaje mi sie iz pasuje ten o wielkości 108 mm i ilości zebów 28 .Powiedz jak rozwiązałes ten problem u siebie i który podejdzie do naszych 145/146 JTD.Pozdrawiam Piotrek

Mój mechanik dał stary przegub do regeneracji bo ten niby prawidłowy wg katalogu 100 mm i 25 zębów nie pasował (był za mały). Obawiam się jednak, że nie zwymiarował tego prawidłowego. Wydaje mi się jednak że to będzie 108 mm i 28 zębów będzie dobry bo innych w Alfie JTD po prostu nie stosowali z tego co wiem.

Pozdrawiam.

Tak tez właśnie myślałem bo przegub zewn. ma 28 zebów czyli wewn . musi równierz miec 28 zęb.A to daje nam przegub 28 x 108 mm czyli taki jak w alfie 156.Pozdr.

Jeszcze nie zmieniałem ale przed zakupem sam chcę zmierzyć średnice.Narazie brak czasu ( urlopu).Jak coś dłubne to napewno napiszę.Pozdr.

Jak pamietam to sam przegób wew. nie wystepuje albo znajdziesz jakis na szrocie albo kupisz kompletną pół-oś

polli21 przegóby wewnętrzne występują samozdzielnie i zeczywiście ta 100/25 jest zamała, nam potrzeba 108/28 pasuje od jakiegos fiata i chyba GTV-ki o ile dobrze pamiętam bo zmieniałem to jakiś spory czas temu, troszkę się naszarpałem z wymianą ale warto bo czuć ze Bella mniej myszkuje po drodze a co za tym idzie większa przyjemność z jazdy. :D

Marcin możesz jeszcze powiedzieć czy po wymianie ustąpiły drgania w układzie napędowym, które przenosiły się na kierownicę?Ile płaciłeś za przegub ja znalazłem na allegro po 155 zł za komplet z osłoną i smarem, i czy wymieniałeś dwa?Pozdr.Piter

Sam nie wymieniałem ale ten będzie pasować tyle tylko ze z prawej strony.Po stronie kierowcy (lewej) jest przegub na krzyżakach i tu sprawa się komplikuje.Też myślałem że z dwóch stron są takie same, ale ostatnio wymiałem osłony przegubów i mogłem je dokładnie przestudiować .Taki sam rozmiar 108*28 mają przeguby do audi - na allegro widziałem za 68 zł bez osłony i opasek.Ogólnie ten z linka co podałeś jest na 100 % taki jak w naszych alfach.Jakie masz objawy uszkodzonego przegubu ?? Pozdr. Piter

No to mnie teraz trochę zmartwiłeś tą informacją że od strony kierowcy jest krzyżakowy :( Objawy to straszne chrupanie przy skręcaniu w lewo i na wprost przy ruszaniu i przy małym prędkościach. Jak jadę szybko to nawet jakoś jest. Pod autem zauważyłem że uszkodzone są osłony z każdej strony i pewnie doszło piachu plus woda i zrobiło swoje. Jak się ma sprawa z tym przegubem krzyżakowym czy jest to cześć wymienna czy czeka mnie wymiana całej półosi no i czy skrzynia biegów też jakoś na tym cierpi ???

Jeśli długo jeżdziłeś na uszkodzonych osłonach warto wymienić przegub.Robota jest mało przyjemna i brudna.Spróbuj na razie wymienić przegub z prawej strony ten linka allegro (108*28).A na drugim wymień tylko osłonę.Jak mechanior rozbierze ci lewy przegub i zdejmie z osi krzyżak to policz ile zębów jest na wewn. stronie krzyżaka.Taki sam patent jest w 156 i 166 niektórych wersjach silnikowych 2,4 JTD może coś się dobierze Pozdr.Piter

dołącze się do tematu bo mam podobny problem ale w alfie 147 JTD otóż ogulnie jest wszystko ok ale po przejechaniu około 30km ( trasie )zaczynaja mi się wibracje auta ale tylko podaczas dodania gazu lub jazdy pod górkę po wciśnięciu sprzęgła lub puszczeniu gazu wibracje ustają.Wykluczam bijące koła!!Wymieniłem łozysko od strony kierowcy bo szumiało póżniej przegub zewnetrzny bo stukał jest poprawa ale wibracje nadal sa obawiam się ,że moze to spowodować ponowne uszkodzenie wymienionych wcześniej elemętów.Wiem ,ze od strony kierowcy nie ma przegubu wewnętrznego tylko jest jakiś krzyżak i właśnie jego winie za takie objawy.

Czy wymiana tego krzyżaka wiąze się z duzymi problemami typu wyjecię skrzyni biegów ???? a może coś innego powoduje te wibracje???

Przegub wyjmujesz razem z półośką nie ma potrzeby wyjęcia szkrzyni.Sam krzyżak kosztuje ok 220 zł. zapodałem ostatni linka do waszego działu z allegro.sam walcze z drganiami na półosiach ale w 145JTD.Pozdr Piter.

oswieżę temat bo udąło sie rozwiązać problem a za wszystkie drgania odpowiadał krzyżak na półosi który jest wymienny bez konieczności kupowania całej półosi :D

Amortyzatory
Powrót