[146] Filtr kabinowy.

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Wymyśliłem sobie że założę filtr kabinowy do Alfy 146, standardowo go nie miałem ale z tego co pamiętam nie ma problemu żeby go dołożyć trzeba tylko dokupić ramkę. Przeglądając allegro znalazłem dwa rodzaje
Ten jakby idealnie pasujący do tego otworu na podszybiu
http://allegro.pl/item461747115_filtr_kabinowy_alfa_romeo_gtv_spider_145_146_155.html

i ten drugi zupełnie inny
http://allegro.pl/item465903618_filtr_kabinowy_wegl_alfa_romeo_145_146_155_wrocl.html
Który wybrać ?

Witam. Ja zakładam taki filtr jak z drugiej aukcji ponieważ taki zamiennik jest w katalogach. Ten pierwszy pierwszy raz widzę, ale wygląda dość dobrze i myślę że może lepiej filtrować powietrze, bo u mie nawet po założeniu nowego filtra na szybie widać lekką mgiełkę (pyłki).

no raczej ten drugi, ostatnio wymienialem u siebie i jest wlasnie taki prostokatny wiec tego oerwszego nawet nie pruboj a najlepiej odkrec sobie podszybie z lewej strony (patrzac z przodu) i zobacz jak tam jest.

Ten jakby idealnie pasujący do tego otworu na podszybiu
http://allegro.pl/item461...45_146_155.html
Pierwszy raz widzę taki filtr. Jeśli dobrze pasuje to moim zdaniem byłby rewelacyjny. Idealne zaślepienie otworu. I nie trzeba ramki.
Jeśli zdecydowałbyś się na ten filtr to koniecznie opisz jak pasuje do otworu.

Lesio napisał:
Taki filtr miałem, gdy kupiłem oryginalny filtr z ramką. Jednak było troche zabawy z zamontowaniem go, dlatego filtr z pierwszego linku wydaje mi się bardzo ciekawy.

Ja tez postanowiłem załozyć w aucie filtr kabinowy więc kupiłem ramkę i ten filterek

http://www.allegro.pl/ite...oupe_wrocl.html
Teraz założyłem właśnie filtr tego typu, ale ten oryginalny w metalowej ramce sprawiał lepsze wrażenie.

Nie wiem czy jeszczę na zimę zdecyduję się na ten filtr ale jakby to opisze co i jak z nim.

skoro juz ten temat został poruszony to jak sie dostać do miejsca gdzie ma być yen filter i o jaką ramke chodzi i gdzie ja mozna dostać??

Nawiązuję do starego tematu, bo chcę zamontować sobie filtr kabinowy - wersja bez klimy, więc przed zakupem zbieram informacje.

Niestety linki już dawno nie działają, ale z tego co pisaliście to są/były 2 rodzaje filtrów, nie wiem czym się różniły. Na stronie Filtrona do Alfy 146 przeznaczony jest model K1033, o wymiarach 385x169x17. Filtr o takich wymiarach dostępny np. tu: http://allegro.pl/item1009040754_filtr_kabinowy_alfa_romeo_145_146_155_coupe_wrocl.html (patrząc po nazwie aukcji taki założył sobie luis i rigobert) i węglowy tu: http://allegro.pl/item1009040754_filtr_kabinowy_alfa_romeo_145_146_155_coupe_wrocl.html (który z utrudnieniami montował rigobert?)

W ogóle to wolałabym zamontować węglowy, niż zwykły, jednak mam obawy, ponieważ na stronie Mistrala jest napisane:
Filtr mieszany z aktywnym węglem jest dostępny wyłącznie do standardowych mocowań w pojazdach, w innym wypadku może być ryzyko przeciążenia systemu wentylacji.
Czy ktoś używał filtrów węglowych w autach bez klimatyzacji? Czy to rzeczywiście czymś (czym?) grozi?

Czy ktoś używał filtrów węglowych w autach bez klimatyzacji? Czy to rzeczywiście czymś (czym?) grozi?
Ja zakupiłem ale jeszcze nie założyłem (nie mam ramki), ale kupa znajomych używa, mimo że w standardzie nie mieli i jakoś nic im się nie dzieje. Chociaż to ostrzeżenie wydaje się logiczne, jakby nie patrzeć filtr blokuje trochę dopływ powietrza z zewnątrz ale co to zmienia? To nie pompa paliwa, która się zatrze bez paliwa :P

To nie pompa paliwa, która się zatrze bez paliwa

Ale przeciążony wentylator, który zasysa powietrze z zewnątrz właśnie przez ten filtr może narobić niezłego bałaganu, szczególnie jak zacznie się mocno grzać - to działa dokładnie tak samo jak odkurzacz a co się dzieje jak zatkasz w nim rurę ssącą chyba nie muszę tłumaczyć ;)

Opory przepływu nie są zbyt duże, sam często pytam się znajomych czy pamiętają o wymianie filtra p/pyłkowego i często nawet nie wiedzą że coś takiego mają w samochodzie (nie mówię tu o Alfie Romeo). Dopiero jak pod podszybie się zajrzy i ile syfu się nazbierało przez lata(!) to filtr z węglem z pewnością będzie miał mniejszy opór niż zabrudzony zwykły-z włókniny.

Michał

dzięki za odpowiedzi,
wzięłam węglowy - jakby coś zaczęło dziwnie działać na pewno się "pochwalę"
w weekend pierwsze przymiarki (jaka ramka itp) :)

Witam, jestem zainteresowany montażem takie filtru p/pyłkowego w swojej Alfie 146 98r. Moje pytanie jest następujące gdzie mogę nabyć ramkę pasującą do filtra ??. Patrzyłem na allegro, ale niestety nie ma tam już tych ramek, które były opisywane w tym temacie na początku. Poradzilibyście coś ??.

w dziale Bazar musisz pytać o używki, najłatwiej i chyba tanio

Nie wiem za ile Ci się to uda kupić np. na Allegro, ale zgodnie z ePerem, w serwisie kosztuje niecałe 50 zł.

w serwisie kosztuje niecałe 50 zł

Pod warunkiem, że jest dostępny. Będę na dniach w ASO na Karkonoskiej we Wro to się zorientuję. Przy okazji należy też dodać, że sama ramka to nie wszystko. Potrzebne są dokładnie cztery elementy a dokładniej:

1. 46451004 - SKRZYNKA - koszt wedle ePer v.19 to 46,84 zł brutto;
2. 60502080 - NAKRĘTKA w ilości sztuk 2 w cenie 1,51 brutto za sztukę - zbiorczo jest 10 szt. i raczej trzeba kupić całe opakowanie zbiorcze - taka jest ostatnio polityka FAP;
3. Sam wkład filtra to oczywiste i tutaj wybór jest szeroki;
4. 60813202 - USZCZELKA - a raczej osłona - nomenklatura ePER'a jest nieraz ciężka - niestety ceny w ePER nie ma, ale warto zapytać podczas rozmowy z pracownikiem ASO.

Szukajcie i pytajcie - jak ja się czegoś dowiem na pewno podzielę się wiedzą :)

Mozna kupić nawet jedną. Chyba że się ma jakieś złodziejskie ASO.

No właśnie nie można - to nie zależy od ASO a od centralnego magazynu w Bielsku - FAP zarządził odgórnie, że nie sprzedają części zamiennych na sztuki a jedynie na opakowania zbiorcze. Potwierdziłem tą informację trzykrotnie w dwóch sklepach we Wrocławiu i samym ASO, chcąc kupić dwie spinki do przedniego nadkola po 2,5 zł brutto sztuka i owszem mogę, ale 10 sztuk bo tak są zbiorczo pakowane. Nie wyssałem sobie tego z palca - wystarczy zadzwonić i spróbować zamówić coś, czego na magazynie w ASO nie ma i wymaga sprowadzenia - na dzień dobry dostaniesz informację, że trzeba kupić całe opakowanie zbiorcze np. dwie rury do chłodnicy ;)

Ostatnia edycja:
W Radomiu w ASO Fiata można kupić ile się chce. Kupowałem jedną bo złamałem i nie mieli tego na magazynie tylko zamówili w jakimś centralnym magazynie po 2 dniach kupiłem jedną, chyba że resztę sobie zostawili.

Amortyzatory
Powrót