[146] Elektryka a obroty!

• Autor wątku Autor wątku piotrsobon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrsobon

Guest
Przy włączaniu odbiorników, obroty zaczynają wariować tj. spadają podskakują, równomiernie lub nierównomiernie, szczególnie zauważalne przy np: włączeniu ogrzewania tylnej szyby. Regulator prądu został wymieniony, co jest? może się lepiej orientujecie? :? Pozdrawiam!

Alternator pewnie do regeneracji. Co z tego, że regulator daje impuls skoro opory na łożyskach są w samym alternatorze(i nie tylko). W Golfie mojej starszej było tak, że jadąc 160 na godzinę akumulator w ogóle niedawał prądu na samochód. Jechac, jechałeś, ale wycieraczek ani nadmuchu ni nic nie dało się włączyc wtedy. Dopiero jak auto stało w miejscu coś się dało zrobic, ale czy obroty skakały to nie mogę powiedziec, bo w tym Golfie walnięta jest taka pierdółka w gaźniku od wolnych obrotów(Pierburg 2EE) i tam ciągle z obrotami jest problem.

Ale ładowanie jest dobre, podejrzewam, że jak alternator kwalifikował by się do regeneracji to nie dawał by odpowiedniego ładowania? :?:

Może też stawiac opór tylko wtedy prawdopodobnie słyszałbyś pasek. A coś ci przygasa jak tak wszystko włączasz, czy tylko obroty świrują?

Nic nie przygasa, tylko same obroty wariują, wiem że przy włączeniu świateł mijania mogą nieznacznie spaść ale takie skoki obrotów zaczynają być denerwujące, nie mam pojęcia co to może być, przepustnica czysta, silnik krokowy dobry, reg. napięcia też, kable dobre, jeśli wiecie coś na ten temat piszcie, bardzo chętnie dowiem się co jeszcze może być nie tak?

Coś co odpowiada za wolne obroty dostaje za mało prądu, zobacz czy wszystko dobrze jest podpięte. Chyba, że akumulator coś ma ze sobą to też mogą się dziac dziwne rzeczy.

z alternatorem itp masz wszystko oki.za utrzymanie wolnych obrotow niezaleznie od obciazenia,np przez wiekszy opor jaki stawia alternator w momencie jego wiekszego obciazenia odpowiedzialny jest silniczek krokowy.to jego zadaniem jest utrzymanie obrotow jakie sa zapisane w eku.wiec nie szukaj kolego w alternatorze a w silniczku krokowym przyczyny.jesli masz poliftingowy to zapewne zgestnialy smar w przekladni jest przyczyna niedomagan.pozdrawiam

Silniczek niby nierozbieralny, ja osobiście rozebrałem, przesmarowałem, patrzyłem na połączenia do silniczka i były wcześniej grzebane przez kogoś jak myślicie to może być to?

Najprawdopodobniej tak.

Amortyzatory
Powrót