[146] akumulator

• Autor wątku Autor wątku Voyager_1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Voyager_1988

Guest
Koledzy mam poroblem po odpaleniu świeci się kontrolka akumulatora jak dodadm minimalnie chociaz gazu niknie boje sie sluchac radia bez wlaczonego akumulatora ze wzgledu ze boje się ze nie odpali co moze być winą akumulatora czy brak ładowania co poradzacie zrobic Pozdrawiam :|?:

Panie Kolego to jest norma. U mnie po odpaleniu tez sie pali kontrolka. Gasnie po dodaniu gazu. Autko ma po odpaleniu zbyt niskie obroty aby uruchomil sie alternator. Dopiero po dodaniu gazu lapie i kontrolka znika.

To jest normalne, bez obaw ;)

Heh, ja mam gorszy problem bo moj aku odmowil dzis posluszenstwa. Zamowilem nowy :D

nie do końca uważałbym to za normę , u mnie czegoś takiego nie ma

alfasound_mania, ale kolega ma tak jak ja DIESLA, a nie benzynke. Troszke inne wolne obroty maja nasze silniki ;)

re

Kolego showtime jaki i za ile akumulatorek kupiles moze i ja na nowy miesiąc sobie kupie

Re: re

Voyager_1988 napisał:
Kolego showtime jaki i za ile akumulatorek kupiles moze i ja na nowy miesiąc sobie kupie

Taki oto:
http://moto.allegro.pl/item490787829_akumulator_centra_ad_72_ah_680_a_l.html

Z rabatem dla mojej firmy w AD Stachura Krakow 239,70 zł
A to są akumulatory CENTRY, tyle ze z naklejką AD Polska.

Oczywiscie do TD aku 72 ah, 680A
Wymiary 28 x 17,5 x 19 cm

Polecam, po cholere przeplacac za Centre z naklejką. Jest Centra z naklejką AD i o stówke taniej :D

Orientowalem sie od rana dzisiaj w cenach AKU, dzwonilem po sklepach/hurtowniach i 240 zł to najtaniej w Krakowie za AKU 72 aH.

showtime, kolego a jak bym chcial cos mocniejszego bo szczerze mowiac nei znam sie chcialbym kupic i miec spokoj

Powiem szczerze, ze do Alf z naszym silnikiem polecają od 70 aH w gore. Ja wzialem 72 aH, ale mozna wziac mocniejsze. Cena - nie wiem jak wyglada. Przykro mi :(

showtime napisał:
ale kolega ma tak jak ja DIESLA, a nie benzynke. Troszke inne wolne obroty maja nasze silniki
wiem jaki kolega ma silnik bo sam go namawiałem na te alfe a gadanie że nie gasną kontrolki to norma to bezsens , jeśli nie gaśnie to :
albo regulator lub szczotki w alternatorze siadają a w ostateczności akumulator siada

alfasound_mania, jutro wymienie aku na nowe i zobaczymy czy kontrolka bedzie gasla

PS. po co sie tak emocjonowac, ja nie wiem czy Ty polecales koledze to auto czy tez nie, po prostu wyrazilem swoja opinie co do kontrolki, ktora mozesz podwazyc, ale chyba nie powod by sie unosic... widocznie jestem gorzej poinformowany

nie unosze sie kolego broń boże tylko uważam że wprowadziłeś kolegę w błąd twierdząc że takie coś to norma

P.S obawiam się że pierw trzeba zajrzec do alternatora a dopiero pozniej zmieniac akumulator ale życze żeby kontrolka gasłą po opaleniu tak jak byc powinno

No i sprawdzone. Nowy akumulator wlozony:

Pomiary:
* auto w stanie spoczynku: 12,4
* po odpaleniu: 11,6
* po naciśnieciu gazu (znika kontrolka, wlacza sie ladowanie): 14,6

Takie są pomiary. Alfasound, jakie wnioski?

trzeba zajrzeć do alternatora , nigdy nie uznam czegoś takiego za norme

showtime napisał:
No i sprawdzone. Nowy akumulator wlozony:

Pomiary:
* auto w stanie spoczynku: 12,4
* po odpaleniu: 11,6
* po naciśnieciu gazu (znika kontrolka, wlacza sie ladowanie): 14,6

Takie są pomiary. Alfasound, jakie wnioski?
Alfasound ma rację.Twój regulator napięcia nie działa prawidłowo.Każdy silnik na wolnych obrotach powinien zapewnić ładowanie akumulatora.Nic z tym wspólnego nie mają niższe wolne obroty w TD.W silnikach TD jest inna przekładnia pasowa zapewniająca odpowiednie obroty alternatora.
Ale jak tylko nie trzymasz zbyt długo silnika na wolnych obrotach to można z tym jeździć.

Ja po odpaleniu daje zawsze z minutke na to zeby turbinka sie nasmarowala i dopiero naciskam gaz. Po nacisnieciu gazu kontrolka znika i jest ladowanie :)

Prędzej czy później i tak będziesz musiał to zrobić , z reguły usterki się same nie naprawiają a chrzanią jeszcze bardziej.

Witam. Mi również nie wydaje się normalna ta kontrolka ładowania. Z tego co mi wiadomo to alternator powinien dawać odpowiednie napięcie już przy najniższych obrotach silnika, w przeciwieństwie do prądnicy w której napięcie zależy od obrotów.

Czołem,
ja śmigam na Centrze Futurze pół rocznej i ma pojemność 55 AH, gdyż patrząc na to że pokonuje krótkie odcinki, nie widzę potrzeby używania większej pojemności akumulatora na wgląd na to że się nie doładuje do końca po przejechaniu 5 KM.

Kupiłem w Krakowskim sklepie Auto Wanda za bodajże 279 pln - polecam, dodatkowo za 10 pln dojeżdzaja w granicach Krakowa na miejsce do klienta i sami montują wszystko.

no kolego a daloby rade żebyś mi zdobył ten akumulator po tej nizszej cenie ??

To ja koledzy napisze tak.U mnie jest taki objaw ze po odpaleniu kontrolka sie pali (na cieplym silniku) jak odpalam na calkiem zimnym to wtedy gasnie od razu.Uwazam ze jest to normalny objaw a dlatego ze alternator potrzebuje pradu wzbudzenia ktory generuje sie przy obrotach ok 900-1100.

Amortyzatory
Powrót