[145] Wymiana nagrzewnicy

• Autor wątku Autor wątku wamax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wamax

Guest
Hej :)
Parują mi szyby. Czytałem, że pomoże wymiana nagrzewnicy.
Czy wymieniając nagrzewnicę muszę, też wymienić wentylator dmuchawy nagrzewnicy?
Teraz jak włączę dmuchawy to robi się trochę głośno.
Jeszcze jedno.
Na Allegro znalazłem coś takiego:
nagrzewnica-1
nagrzewnica -2
wentylator-1
wentylator-2
Mogą być, czy kupić nowe :?:
Pozdrawiam:)

A cieknie ci nagrzewnica sprawdziłeś to ? Szyby parują Ci kiedy włączysz nadmuch na nie ? Bo mnie też parują i innym w 145/6 też taka wada modelu.

Nic mi nie cieknie :) ale wkurza mnie jak parują mi szyby :!:
Teraz, to w środku ta para nawet zamarza :(
Skoro wada, to może niepotrzebanie chcę wymienić tą nagrzewnicę :?:
Pzdrawiam 8)

No niestety taki urok Alfy. Ale jak włączysz nadmuch ciepłego powietrza to para zaczyna schodzić ? Mówie o przedniej szybie i przednich bocznych, bo tył to już wogóle masakra. Ja jeżdżac po miescie włączam nadmuch na max i otwieram lekko tylne szyby, trochę pomaga przynajmniej para nie kotłuje się pod sufitem. Dbaj też o czystość szyb i kup sobie jakiś srodek antypara trochę pomaga. poszukaj też tematu o parujących szybach.

Jak dam nadmuch na full to z przedniej szyby, nie całej, ale schodzi :)
Trochę dużo chcałasu przy tym jest :(
Z bocznych szyby nie zabardzo, może gdzieś wentylacja pozatykana, a może już wentylator stary i nie daje rady :?:
Pozdrawiam

Na tylne szyby musisz poczekać do wiosny.Tak bardziej serio to u mnie para schodzi tylko z przedniej szyby i w połowie z przednich bocznych.Po kilkunastu minutach nawet z tyłu,ale jak pada to zaparowane są i tak mocno a kiedy są spore mrozy to wszystko zamarza,ot taki urok i trzeba się z tym pogodzić.W mojej niema nawet tylnej wycieraczki :D

Ale oczywiście wszyscy macie ustawiony zewnętrzny obieg powietrza :?:

Lesio napisał:
Bo mnie też parują i innym w 145/6 też taka wada modelu.

W mojej ex145 nie parowały szyby, czyż by była bez wad :D ???

tak ogolnie to mi tez paruja masakrycznie,jednak jak wlacze nadmuch to schodzi. Tyle,ze nie wiem czy to tez urok modelu,ze powietrze z nadmuchu mozna okreslic mianem lekko cieple? Zaznaczam,ze termostat nowy i temp silnika ok.

Jesli paruja Wam nadmiernie szyby to trzeba samochod wysuszyc tzn macie zawilgociale dywaniki, podloge albo ect. Na zime przydaja sie gumowe dywaniki- nie wsiaka w nie woda.

Ja też nie mam, i dość długo się grzeje - przy 60* dopiero robi się ciepło, może nagrzewnica już się kończy? (zasyfiona)

Szyby mi parują dość ostro, ale nadmuch z przedniej ładnie "ściąga" pare, za to boczne to nie bardzo, szczególnie pasażera, kierowcy jakoś lepiej. Nie działa mi z tyłu ogrzewanie szyby, poza jedną ścieżką, nie chce mi sie teraz w zimno takie ściągać tych plastików - wie może ktoś co tam się mogło stać?

oran napisał:
Ja też nie mam, i dość długo się grzeje - przy 60* dopiero robi się ciepło, może nagrzewnica już się kończy? (zasyfiona)

Szyby mi parują dość ostro, ale nadmuch z przedniej ładnie "ściąga" pare, za to boczne to nie bardzo, szczególnie pasażera, kierowcy jakoś lepiej. Nie działa mi z tyłu ogrzewanie szyby, poza jedną ścieżką, nie chce mi sie teraz w zimno takie ściągać tych plastików - wie może ktoś co tam się mogło stać?

proponuje zmienic płyn i przy okazji przepukac układ, PRESTON produkuje takie srodki do czyszczenia układu.
a nagrzewnice raczej powinno sie zmieniac jak jest juz mocno podgnita i cieknie.

Zmieniłem płyn przy okazji wymiany termostatu - znaczy nie spuszczalem go tą śrubą spustową bo... nie wiedziałem o niej, i troche zostało, na wiosne wymienie płyn i tak jak mówisz, z tym takim do płukania czymś się zabawie, bo teraz to ziąb i nie chce się nic robić :(

wamax napisał:
Ja mam ustawiony wewnętrzny obieg powietrza, dobrze
Właśnie źle.

Parowanie szyb drastycznie wzrasta przy zamkniętym obiegu wewnętrznym.

Weź pod uwagę, że w okresie jesienno zimowym wzrasta wilgotność. Do tego do samochodu wnosisz wilgoć na ubraniu, butami itp.

I gdy masz obieg zamknięty to cała ta wilgoć krąży w kółko i stąd tak duże zaparowanie szyb.

Także w tym okresie należy pamiętać o włączonym obiegu zewnętrznym, wylewać wodę z gumowych dywaników itp. Bo jak sobie włączymy nadmuch na nogi to wszystko zaczyna schnąć i gdzie się osadza :?: No na szybach..

OK :)
Nagrzewnicy nie będę wymieniał, ale jak ją sprawdzić :?:
Czy łatwo jest wymienić wentylator :?:
Pzdr

Amortyzatory
Powrót