Po pierwsze, jeśli jesteś uczniem to nie kupuj Alfy. Te auta są ładne, fajnie się nimi jeździ itp itd. Jest jedno ale. Są dosyć awaryjne i ich serwis jest drogi.
Mam Alfe 146,kupiłem jakieś 3 miechy temu. Silnik 1.6 TS chodzi super,mam sekwencyjny gaz i nie narzekam. Licz się z tym, że po zakupie takiego auta czeka Cię wymiana rozrządu a to nie jest tania zabawa (same części - 2 rolki i pasek to koszt troche ponad 200 PLN, ale robocizna sporo więcej bo paskudna to robota). Poza tym, Alfy są paliwożerne, moja pali 13 litrów gazu przy normalnej jeździe po miescie a benzynki weźmie midzy 10 a 11 litrów.
Co do wyboru silnika to się nie znam aż tak bardzo ale słyszałem ze TS są mniej awaryjne od Boxera więc wybór prosty

Jeśli zależy Ci na ekonomii to kup jakieś starsze, prostsze auto z silnikiem diesla albo benzynowca który ma opinie trwałego auta. Miałem przez 3 lata Mazde 323F, rocznik 1990. Auto jeździło jak szalone, jak na ten wiek nie narzekałem na awarie, nawet jak coś padło to ceny części byly bardzo przystępne.
Piszę Ci szczerze, kupiłem Alfe ale dzisiaj żałuję bo widze że nie stać mnie tak do końca na serwis tego auta. TS to nowoczesne silniki i trzeba o nie dbać, regularnie zmieniać świece, olej, pilnować wymiany rozrządu. Są to czułe silniki. Po prostu przemyśl czy podołaśz finansowo wymianie 8 świec w Twin Sparku, gdzie komplet kosztuje 200 PLn?
Życzę Ci powodzenia z wyborem i pozdrawiam !