[145] lozyska, laczniki

gonzo

Aktywny
Auto
Fiat Tipo SW 1.4 T-jet
mam w planach wymienic tylne lozyska bo bardzo hucza...(szczegolnie przy skretach w prawo)

mozecie mi podpowiedziec jakie lozyska warto kupic :?: i czy mozna kupic lozyska razem z piasta, moj znajomy tak kupil do fiata sc :?: (podobno mniej jest przy tym roboty)

no i jeszcze laczniki drazka stabilizatora... (gluche bicie przy pokonywaniu poprzecznych nierownosci)
jakie i gdzie kupic :?:

Łozysko koła tylnego występuje tylko z piastą a łączniki kupisz w każdym wiekszym sklepie motoryzacyjnym do wyboru do koloru

aaaa, no to dzieki...
to moj pierwszy samochod i dopiero zaczynam poznawac motoryzacyjne tajniki :wink:

boje sie tylko ze sprzedawca zasypie mnie numerami katalogowymi i nie bede wiedzial co kupic :!:
moze poszukac wedlug eper'a :?:

Łącznik stabilizatora to groszowa sprawa, ja kupowałem swoje na allegro, są w podobnej cenie jak w sklepach ok 20 PLN np Intercarsie ale kurier mi przywozi do domu nie muszę nigdzie jeździć. Łożyska polecam SKF-a albo FAG

potrzebuje lozyska tylnie razem z piasta z czujnikiem abs
napisalem pytanie tej tresci do fait alfa lancia i odpisali cos takiego
"Piasta 150 zł szt Czujnik ABS 280 zł. szt."

nie wiem jak to rozumiec...
piasta z lozyskiem kosztuje 150zl a czujnik 280zl :?: czyli razem 430zl :? za kolo :!: :?

gonzo napisał:
potrzebuje lozyska tylnie razem z piasta z czujnikiem abs
napisalem pytanie tej tresci do fait alfa lancia i odpisali cos takiego
"Piasta 150 zł szt Czujnik ABS 280 zł. szt."

nie wiem jak to rozumiec...
piasta z lozyskiem kosztuje 150zl a czujnik 280zl :?: czyli razem 430zl :? za kolo :?
a wydaje mi sie ze mylisz :wink: czujnik z zebatka ABS-u.czujnik to to cos z kablem i nie wymienia sie tego razem z lozyskiem(piasta)

lesio146 napisał:
a wydaje mi sie ze mylisz :wink: czujnik z zebatka ABS-u.czujnik to to cos z kablem i nie wymienia sie tego razem z lozyskiem(piasta)

no masz racje do konca nie wiedzialem co jest co :wink:
myslalem ze w piascie tez jest jakis czujnik ktory trzeba wymienic a to chodzi o te "naciecia" poprostu :D

czyli kupuje 2 piasty z lozyskami :D
trudny to jest zabieg :?: wymaga jakiejs specjalistycznej tajnej wiedzy :?: :wink:

dzieki lesio146

Prosty zabieg jak konstrukcja cepa

jeszcze ja sie wlacze do tematu. mam ar146 1.4ts i luz w tylnym lewym kole? co musze wimienic? piaste z lozyskiem tylko? ile jest roboty? a wlasciwie to potrezba jakies specjalne narzedzia do tej wymiany?

Przerabiałem ten temat u siebie w zeszłym roku i wymiana piasyt łożyskowanej jest tak prosta ze nawet nie trzeba instrukcji, zamieniłem na SKF-y te z zombkami do ABS-u, nie trzeba miec żadnycz specjalnych nażędzi ani umiejętności mechanicznych
-odkręcasz koło
-odkrecasz zaciski i tarcze hamulcową
-na zaciągniętym ercznym odkręcasz piastę
a potem tylko pamiętasz kolejność co, jak i gdzie było i dalej w/w wzór naprawy od dołu do góry a potem tylko trasa i upajanie się ciszą z za pleców, czas na pierwsze koło ok 45min na drógie do 30min

chce sie tylko upewnic...
huczenie slychac podczas jazdy na wprost, nasila sie podczas skretu, luku w prawo a kiedy skrecam w lewo jest cicho...
czy to sa lozyska czy moze cos innego :?:

gonzo napisał:
chce sie tylko upewnic...
huczenie slychac podczas jazdy na wprost, nasila sie podczas skretu, luku w prawo a kiedy skrecam w lewo jest cicho...
czy to sa lozyska czy moze cos innego :?:
Dałbym sobie głowe uciąć że to łozysko :D

Dla pewności podnieś auto nawet na lewarku i zakreć kołem jeżeli łożysko będzie bardzo mocno wyjeżdzone to czas kręcenia się koła będzie dość krutki a może nawet troszkę chałasować. Powturz ten zabieg dla drógiej strony, bo z tego co piszesz to napewno wywalona jest mocniej lewa strona, mimo to wymień odrazu obie strony.Sam znam gamonia który twierdzi że jak dróga strona nie chałasuje to jest OK - nic bardziej mylnego

powiedzcie mi jedno
poprosilem o podanie cen (lozyska tylne z piastami i filtra kabinowego) w sklepie internetowym fiat-lancia-alfa...

odpisali "Piasty 135 zł szt. łożyska 220 zł szt. filtr 75 zł. Razem 785 zł" :roll:
nie przesadzaja oni troche, na allegro widzialem duzo taniej (ok 150zl) czy moze rzeczywiscie tyle to kosztuje :!:

np tu http://allegro.pl/item381179262_lozyska_kol_lancia_fiat_alfa.html

co mi radzicie :?: kupic od tego goscia czy moze macie jakies inne propozycje...

ten ze sklepu chyba z h...a spadł :shock: poszukaj innych mozliwosci

Witam zwróć uwagę jakie masz piasty nowsze wersje jak nasze (po 99 r) mają nowszy ABS i tylne piasty są bez zębów tylko z pierścieniem magnetycznym.Ja w swojej wymieniłem tylko te które huczało.Padło akurat z lewej strony.Dorwałem na allegro od palio i punto , gość nie wiedział czy podejdzie do alfy 145 ale po numerach doszedłem że jest takie same ( cena 90 zł SKF) i to była okazja :lol: Tak piszą koledzy wyżej podnieść samochód pokręcić kołami jeśli któreś padło będzie wyrażnie szumieć.A kwota którą podałeś jest z sufitu Piasta jest razem z łożyskiem max 150 zł na allegro za 1szt.Wydaje mi się że podali Ci kwotę za przednie.Pozdr.Piter

moja alfa jest z 2000 roku wiec jakie mam piasty z tym grzebieniem czy pierscieniem magnetycznym :?: :?
bo te z tego linku co podalem pasuja do mojej, z tego co podaje sprzedawca, a maja grzebien...

jak bede wymienial to od razu obydwa kola nie chce sie rozdrabniac :wink:

Sprawdż w EPERze ale wydaje mi się na 99% są z pierścieniem nie z zębami.Jeśli wykluczyłeś opony i masz za dużo gotówki wymieniaj dwa łożyska.Jeśli w katalogu nie znajdziesz, właż pod samochód i sprawdż jakie masz.Pozdr.Piter

Amortyzatory
Powrót