[145]KOREK WLEWU OLEJU

• Autor wątku Autor wątku Angelika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dokładnie, to cięzo powiedziec jak jest z moja Alfeczką. Bo w pierwszych papierach miala napisane 1351, a potem okazalo się, że w jednych papierach mam 1.4 a w innych 1.3. Ale mimo tego nie zdecydowania i tak kocham moje auteczko. Alfa, jak kobieta - niezdecydowana. A, póki co zalożylam na to puszkę, taka do wmurowywania pod tynk do gniazd elektrycznych, trzeba było ja trochę ponacinac z boków, by się rozszerzyła i wlazła, ale póki co jest oki. Ale i tak chcę mieć wlasciwy koreczek !!!!

Witam co tu dużo szukać mamy na forum kolegę Phantom71 znającym się na cześciach, różnego rodzaju, który w miarę mozliwości załatwi i prześle bezproblemowo polecam :D

kaes napisał:
Potrzeba, a jakże...:( bo uszczelniam woreczkiem foliowym :)

Bo nie wiem kurde jak jest w TS ale w Bx jest korek plastykowy wciskany z 2 uszczelniaczami (które szybko parchacieją). I nie da się go zastąpić polonezowskim, gdzie się zakładało i robiło pół obrotu i tak zamykało.

Ja mam identyczny korek, tzn. też wciskany i jest problem z zastąpieniem go, tez do Boxerka :-D

Ale phantom71 napisał,że MA więc skontaktuj się z nim na PW i PO KŁOPOCIE :|

Podaję numer części 61611400 korek wlewu.
Cena 15zł. Jest dostępny również u dilerów Fiata.
Trzeba pamiętać też o uszczelkach do niego.
Pozdrawiam

kaes moje dłubanie polegało na wymianie paska i rolek :D
a że uszczelka pod poktywą zaworów była już osadzana kiedyś na silikonie to też nowa:D
no i przy okazji olej z filtrem :)
a tak przy okazji na jakim oleju jeździcie?? ja mam lotos semisyntetyk.

Angelika napisał:
dokładnie, to cięzo powiedziec jak jest z moja Alfeczką. Bo w pierwszych papierach miala napisane 1351, a potem okazalo się, że w jednych papierach mam 1.4 a w innych 1.3. Ale mimo tego nie zdecydowania i tak kocham moje auteczko. Alfa, jak kobieta - niezdecydowana. A, póki co zalożylam na to puszkę, taka do wmurowywania pod tynk do gniazd elektrycznych, trzeba było ja trochę ponacinac z boków, by się rozszerzyła i wlazła, ale póki co jest oki. Ale i tak chcę mieć wlasciwy koreczek !!!!

Dziewczyno z takimi zdonościami to Ty nie potrzebujesz mechaniora! :)

p.s. Masz nr. silnika w KP zaczynający się AR 33501? To się powoluj na ten nr przy zakupie części.

PTASZNIK: http://www.forum.alfaholicy.org/top...cie-polecacie-vt168.htm?highlight=tamat+rzeka

Postanowiłem odświeżyć nieco temat, co by nie zakladać nowego. Na korku wlewu oleju znajdują się dwa rowki pod pierścienie uszczelniające. Pytanie dość banalne, czy w obydwóch rowkach mieliście gumowe pierścienie uszczelniające? Pytam, bo w EPER nie bardzo moge się dopatrzyć a odkąd pamiętam miałem tylko jeden pierścień uszczelniajacy i jakoś specjalnie się tym nie przejmowałem :/

Jeżeli dobrze pamiętam, to u znajomego w BX były pod korkiem 2 uszczelki... I chyba wcześniej w tym temacie ktoś pisał o dwóch uszczelkach :)

Ja też miałem jeden pierścień gumowy i też zgubiłem korek który zastąpiłem korkiem uniwersalnym do wlewu paliwa ( kupiłem na stacji benzynowej ) po kilku dniach znalazłem go na parkingu na którym parkowałem auto.

mam korek do opchniecia z box 1,6 co do oringow zawsze sa 2 prawdopodobnie deden oring zesliznol sie i wpadl do miski umnie przynajmniej tak bylo

Sprawa z ilością oringów na korku przynajmniej teoretycznie - dość banalna. Są 2 rowki więc na chłopski rozum powinny być 2 pierścienie uszczelniające. Chcialem się tylko upewnić, jak jest u Was Koledzy, gdyż miałem tylko jeden oring i wczoraj zamontowałem drugi a nie chciałbym zgubić, gdzieś tego swojego koreczka :)

Co do wypchniecia korka - jeśli odma jest drożna to raczej nie ma się chyba czym martwić :)

Zastanawiam się, jak przy luzie 0,8 mm, bo tak spasowany jest korek z oprawą - oring średnicy przekroju ok. 3,75 mm może się komuś ześlizgnąć i wpaść do miski olejowj?

Ostatnia edycja:
Ze 2 miesiące temu kupiłem nowy taki korek za 16 zł. Był co prawda bez uszczelek,ale to juz nie problem. Dostałem go w pierwszym serwisie Alfa,Lancia i Fiat. Bez żadnych problemów.

Amortyzatory
Powrót