[145] Kilka intrygujących rzeczy...

Gdy poruszam się swoją Alfką, słyszę po bokach (bocznych drzwiach, wersja 3 drzwiowa) dziwne odgłosy, tak jakby skrzypiały mi drzwi, co zrobić żeby tak już nie skrzypiały, piszczały...? :)

Jeszcze jedno.. nad zestawem wskaźników, słysze szumy, pewnie muszę rozkrecić (ciekawe jak..) i sprawadzić co tam się dzieje, może jakies zwarcie.. są momenty, że nic mi nie szumi :)

Jeeeeeeeeeeeeeeeeeszczeeeeeeeeee jednoooooooooo.. lewe drzwi od kierowcy nie mają blokady.. jak je otworze to mi spadają i się zamykają drzwi.. prawe drzwi mają blokade.. jak to naprawić?! :)

Co Wy na to wszystko? czekam na odpowiedzi..
Pozdrawiam Alfaholiców! :D:D:D

Re: Kilka intrygujących rzeczy...

alfaholic145JTD napisał:
Gdy poruszam się swoją Alfką, słyszę po bokach (bocznych drzwiach, wersja 3 drzwiowa) dziwne odgłosy, tak jakby skrzypiały mi drzwi, co zrobić żeby tak już nie skrzypiały, piszczały...? :)

Myślę ze kiedyś ktoś zdejmował boczki i nie założył nowych zapinek w miejsce tych które udało sie zepsuć :)

kozi146 napisał:
alfaholic145JTD napisał:

Myślę ze kiedyś ktoś zdejmował boczki i nie założył nowych zapinek w miejsce tych które udało sie zepsuć :)

W którym miejscu są te zapinki ? :)

alfaholic145JTD napisał:
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeszczeeeeeeeeee jednoooooooooo.. lewe drzwi od kierowcy nie mają blokady.. jak je otworze to mi spadają i się zamykają drzwi.. prawe drzwi mają blokade.. jak to naprawić?! :)

Wymienic ciegno, tzw. ogranicznik drzwi. Koszt nowego to 30-40zl. Nie rade kupowac uzywanego. Aby go wymienic trzeba miec waska reke oraz zdjac boczek drzwi.

Bez dobrego zestawu wkretakow i kluczy nie radze sie za to brac, bo sruby czesto sa zapieczone.

Ostatnio to robilem w Gtv i juz wiem dlaczego serwis zaspiewal sobie ponad 80 funtow za wymiane (kur... niewygodna operacja). U mnie jedna sruba byla bardzo zapieczona, na szczescie WD40 i 2 piwa czekania rozwiazaly sprawe, choc juz jej potem nie wkrecilem.

Pozdrawiam
Klauidiusz

A skrzypi Ci boczek czy raczej drzwi. Bo jak drzwi to spróbuj je podciągnąć na zawiasie zamka i dokręć śruby na dwóch zawiasach z przodu.
Jak piszczy Ci boczek to kup taśmę filcową i obklej jego brzegi, szczególnie tam gdzie styka się z gumą.
Zapinki są w boczku jak go ściągniesz to zobaczysz wypustki na nie.

Lesio napisał:
A skrzypi Ci boczek czy raczej drzwi. Bo jak drzwi to spróbuj je podciągnąć na zawiasie zamka i dokręć śruby na dwóch zawiasach z przodu.
Jak piszczy Ci boczek to kup taśmę filcową i obklej jego brzegi, szczególnie tam gdzie styka się z gumą.

Drzwi skrzypią, strasznie denerwujący odgłos...

Dzięki koledzy, w poniedziałego albo wtorek zacznę coś działać :)))) pozdrawiam :))

zapiki sa przymocowane do "boczku". Jak go odczepisz to ujrzysz :)

silikon w sprayu i do dzieła
a jak nie pomoże to jak kolega wyżej napisał podnieś drzwi na zamku i będzie gites

gALL napisał:
alfaholic145JTD napisał:

Wymienic ciegno, tzw. ogranicznik drzwi. Koszt nowego to 30-40zl. Nie rade kupowac uzywanego. Aby go wymienic trzeba miec waska reke oraz zdjac boczek drzwi.

Bez dobrego zestawu wkretakow i kluczy nie radze sie za to brac, bo sruby czesto sa zapieczone.

Ostatnio to robilem w Gtv i juz wiem dlaczego serwis zaspiewal sobie ponad 80 funtow za wymiane (kur... niewygodna operacja). U mnie jedna sruba byla bardzo zapieczona, na szczescie WD40 i 2 piwa czekania rozwiazaly sprawe, choc juz jej potem nie wkrecilem.

Pozdrawiam
Klauidiusz

Dobrze piszesz, cięgno poszło.. kupiłem oryginał z ASO za 50 zł, mam zamiar sam wymienić.. mam nadzieję, że sobie poradzę :) wiem, że będzie ciężko, bo faktycznie dostać się tam i cokolwiek zrobić to nie lada wyczyn :P

Lesio napisał:

Śruby są dokręcony na maxa nic nie muszę dokrecać.. mam na myśli te 3 śruby... widocznie jest inny problem z tymi boczkami... hmm..

alfaholic145JTD napisał:
widocznie jest inny problem z tymi boczkami..
A skąd dokładnie dobiega to skrzypienie. I to jest skrzypienie plastików, czy takie jakby metalowe :?:

U mnie też dobiega przeraźliwe skrzypienie z drzwi kierowcy. I jest to skrzypienie zamka. Sposobem na to jest oklejenie kawałkiem taśmy izolacyjnej tego bolca/poprzeczki o który zamyka się zamek.

Tylko, że ja ciągle o tym sobie przypominam jak już siąde do samochodu i ruszę.. :evil:

U mnie skrzypienie dobiega praktycznie z każdego elementu wnętrza. Jest to niesamowicie wkurzające, bo jeżdże głównie po mieście i na wybojach to mam orkiestrę w samochodzie.
Drzwi trzeszczą i w sumie doszedłem do wniosku, że to efekt tarcia drzwi o uszczelkę gumową - są długie i ciężkie jak cholera to może coś się poruszają. Wytłumiałem drzwi matą i w środku wszystko pomocowałem i boczki też się solidnie trzymają. Tylna klapa też trzeszczy i to na bank dźwięk ocierania gumy o metal więc ta sama teoria co z drzwiami.
Jestem więcej jak pewien że maska też trzeszczy - na szczęście jej we wnętrzu nie słychać :lol:

Cafekarol napisał:
Drzwi trzeszczą i w sumie doszedłem do wniosku, że to efekt tarcia drzwi o uszczelkę gumową
Jeśli jesteś pewien, że to uszczelki skrzypią, to przesmaruj je olejem silikonowym, albo czyms takim i na pewno skrzypienie ustąpi.

Jestem pewien, że to coś metalowego skrzypi, skrzypi na wybojach.. nigdzie indziej.. przeważnie jak jadę wolno, jak szybko to nic nie słychać...

alfaholic145JTD napisał:
Jestem pewien, że to coś metalowego skrzypi, skrzypi na wybojach..
Czyli prawdopodobnie doskwiera Ci ten sam problem co mi.
Tak jak pisałem trzeba użyć kawałka taśmy izolacyjnej (około cm) i zrobić coś takiego.

Zwróć uwagę na błyszczące uszczelki od smaru silikonowego 8)
Drzwi nie przyklejają się do uszczelek, fajnie otwierają, oraz nie ma szans na ich skrzypienie.

rigobert napisał:
alfaholic145JTD napisał:
Jestem pewien, że to coś metalowego skrzypi, skrzypi na wybojach..
Czyli prawdopodobnie doskwiera Ci ten sam problem co mi.
Tak jak pisałem trzeba użyć kawałka taśmy izolacyjnej (około cm) i zrobić coś takiego.
[url=http://img238.imageshack.us/img238/8866/dscf1448xx5.th.jpg]Obrazek[/URL]

Zwróć uwagę na błyszczące uszczelki od smaru silikonowego 8)
Drzwi nie przyklejają się do uszczelek, fajnie otwierają, oraz nie ma szans na ich skrzypienie.

Nie bardzo wiem w którym miejscu to się znajduje? możesz jakoś lepiej opisać lub zrobić inne zdjęcie? :) z góry bardzo dziękuję! :)

Aczkolwiek już wiem, skojarzyłem :D jutro to zrobię :) jak mi się nie uda to dam znać, może akurat :)

chlopaki a jak ja mam taki problem ze woda mi wplywa gora do sirodka :/ czyli jak jest ramka od szyby gorna czesc ramki i tam jakos chyba przez uszczelke do srodka podejrzewam ze drzwi sa troszke za wysoko ale nie umiem sobie poradzic z ustawieniem :/ cczy trzeba zawsze sciagac drzwi zeby ustawic zawiasy ?? czy moze jest inny sposob

Ja też mam coś z lewymi drzwiami, tylko że u mnie coś stuka, tak jakby w środku latał sobie jakiś element czegoś. Dzieje się tak od niedawna, więc musiało coś się urwać.

Blokady też nie mam i też mi się zamykają same, ale teraz już wiem jak to naprawić :)

A ma ktoś sposób na trzeszcząca tylną półkę albo na coś innego co tak trzeszczy w tylnej części ? Dodam iz jest to odgłos podobny do luźnej śrubki która lata w metalowym pudełku.

Lesio napisał:
A ma ktoś sposób na trzeszcząca tylną półkę albo na coś innego co tak trzeszczy w tylnej części ? Dodam iz jest to odgłos podobny do luźnej śrubki która lata w metalowym pudełku.
Sprawdź czy nie masz luźnych śrubowkrętów lub innych latających rzeczy gdzieś w kole zapasowym.

Ja raz miałem podobny irytujący odgłos i okazało się, że była to niedokręcona śruba przytrzymująca koło zapasowe i dzwoniło to niesamowicie. Wystarczyło dokręcić motylek.

Amortyzatory
Powrót