[145] Ile może kosztować ..??

• Autor wątku Autor wątku Wojce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojce

Guest
Dzisiaj byłem u mechanika i za wymiane popychaczy zaworów ,zaśpiewał około 500 zlp (plus cześci wyjdzie ponad tysiac ).oczywiście może być wiecej jeżeli coś znajdzie dodatkowo wydaje mnie sie troche dużo ,fakt że jest troche przy tym roboty i sie gościu zna na alfach ,ale mam pytanie czy ktoś robił coś takiego i ile zapłacił ??

Mnie koleś zawołał 1500 (części plus robota i dostaje auto zastępcze)
uszczelniacze popychaczy
Pierścienie
panewki

(nie chcę żadnych szlifów, z panewek się rozmyśliłem - i powinno być taniej)

Re: Ile może kosztować ..??

Wojce napisał:
Dzisiaj byłem u mechanika i za wymiane popychaczy zaworów ,zaśpiewał około 500 zlp (plus cześci wyjdzie ponad tysiac ).oczywiście może być wiecej jeżeli coś znajdzie dodatkowo wydaje mnie sie troche dużo ,fakt że jest troche przy tym roboty i sie gościu zna na alfach ,ale mam pytanie czy ktoś robił coś takiego i ile zapłacił ??
Faktycznie trochę roboty z tym jest - trochę więcej niż z wymianą rozrządu i wariatora, tylko zastanawiam się dlaczego zdecydowałeś się wymienić wszystkie popychacze - co się takiego stało?

500 za dużo Ci powiedział...

średnio rozrząd można wymienić za jakieś 300 PLN, dochodzi wyjęcie wałka wydechowego... myślę że 400 to max, jak za taką operację...

Pytanie co z rozrządem i olejem... po jakim są przebiegu ?

Puka mi w silniku jakby jakiś luz był na zaworze ,pozatym cieżko ustalić który jest walniety ,i myśle że jak będzie rozebrany to warto wszystkie wymienić ,żeby za pare tysięcy nie okazało się że wysiądzie z tych nie wymienionych i od nowa robota ,rozrząd ,wariator olej może z 2 tysiace przebiegu na tym zrobiłem.

No pukać może wiele rzeczy, niekoniecznie popychacz-chyba, że masz całkowitą pewność, bo można wydać kupę kasy i nic nie osiągnąć.

szklanki wydają charakterystyczny odgłos....

wymieniaj tylko kpl. !

popychacze wydaja takie charakterystyczne metaliczne cykanie, tykanie...
jestem wlasnie w trakcie wymiany wariatora walka wydechowego i popychaczy :!:

tez chcialem wymenic wszytkie, ale mechanik powiedzial ze wymieni tylko 3 ktore stukaja...
mialem watpliwosci czy nie dac wszytkich nowych i miec spokoj ale on stwierdzil ze jak zaczna znowu tykac to wymieni reszte nie biorac nic za robocizne :D wiem ze koles zna sie na alfach i wie co mowi wiec zobaczymy...
dzisiaj mam odbierac niunie z warsztatu :mrgreen:

J@rek napisał:
no to chyba te silniki w tych naszych alfach szczytem technologicznym to nie są :)

a mnie sie wydaje ze to dobre silniki tylko przy malych pojemnosciach maja duze moce i w dodatku lubia sie krecic pod czerwone :twisted:

powiedz jakie inne auto tak kusi zeby wciskac gaz do dechy i przy tym daje tyle radosci :mrgreen:
dlatego nie narzekam, wymienie co trzeba i dalej bede jezdzil z banabem na gebie :mrgreen:

gonzo napisał:
a mnie sie wydaje ze to dobre silniki tylko przy malych pojemnosciach maja duze moce i w dodatku lubia sie krecic pod czerwone :twisted:

powiedz jakie inne auto tak kusi zeby wciskac gaz do dechy i przy tym daje tyle radosci :mrgreen:
dlatego nie narzekam, wymienie co trzeba i dalej bede jezdzil z banabem na gebie :mrgreen:

już Ci mówię:

camry 3.0 automat
legacy 2.2 automat
crv 2.0 automat

moje wnioski są takie - silniki są wykonane z kiepskich materiałów,czyli tak jak pozostałe europejczyki.

trudno.

PS.
Z tej trójki kolejność silników tak jak wymieniłem.
Wrażenia:
camry jest klasą sama dla siebie
subaru - dźwięk... hmmm i fajnie się zbiera
crv - poprawny do bólu, doskonała jakość z tym że zero emocji. Nie w sensie muł. W sensie dźwięku. Ale najekonomiczniejszy z tej trójki. Po mieście. Bo w trasie palił tylko 1 litr mniej niż w mieście.

J@rek napisał:
już Ci mówię:

camry 3.0 automat
legacy 2.2 automat
crv 2.0 automat

z tej trojk to tylko subaru wzbudza we mnie jakies emocje :wink:
koleka ma wlasnie taka toyote i tez sobie chwali...

jednak tylko alfy wywoluja u mnie gesia skorke :mrgreen:

takie pytanie, czy orientuje się ktoś czy popychacze hudrauliczne w silnikach 1,6 1,8 2,0 16V są takie same no i czy jeszce są jakieś róznice w rocznikach??

Amortyzatory
Powrót