• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] drganie na kierownicy

M

Maroo_

Guest
przy hamowaniu sciaga mi w prawo czasem jak puszcze kierownice to tez sam lekko w prawo sciaga a jak przektraczak 120km/h to drga kierownica uciazliwie...
to moga byc zle wywazone kola? byle nie jakas maglownica do wymiany czy inne drogie rzeczy bo mogiła:(

zobacz najpierw najprostsze rzeczy - zbieżność, czy koła są dobrze wyważone, a nawet czy są wszystkie odpowiednio dopompowane

A nie najechałeś ostatnio na krawężnik za szybko albo nie wpadłeś w dziurę ?

Opona
Felga
Półoś
Przeguby
Wahacz
Końcówki
Geometria
Klocki/zaciski

Pełno tego.

Miałem niedawno podobnie, winne okazały się opony (szczęśliwie zimowe, po zmianie na nowe letnie problem ustąpił jak ręką odjął). Skoro jednak ściąga ci auto, to sprawdź w pierwszej kolejności zbieżność.

Tak jak piszą koledzy. Najpierw sprawdź koła.
Ja w zeszłym roku też męczyłęm się z dużymi wibracjami od 140/h w zwyż i telepaniem się całego auta przy gwałtowniejszym hamowaniu.

W końcu wpadłem na pomysł i zamieniłem miejscami przód z tyłem i jak ręką odjął.

Okazało się, że jedna felga jest krzywa.

Zamiana kół miejscami nic nie kosztuje więc może warto od tego zacząć :idea: :!:

jak drzy pzy wyzszych predkosciach przy hamowaniu to chyba tarcze sie wykrzywily i sa do wymiany.

dareme89 napisał:
jak drzy pzy wyzszych predkosciach przy hamowaniu to chyba tarcze sie wykrzywily i sa do wymiany.

Nie sądzę, aby tarcze wykrzywiły się same z siebie, poza tym wtedy nawet przy łagodnym hamowaniu pulsowałby pedał hamulca.
Jeśli ściąga przy jeździe na wprost bez hamowania - to powodem jest zła zbieżność.
Jeśli ściąga tylko podczas hamowania, to któreś koło słabiej hamuje.
Jeżel przy wiekszych prędkościach drży kierownica, albo całe nadwozie, to najczęściej jest to wina źle wyważonych kół, chociaż mogą być też krzywe felgi, albo luzy w zawieszeniu.

W omedzie moj tata tak mial, ze drzylo tylko przy hamowaniu z wiekszych predkosci i wymienil tarcze i bylo juz ok, tarcze jezlei nie sa dobrej firmy to moga nie torche pokrzywic, nie wiem jak w tym przypadku, ale w tamtym na pewno to bylo przyczyna, bo nic innego nie bylo zmieniane.

dareme89 napisał:
Taką, teorię też usłyszałem, gdy pojechałem do ASO..

Wymieniłem tarcze i klocki, które nawet w połowie nie były zużyte i nie dało to żadnego efektu.

Najpierw trzeba spróbować posprawdzać co się da bez kosztów, czyli np. koła

rigobert napisał:
Najpierw trzeba spróbować posprawdzać co się da bez kosztów, czyli np. koła
Zdecydowanie się zgadzam, aczkolwiek u mnie przełożenie kół nie pomogło i dopiero zmiana na nowe opony rozwiązała problem. Może miałem po prostu wszystkie cztery źle wyważone :roll: . Na pewno jednak warto spróbować bo to nic nie kosztuje.

Amortyzatory
Powrót