• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] czujnik abs.

• Autor wątku Autor wątku lukaszzarzynski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    czujnik
zobacz czy masz z przodu czujniki,ale wydaje mi sie,ze jak sa bebny z tylu, to dziwne bylo by montowanie abs-u tylko na przod. Moge sie mylic oczywiscie.

A masz kontrolkę ABSu na desce? Jeśli jej nie ma to na pewno nie ma też ABS.

Kontrolka ABSu nigdy mi się nie zaświeciła, ale samą kontrolkę 'wyrytą' na desce na bank mam, bo wszyscy je mamy. Kazdy ma tą samą deskę rozdzielczą z różnymi kontrolkami, do różnych modeli. Tak samo jak mam niby kontrolkę, oznaczającą, że ktoś ma niezapięte pasy, albo mam kontrolkę sygnalizującą awarię turbiny :).

Jakby ktoś mi potwierdził to, że mając bębny z tyłu nie mogę mieć ABSu... byłbym wdzięczny :].

glic4, w renault i oplu widziałem rozwiązania z bębnami na tylnej osi i samochody były wyposażone w abs.
Nie wiem czy w alfie takie rozwiązania stosowano.
Jeśli po przekręceniu kluczyka zapala Ci się kontrolka abs i po jakimś czasie gaśnie to masz abs - proste.

Wpisz w eperze nr VIN i powinno ci wyświetlić co masz w aucie. Drugi prosty sposób, podnieś tylną kanapę i sprawdź czy pod spodem są kable i wtyczki od czujników. W końcu możesz podpiąć auto do kompa i sprawdzić czy są czujniki i czy działają.

glic4 napisał:
Nie chce zaczynac nowego tematu, więc pisze tutaj. Mam małe pytanie. W mojej belli (146 1.4 TS Junior) teoretycznie jest ABS, mówie teoretycznie, bo tak mówił mi sprzedawca, i to samo napisał w ogłoszeniu. Ostatnio stwierdziłem, że ten ABS nie działa, i zastanawiałem się nie tak. Dzis czytałem w którymś artykule, że w wersjach, w których z tyłu są bębny, a nie tarczówki nie było ABSu, jako, że mam z tyłu bębny, pytam, czy bebny z tyłu całkowicie wykluczają istnieniei ABSu w mojej Alfie?

Dziwna sprawa, Junior z bębnami i bez ABSu? Albo kolego nie masz Juniora, albo ktos coś tam kombinował,bo to niemożliwe! Poza tym jesli chcesz byc pewien co do ABSu, podnies maske i zobacz czy jest centralka ABS. Takie czarna skrzynka z napisem FUSE. Jednak generalnie jest zasada : tarcze - ABS, bebny - brak ABSu.

Pozdr. Tiga :wink:

Mam Junira, wg. mojego Vinu wpisanego do EPERA wychodzi dokladnie ten sam silnik, tapicera, wersja junior, no to wszystko co mam teraz. Ale mam też bębny.. w Juniorach były same tarcze?

Kolego, w ktorym miejscu tak mniej wiecej pod maska jest ta skrzynka FUSE, jutro przed wyjazdem sobie to oblookam :).

Podepnę się pod temat. Ale zapytanie inne: świeci mi się kontrolka ABS, w ASO stwierdzili uszkodzony czujnik w lewym przednim kole. Dziś moja Bella wyjechała po 2 miesiącach od mechanika po reanimacji serca i musze zrobic przegląd. Czujnik bd miał na za tydzień, a przegląd musze mieć na już! I tu moje pytanie, czy mogę wymontować żarówkę z deski od ABS? Czy nie zacznie mi świrować jakiś błąd inny? Po prostu muszę obejść ten problem bo nie wyczaruję sobie od tak czyjnika... :( A auto potrzebne...

Pozdrawiam,
Grzegorz

Mi się wydaje,że to iż świeci Ci się kontrolka Abs-u nie powinno przeszkadzać w przejściu przeglądu,ponieważ hamulce działają. Nie działa tylko sam ABS. Mogę się mylić oczywiście ;)

U mnie był zrobiony taki myk że w liczniku z tyłu była wpięta żarówka w miejscu napisu ABS i to powodowało że nie świeciła mi się kontrolka od ABS a ten w aucie był ale nie działał z powodu złego łożyska...możesz spróbować to tylko kilka śrubek do wykręcenia a nie będzie Cie denerwować kontrolka

Amortyzatory
Powrót