145 Boxer jaka instalacja Proszę o pomoc

Q

qb41

Guest
Witam wszystkich i mam pytanie:

Moja Alfa to 145 1.4 boxer 1996 r. Jaka instalacja będzie najlepsza i czy zna ktoś jakiś sprawdzony warsztat w Krakowie lub okolicach?
Pieniądze nie są najistotniejsze chciałbym tylko nie żałować na co je wydam.

Z góry dziękuje [/b]

Witaj
Nawet się nie zastanawiaj-przy tak małym silniczku tylko blos.Naprawdę szkoda
kasy,nerwów i czasu na coś innego.Znajdż tylko kumatego gaziarza żeby Ci to
dobrze zestroił.
Pozdrawiam

Myślę że Instalacja najprostrza zaopatrzona w BLOS to bedzie dobre rozwiązanie.

Koledzy mnie nie chodzi oto żeby było tanio, ja chce żeby było dobrze.
Jak kupiłem Alfe to była tam najprostsza instalacja gazowa ale była źle zamontowana po miesiącu wywaliło bi obudowę od filtra powietrza (ktoś nie zrobił odpowietrznika) a żeby pojeździć na gazie musiałem rozgrzewać samochód do 80s więc po bułki do sklepu mi się jeździć nie opłacało.

Tak więc rozumiecie. Zastanawiam się nad sekwencją ale też dużo czytałem od tej instalacji II generacji + Blos ale do końca nie wiem jak to działa. Ile kosztuje taka instalacja i jakiej firmy najlepiej się sprawdza.?

Aby przechodzić pomyślnie przeglądy i tak będziesz musiał założyć II generację,a blos
w przeciwieństwie do miksera pozwoli Ci zachować moc i przyzwoite spalanie.Co do
opłacalności finansowej to taki zestaw będzie nieznacznie tańszy od sekwencji,która
żle zgrana z elektroniką silnika też nie będzie taka idealna.
Wybór należy do Ciebie.

O BLOSIE jest Tutaj
Do Blosa wystarczy instalacja I generacji, ale z związku z tym, że ustawa nakazuje aby dawka gazu była sterowana elektronicznie trzeba zalozyć instalke II generacji.
Możesz pokusić się o sekwencję albo o LPI.

Majkel napisał:
O BLOSIE jest Tutaj
Do Blosa wystarczy instalacja I generacji, ale z związku z tym, że ustawa nakazuje aby dawka gazu była sterowana elektronicznie trzeba zalozyć instalke II generacji.
Możesz pokusić się o sekwencję albo o LPI.

Właśnie zastanawiam się jaka jest różnica między instalacją II generacji a sekwencją :?:
LPI = :?:
Jaka różnica cenowa jest między tymi instalacjami ?
Tak jak pisałem już wcześniej cena nie gra większej roli a zależy mi bardziej na tym aby to wszystko dobrze było zgrane i nie chciałbym mieć większych problemów.

Opis instaalacji gazowych I-IV generacji
V generacja - LPI

Ja w swojej mam zwykłą mikserową instalację do której dołożę BLOS. Sekwencja jest ok, ale dużo w niej elektroniki. Jeżeli benzyna sie rozjedzie to LPG też sie rozjedzie. W instalacjach I i II generacji, gaz idzie swoją drogą.... tylko benzyna sie od tego czasem rozjeżdża. Na sekwencji masz osiągi lepsze niż na zwykłej II generacji. Jeżeli dołożysz do II generacji BLOS to osiągi są zbliżone.

Jesli chodzi o sekwecje to moze byc problem z doborem odpowiedniego wtryskiwacza. Czas wtrysku na b. jalowym jest w okolicach 2.4ms. Rozwiazanie problemu to matrix lub magic jet. Jesli sie bedziesz decydowal na sekwecje to nie daj sobie wcisnac valtecow

Byłem dzisiaj u siebie w warsztacie i koleś mi bardzo odradzał II gen. + Blos bo przyznał się bez bicia, że nie umieją ustawić tego ustrojstwa.
Za sekwencję BRC powiedzieli mi 2800zł ale jakoś nie potrafił mnie przekonać do niej i tak dalej nie wiem co i gdzie mam zrobić, chciałbym II gen z Blosem bo reguła się powtarza i większość użytkowników też tak zrobiła ale nie wiem gdzie znaleźć taki warsztat w Krakowie lub okolicy żeby później nie jeździć do gaziarza i ustawiać non stop. :cry:

Bo tak naprawde ciezko ustawic blosa na tyle by jednoczesnie na b.j. auto pracowalo plynnie i jednoczesnie przy max bucie paliwo bylo "bogate"
Mozna sprobowac z blosem ale przy wydajnym reduktorze.
Co do wtrysku optymalny zestaw bedzie:
Elektronika Stag 300
Reduktor Zavolak zeta n
Wtryskiwacze magic jet
Miedz 6mm
Wwiercic sie blisko wtryskiwaczy benzyny.
Taki zetaw z robocizna powinien kosztowac od 2100 do 2300 w zaleznoci od m. zamieszknia

Amortyzatory
Powrót