1.9 JTDm awaria silnika?

Krajcok

Nowy
Alfa jak dotad sprawowala sie idealnie, dzis jednak pojawil sie problem. Zaczne chronologicznie.

Tydzien temu zauwazylem, ze przy przyspieszaniu slychac gwizd sprezarki. Wczesniej tego nie bylo. Sprawdzilem pobieznie szczelnosc dolotu i bylo ok. Poniewaz auto nie kopcilo mocniej niz przed pojawieniem sie gwizdu i dalej mialo moc, jezdzilem dalej.

Dzis troche zaspalem i na A4 musialem nadrobic stracone minuty. Jechalem przez 50 km w przedziale 160-230 km/h. Potem pokreciłem sie troche po Krakowie. Dalej, poza gwizdaniem sprezarki wszystko ok. Jade sobie dalej i nagle poczulem drgania nadwozia i pierdzenie wydechu, jakby dziurawego. Wyskoczyla kontrolka, ze cos z silnikiem i blad swiecy zarowych. Auto wpadlo w tryb awaryjny. Po restarcie dalej to samo. Przy probie kolejnego restartu nie odpalila i musialem zepchac ja na pobocze. Postala tak 2 minuty i znow odpalila. Dojechalem do domu i pisze tego posta.

Co obstawiacie? Dostep do diagnostyki komputerowej bede mial dopiero jutro.

Dodam, ze Alficzka nie bierze/brała oleju.

Jeśli gwizd słychać przy zimnym silniku to nie masz się czym martwiś jeśli po rozgrzaniu to jest to problem samej sprężarki, albo masz dziurę w którejs z rur dolotu powietrza.

Jeśli gwizd słychać przy zimnym silniku to nie masz się czym martwiś jeśli po rozgrzaniu to jest to problem samej sprężarki, albo masz dziurę w którejs z rur dolotu powietrza.

Gwizd slychac na zimnym i cieplym oleju.

Od dzis go nie slychac, bo jest tryb awaryjny i pewnie sprezarka pracuje na bardzo malym cisnieniu, dlatego nic nie slychac.

Tak na logikę, jeśli turbo wyje i jest nieszczelny wydech to tam trzeba szukać przyczyny. Dwie sprawy mi do głowy przychodzą, turbo się rozsypało co łatwo sprawdzic i nie ma szczelnosći w wydechu. Poprostu cos nie wytrzymało ostrego pałowania na A4 :)

Dzis zczytalem bledy. Jest tego sporo:

P0135 Sonda Lambda
Zwarcie do masy

P0403 Zawór recyrkulacji spalin
Zwarcie do masy

P0045 Zawór elektromagnetyczny ciśnienia doladowania
Zwarcie do masy

P2008 Klapa zawirowania
Zwarcie do masy

P0638 Jednostka sterujaca przepustnica
Zwarcie do masy

P0380 Sterowanie czasem grzania
Zwarcie do masy

Czy ktos ma pomysl od czego zaczac poszukiwania pierwotnej przyczyny?

Na pewno nie masz niektórych rzeczy w swoim silniku:
P0135 Sonda Lambda
P2008 Klapa zawirowania
Stawiam na EGR i zawór elektromagnetyczny sterujący zmienną geometrią turbiny

Na pewno nie masz niektórych rzeczy w swoim silniku:
P0135 Sonda Lambda
P2008 Klapa zawirowania
Stawiam na EGR i zawór elektromagnetyczny sterujący zmienną geometrią turbiny

Moze tu chodzi o sonde przed katalizatorem, zaraz za turbina? A klapa zawirowania nie odpowiada za gaszenie silnika, stad klopoty z rozruchem od czasu do czasu?

Sugerujesz, zebym wyczyscil EGR i wymienil zaworek sterujacy geometria turbiny?

Moze tu chodzi o sonde przed katalizatorem, zaraz za turbina? A klapa zawirowania nie odpowiada za gaszenie silnika, stad klopoty z rozruchem od czasu do czasu?

niewiem jaki masz rok produkcji swojego auta ale wnioskuje że 2007 więc nie masz sondy lambda tylko DPF sonda lambda była montowana tylko na początku 2005 z powodu wprowadzenia emisji spalin EURO 4 natomiast pod koniec 2005 był juz montowany DPF
mam nadzieje że z powodu chipa nie uszkodziło ci DPF-u straszna kasa
z tego co wiem chip podnosi ciśnienie na turbinie i wtryskach z czego tez bierze się większa temperatura spalin a piszesz że dawałeś ostro ognia

Egr mozesz wyczyscic ,to nic nie kosztuje,a jak jest bład to pewnie sie przycina.A co do zaworu najlepiej podłaczyc sie do kompa i sprawdzic czy działa,jest taka opcja nawet w fiatecuscanie bo szkoda kupowac tak w ciemno bo pewnie tez troszke kosztuje

Dopiero teraz popatrzyłem, że możesz mieć ten nieszczęsny silnik z klapami wirowymi, więc wszystkie błędy które ci się pojawiły wymagają usunięcia. Najlepiej zdemontować cały kolektor ssący i wymyc porządnie w benzynie, bo jak rozumiem klapy wirowe "stanęły" i spalił się siłownik który nimi steruje. Na gwizd pomoże wymiana zaworka elektromagnetycznego (overboost'a). EGR do porzadnego czyszczenia i możesz zaslepić częściowa zaślepką - pomoże na EGR i klapy wirowe.
Za kłopoty z gaszeniem odpowiada ten błąd:
Zwarcie do masy

Dopiero teraz popatrzyłem, że możesz mieć ten nieszczęsny silnik z klapami wirowymi, więc wszystkie błędy które ci się pojawiły wymagają usunięcia. Najlepiej zdemontować cały kolektor ssący i wymyc porządnie w benzynie, bo jak rozumiem klapy wirowe "stanęły" i spalił się siłownik który nimi steruje. Na gwizd pomoże wymiana zaworka elektromagnetycznego (overboost'a). EGR do porzadnego czyszczenia i możesz zaslepić częściowa zaślepką - pomoże na EGR i klapy wirowe.
Za kłopoty z gaszeniem odpowiada ten błąd:
Zwarcie do masy

Wrocilem wlasnie od elektryka. Okazuje sie, ze wszystkie bledy 'wisza' na jednym bezpieczniku. Po jego wymianie, auto odzylo. Dodatkowo elektryk dal petle z bezpiecznikiem na EGR, jesli wywali jeszcze raz blad, bedzie chociaz wiadomo, czy to EGR, czy trzeba szukac dalej.

W weekend biore sie za czyszczenie EGR i dam zaslepke.

Maciek-156, czy wiesz gdzie szukac zaworka elektromagnetycznego (overboost'a)? Wymienie go we wlasnym zakresie.

Ostatnia edycja:
Dzis zabralem sie za czyszczenie i zaslepienie EGR. To, co zobaczylem, zaskoczylo mnie. Postanowilem zostawic to w spokoju i nic nie czyscic, bo za 100 km bedzie wygladac tak samo.

Moze taki stan dolotu to zasluga tego, ze auto lata glownie w trasach, dobrego paliwa lub programowo ograniczonej pracy EGR.

Dzis zabralem sie za czyszczenie i zaslepienie EGR. To, co zobaczylem, zaskoczylo mnie. Postanowilem zostawic to w spokoju i nic nie czyscic, bo za 100 km bedzie wygladac tak samo.

Moze taki stan dolotu to zasluga tego, ze auto lata glownie w trasach, dobrego paliwa lub programowo ograniczonej pracy EGR.

kolego ale nie rozebrałeś egr-u cały syf tam jest

a sprawdziłeś chociaż czy zawór płynnie pracuje , odkręciłeś chociaż go od cewki i sprawdzałeś czy trzpień cewki się nie zacina?

według mnie wszystko wygląda bardzo ładnie,nie widać nadwyżek nagaru.

w mojej AR (mam taki sam silnik jak twoja GT) było więcej syfu.tylko ja poszedłem dalej i wykręciłem przepustnicę oraz cały EGR.

udało mi się wyczyścić tyle na ile pozwalał mi dostęp.pełno tam było czarnej mazi...
ale żeby to czyszczenie coś pomogło to nie zauważyłem.

Nagar to zbiera się głównie w kanałach za korpusem przepustnicy, które widać dopiero po jego odkręceniu

Amortyzatory
Powrót