[1.8 TS] Wariator

Ok juz wiem
Po jednym uszczelniaczu na wałkach (wczesniej błędnie napisałem) - myśle je wymienić, w eperze juz je znalazłem
do tego półpanewki wariata - też wymienie...

Za dół silnika, wał i panewki wezmę się w następnej kolejności, nie mam z tym niby problemów ale tak jak piszesz... Koszt wymiany dużo mniejszy niż naprawa po przekręceniu panewki

Ostatnia edycja:
Czyli jak będe wymieniał wariator...wymienić też panewki tak ?
kurde co chwile jakieś koszty dochodza <smutny>

Czyli jak będe wymieniał wariator...wymienić też panewki tak ?
kurde co chwile jakieś koszty dochodza <smutny>
Jak nie wymienisz to silnik nie rozleci sie na pół ale przy tej robocie i cenie za panewki to chyba warto.
dawno temu wymieniałem rozrząd z wariatem w ASO fiata i nawet nie wspomnieli o wymianie tych panewek. Wszystko działało bez zarzutu.
Wybór należy do Ciebie. Teraz przy wymianie zastąpiłem je nowymi i nie widać żadnej różnicy ale spokój psychiczny bezcenny:)

Panewka sie zuzuywa na wariatorze rowniez z czasem i zalezy po prostu od stopnia zuzycia czy przebiegu oraz zasobnosci portfela i swiadomosci powyzszych.Oczywiscie widzialem nie jeden wariator sciagany kluczem do rur itp ktory moze sie juz nie nadawac do jazdy ale sa tez zwyczajnie zatarte na panewie i juz.Z reguly juz wtedy panewki walka rozrzadu rowniez maja przytarcia
Wiadomo ze lepiej zapobiegac niz wal szlifowac:D
Pomiar cisnienia i ew.kompresjii nie boli jakos finansowo i juz mozna okreslic mniej wiecej w ktora isc strone z reszta od tego sa mechanicy z odpowiednimi przyrzadami i uszami czy doswiadczeniem
wiec lepiej nie robic fuszery

A elektrozawór od wariata jak jest uszczelniany...? jest tam jakiś uszczelniacz czy oring, czy może na zwykły silikon...? wokół niego mam już zapocenia więc muszę to doszczelnić przy okazji zdjęcia dekla zaworowego...

Czy ten zaworek można najnormalniej wyjąć, wyczyścić i założyć czy wymaga on jakiegoś ustawiania...?

zabij ,wyjmowalem ale czy jest oring :confused:wypinasz wtyczke ,odkrecasz dwie sruby i jest twój , nic nie ustawiasz , a wyczyscic zobaczysz sam co trzeba

Nikt nie wie jak to jest doszczelnione...?

wg. epera nie ma tam nic...

Ostatnia edycja:
]czy wina leży po stronie wariatora czy szykować się na coś innego:
dołączam pracę silnika z nagrania:

Raczej dół silnika/koło pasowe/sprzęgło... Zbyt mało metaliczny dźwięk jak na panewkę, choć częstotliwość akurat pasuje a dźwięk nagrywany telefonem pewnie, więc może nie być dokładnie taki.

Witam, mam małe pytanko i jeśli nie macie nic przeciwko podczepię się tutaj, żeby już nie zakładać nowego tematu. Co prawda chodzi mi o wariator do 1.6 16v od 147, ale to chyba to samo. Jako, że jestem nowym właścicielem Belli czeka na mnie wymiana rozrządu i wariatora(słychać go przez chwilę na zimny i lekko przez cały czas) Moje pytanie brzmi następująco: czym różni się wariator z TEJ aukcji od takiego kupionego w ASO Fiata? Ten na allegro kosztuje 450 zł, za ten drugi życzą sobie prawie 800 zł. Z tego co jest napisane w aukcji ten tańszy też jest oryginalny i wzmocniony, nie rozumiem więc skąd taka różnica w cenie. Czy może mi to ktoś wyjaśnić? A może da się gdzieś taniej kupić taki wariator? Użycie zestawu naprawczego z tego co czytałem nie ma sensu, więc chyba już wolę kupić nowy i mieć spokój.

Jest tylko jeden typ wariatora jezeli chodzi o ostatnie lata,poczatki TSow 16V byl jeszcze jedno zębatkowy ale ciężko spotkać już taki.
Nie ma żadnego wzmocnionego a zestaw naprawczy to tylko zestaw pomocniczy
Naprawiam wariatory i wiem co i jak akurat,można regenerować i nawet szkoda nie regenerować ale trzeba na początek ocenić jego stan.
Jeżeli nie ma luzów to no problem w moim wykonaniu jakieś 85zł plus wysyłka i jest spokój
Nie to kupić na aukcji bo i tak fiat ma monopol na wariator i nie ma alternatywy poza regeneracja

Wielkie dzięki za odpowiedź. Czyli mam rozumieć, że ten "wzmocniony" jest dokładnie taki sam jak te z z np. 2001 roku i ten jeżdżący w mojej Alfie? O co chodzi z "Nie to kupić na aukcji..."? To znaczy, że te kupione na aukcji będą dokładnie takie same jak te z ASO? Czyli najlepszym i zarazem najtańszym rozwiązaniem jest wyjęcie i ocenianie wariatora, jeśli nie ma luzów to skorzystanie z Twojej usługi, a jeśli są to kupno nowego z aukcji, czy tak?

Ostatnia edycja:
Chodzi o to że producent jest tylko jeden i na allegro jest raczej najtaniej.Nie da się kupić podróbki ewentualnie regenerowany,
Wzmocniony to marketing,pierwszej generacji już nie uświadczysz a druga jest ostatnia i usterka właśnie w niej występuje ale wcale nie aż tak od razu wg mitologii.
Naprawa jest możliwa ale trzeba go ocenić niestety inaczej sie nie da

Amortyzatory
Powrót