[159] 1.75tbi+Q4 ? Jest to możliwe?

Novvacky

Nowy
Auto
156 2.4jtd 197kuni
Witam , mam okazję kupić za mega małe pieniądze 159 2.4+q4 z zajechanym dieslem. I tutaj wpadłem na wizję aby włożyć 1.75 tbi i zespolić z napędem, jest to możliwe? Widziałem na YouTube AR GT właśnie tak połączane. Ktoś przechodził ten temat ? Lub zna kogoś to ogarnie "kabeliki" żeby było "supi dupi" ;) . Czekam na Odpowiedzi

"Takie cuś to ino w Ameryce Panie..."

Ale realnie patrząc to u nas brakuje firm, które taki custom by zrobiły i wcale mnie to nie dziwi. Przeróbka elektroniki to jedno a dopasowanie silnika do napędu to drugie. Poza tym weź pod uwagę, że niewiele w ten sposób zyskasz bo niby TBi ma potencjał i lekko dłubnięty może spokojnie 300 KM pokazać, jednak czy warto tyle zachodu i kasy dla uzyskania niezbyt dużej różnicy w wadze? Cały napęd ważący sporo zostaje z oryginału. 2,4 też ma potencjał a nie trzeba strasznej rzeźby robić dla uzyskania podobnej mocy i większego momentu. Także moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Nie tylko w Ameryce. Jeden projekt już jeździ o własnych siłach, ale musi elektryk ogarnąć wiązki, bo oznaczenia niby podobne te kabelki w dieslu i pb, ale zupełnie inne kolory, kolejność we wtyczkach itd. Ale już jest wszystko przy finiszu i za niedługo powinno być w Polsce w pełni sprawne TBi Q4.

Jestem ciekawy jak to będzie chodzić:D Jeśli skończysz czekam na wiadomość ;)

czy ktos to policzył ,czy skórka warta wyprawki?

To nie moja, tylko znajomego i myślę że sam się pochwali jak dopnie wszystko w niej.

Tak rzekomo dopina ponad rok:) O ile to auto w tej konfiguracji istnieje to nadal nie jeździ i każdy przyzna, że to nie jest warte zachodu przy takich nakładach i problemach.

Tak rzekomo dopina ponad rok:) O ile to auto w tej konfiguracji istnieje to nadal nie jeździ i każdy przyzna, że to nie jest warte zachodu przy takich nakładach i problemach.
Chyba nie mówimy o tym samym aucie. To już o własnych siłach dojechało do elektryka w celu ogarnięcia kabli, a temat zaczął się mniej niż pół roku temu.

Chyba nie mówimy o tym samym aucie. To już o własnych siłach dojechało do elektryka w celu ogarnięcia kabli, a temat zaczął się mniej niż pół roku temu.

Może nie o tym samym. W takim razie czekamy na finał, choć nie spodziewam się szału przy wadze auta z Q4.

Może nie o tym samym. W takim razie czekamy na finał, choć nie spodziewam się szału przy wadze auta z Q4.
Na razie szału na pewno nie będzie. W planach były od razu grubsze modyfikacje silnika, ale padło na odpalaniu najpierw na serii (~200KM), a potem stopniowym zwiększaniu mocy.

Trzeba celować w 250+, żeby to dobrze jeździło. Ciekawy projekt, oby szybko ujrzał światło dzienne :)

Trzeba celować w 250+, żeby to dobrze jeździło. Ciekawy projekt, oby szybko ujrzał światło dzienne :)
Plany docelowe są na znacznie więcej (350+). Kwestia trochę braku czasu na grzebanie, ale już bliżej niż dalej. Sam nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak to będzie jeździło, bo może da mi się przejechać :P

Amortyzatory
Powrót