[145] 1,7 16V bx Co to jest za element?

Auto
Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM
Panowie co to za cholerstwo, nie znalazłem nic na forum więc pytam bo mi spokoju nie daje?

Przy włączonym zapłonie słyszę buczenie, dźwiek jak z transformatora...

Co to i za co odpowiada, pytam, tak informacyjnie, bo "rozkminić" tego nie mogę, choć pewnie proste to jak drut:)

Dzięki

Pzdr

to jest na dolocie powietrza ??? bo ja mam cos podobnego w boxerku i jest to silniczek krokowy :) ale nie jestem pewien czy u ciebie to jest to samo

Panowie co to za cholerstwo, nie znalazłem nic na forum więc pytam bo mi spokoju nie daje?

Przy włączonym zapłonie słyszę buczenie, dźwiek jak z transformatora...

Co to i za co odpowiada, pytam, tak informacyjnie, bo "rozkminić" tego nie mogę, choć pewnie proste to jak drut:)

Dzięki

Pzdr

Jest to silniczek krokowy, odpowiada za utrzymywanie obrotów na biegu jałowym. Raczej cieżko go rozebrać, dobrze spróbować wyczyścić benzyną ekstrakcyjną bez rozbierania.

Jeśli cos nie tak napisałem niech mnie ktoś poprawi :D

U mnie w boxerze - silniczek krokowy tzw. regulator biegu jałowego znajduje się w okolicach przepustnicy :/

U mnie w boxerze - silniczek krokowy tzw. regulator biegu jałowego znajduje się w okolicach przepustnicy :/

Dokładnie. W silniku 1.7 znajdują się cztery przepustnice, po jednej na każdy cylinder, zaraz pod kolektorem ssącym a w jego obudowie mocowany jest właśnie silniczek krokowy.

Nie wiem, jak jest w Boxerze 1,7, ale w 1,4 silniczek krokowy zabudowany jest w korpusie przepustnicy i stanowi niejako obejście (bajpas) dla powietrza, które nie może się przedostać przez zamkniętą przepustnicę i w boxerze 1,7 zasada powinna być podobna :/

Może to coś wyjaśni. Numer 5 to interesujące nas urządzenie.

Nie wiem, jak jest w Boxerze 1,7, ale w 1,4 silniczek krokowy zabudowany jest w korpusie przepustnicy i stanowi niejako obejście (bajpas) dla powietrza, które nie może się przedostać przez zamkniętą przepustnicę i w boxerze 1,7 zasada powinna być podobna

dokładnie tak jest 1.4 ma w przepustnicy a .. 1.7 ma taki jak kolega Alfamaniak156 pokazał na zdjęciu..

No to teraz juz szystko wiem:) W mojej 156 jest to inaczej rozwiązena stąd moje wątpliwości.

Dzięki Chłopaki za naprowadzenie na własciwy tor:)

Pzdr

To jest silnik krokowy od jałowych! W 1.7 16V buczy po włączeniu zapłonu czemu nie wiem, ale jak nie buczy to znaczy że nie działa. Sprawdzałem chyba w sześciu i w każdym buczał jak trafo. Lepiej go nie rozbieraj, bo napewno przestanie buczeć ;)

Nie, rozbierał nie będę, skoro działa jak powinen a że buczy... niech sobie buczy:) i tak bulgot niemal 130 konnego boxera zagłusza wszystko wkoło hehehe

Pzdr

Amortyzatory
Powrót