[MiTo] 1,6 MultiJet 105 problem z sondą lambda

Ricambi

Nowy
Auto
Croma JTDm 150 Emotion, Doblo 1,6 MJ Emotion
Mam problem z podgrzewaniem sondy lambda, problem od strony masy. Chcę ustalić czy problem jest po stronie wiązki czy po stronie ECU. Czy ktoś ma schemat elektryczny lub rozpiskę pinów ECU dla silnika 1,6 MJ 105KM? A może ktoś wie, który pin w ECU odpowiada za sterowanie grzałki sondy lammbda?

Takie coś znalazłem u siebie, na schemacie K040 to lambda
"The oxygen sensor K040 sends signals to pins 64, 65 and 87 of connector A of M010 while pin 86 supplies a reference earth. Sensor K040 is heated by a resistance to ensure it
works efficiently even when cold. The resistance is supplied by the line for fuse F11 of B001 and receives an earth signal from pin 51 of connector A of control unit M010."
1.6_JTDM.jpg

Takie coś znalazłem u siebie, na schemacie K040 to lambda
"The oxygen sensor K040 sends signals to pins 64, 65 and 87 of connector A of M010 while pin 86 supplies a reference earth. Sensor K040 is heated by a resistance to ensure it
works efficiently even when cold. The resistance is supplied by the line for fuse F11 of B001 and receives an earth signal from pin 51 of connector A of control unit M010."
Pokaż załącznik 285806

Bardzo dziękuję, zaoszczędziłeś mi sporo czasu. Orientujesz się może czy te piny są jakoś pisane w gnieździe wtyku, od której strony liczyć?

Mam jeszcze prośbę o link do materiału źródłowego, na schemacie widać inne czujniki / urządzenia podpięte pod ECU, chętnie sobie poczytam.

Ostatnia edycja:
Jakiś czas temu znalazłem takie rzeczy na chomiku. Pinoutu u siebie niestety nie widzę :/

Pomierzyłem wiązki i są sprawne, niestety uwalony jest sterownik. Spróbuję rozebrać i zobaczyć jaki element wykonawczy odpowiada za sterowanie grzałki, może uda się wymienić i problem ustąpi.

Amortyzatory
Powrót