• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] 1.3 jtd dziwne odgłosy?

Mazi88

Nowy
Auto
Była: AR 147 1.9 JTD| AR 159 2007 1.9 JTDm, AR Mito 1.3 JTDm, Jest: AR Giulietta 2011 2.0 Jtdm
Hej, parę dni temu kupiłem żonie Mito 1.3 jtd. Nie wiem czy jestem przewrażliwiony, czy po prostu przyzwyczaiłem się do mojego diesla 1.9 w 159. Wydaje mi się, że Miciak na 1 i 2 biegu przy dodaniu gazu wydaje odgłosy jak traktor :P. Przebieg 98 kkm, żadnych dziwnych odgłosów na luzie, komputerowo przed zakupem też sprawdzone, wtryski ok. Po prostu przy ruszaniu odgłos jest taki, jakby była dziura w wydechu (no może nie aż taki ale coś podobnego tylko ten odgłos jest cichszy). Gdy auto się już rozpędzi, powyżej 2000 obrotów silnik już chodzi jak porządny diesel. Dodatkowo podczas rozpędzania na tych dwóch biegach, poniżej 2000 coś wpada w wibracje, chyba jakiś plastik (raczej z prawej strony) i czasami jest to trochę irytujące. Jakieś pomysły co to może być?

Jaki dokładnie to 1.3 jaka moc?

Punto syna też jakoś tak głośno chodzi ale tam nie ma DPF.Może masz uszkodzony łącznik elastyczny.

W Mito 1.3 też nie ma DPFa...

W Mito 1.3 też nie ma DPFa...

Oczywiście, że jest DPF w 1.3 jtdm-2 95KM, zależy od rocznika. Do końca 2009 mogły go nie mieć, ale nie musiały - cała reszta musi go mieć. Ten silnik generalnie kulturą pracy nie grzeszy, a jak jest zimny to wydaje multum dźwięków, ale odgłosu dziurawego wydechu akurat nie kojarzę. :P

Możesz to nagrać?

Nagrałem ten dźwięk: https://youtu.be/19UT0x5QVHk . Na słuchawkach coś tam słychać. Być może jestem tylko przewrażliwiony i ten silnik tak ma, ale jak się rusza to naprawdę odgłos jak WRC :). Wydaje mi się także, że przy włączonej sprężarce klimatyzacji odgłos ten jest bardziej słyszalny, ale wiadomo, silnik bardziej obciążony.

Brzmi jak jakiś rezonans. Może tłumik sobie wibruje (jest źle zamocowany)?

Oczywiście, że jest DPF w 1.3 jtdm-2 95KM, zależy od rocznika. Do końca 2009 mogły go nie mieć, ale nie musiały - cała reszta musi go mieć.... :P

Niby dlaczego?
Silnik ten był homologowany na normę Euro4 i Euro5 i różnica nie polegała na dołożeniu DPFa.

U mnie w punto brzmi podobnie.
Co do dpf ,czytałem ,że wersje 95KM już go mają .

Amortyzatory
Powrót