• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Klocki hamulcowe ceramiczne

wiele osób mówi że hamulce w giulii są dziwne itp. jak jeździ się tylko giulią (ewentualnie autami ze słabymi hamulcami), to nie zauważa się deficytów bo w giulii wystarczy mocniej wcisnąć - tu problem nie jest taki że nie ma czym hamować, tylko charakterystyka jak ustawiono zależność siła hamowania na pedale wg siły dawkowanej przez pompę ABS na klocki.
Rzeczywiście czasami mnie zaskakuje jak hamuje Giulia, zwłaszcza jak dojeżdżam powoli do skrzyżowania. Mam wrażenie, że jakby siadło wspomaganie, ale przy większych prędkościach, kiedy trzeba nagle depnąć, to wszystko jest ok.

Ty jednak chyba dużo na tempomacie ACC skoro tyły najpierw poszły).
Jeżdżę na tempomacie sporadycznie, głównie jazdy wokół komina 20-30 km dziennie, nie mam radaru, więc i ACC. Małe zużycie klocków może wynikać ze sposobu jazdy i tego gdzie mieszkam, nie jest to miasto ze światłami i korkami, dlatego z hamulcami mogę obchodzić się delikatniej. Jak skończą się przody będę się zastanawiał czy włożyć ATE Ceramic, czy ATE Original.

Ja z przodem właśnie wróciłem do oryginału. Wywaliłem tarcze i klocki po przebiegu zaledwie 2500 km. Strasznie piszczały, a podczas hamowania było słychać takie szuranie, jakby klocki były już na wykończeniu.

Miałem tarcze ATE i początkowo klocki ATE Ceramic, ale te z powodu wady reklamowałem. Na tarcze ATE założyłem więc klocki Brembo P23 185. Hamować to hamowało, ale dźwięki, jakie przy tym generowały, były po prostu nie do zniesienia.

W końcu wróciłem do OEM – założyłem oryginalne tarcze i klocki. Na razie zrobiłem na nich około 500 km i… jest cisza. 🙂

Z tyłu nadal mam tarcze ATE i klocki ATE Ceramic. Tam też początkowo miałem wątpliwości, czy ten zestaw w ogóle hamuje, ale hamuje, żeby się o tym przekonać, wystarczy przy większej prędkości pociągnąć i przytrzymać „ręczny” – auto niemal staje dęba. 😄

Tak na marginesie, to moja Giulia ma dopiero 30000km nalatane, to nie jest moje daily i fabryczny zestaw hamulców był zużyty może w 1/4. Trafił mi się zestaw niemal nowych czerwonych zacisków pod duże tarcze 330 + 320 mm, więc skorzystałem

Ostatnia edycja:
tak, juz nie pamietam 2 lub 3 bajty zmienialem odnodnie typu hamulcow w kuerunku mniejszych zaciskow/tarcz (mam na aucie 330mm przod i 320tyl)
Hej! Ponieważ ja swapowałem hamulce z 305+292mm na 330+320mm, myślisz że powinienem coś w ustawieniach zmienić? Bo siła hamowania to jedno, ale może zmienia się także działanie esp?

Hej! Ponieważ ja swapowałem hamulce z 305+292mm na 330+320mm, myślisz że powinienem coś w ustawieniach zmienić? Bo siła hamowania to jedno, ale może zmienia się także działanie esp?
ja bym właśnie bym zostawił, zmiany pierwszy raz były własnie na taki zestaw u mnei w proxi, z rekomendacji jeszcze mieniłem na ustawienie hybrydowe, ale jest imho tak samo jak na 305/292. ja nie narzekam

Również podzielę się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi tarcz i klocków. Samochód: Giulia Q4 280KM, tarcze 330mm + 320mm. Przy przebiegu 70000 km zostały założone przez poprzedniego właściciela na przód i tył tarcze i klocki ATE (tarcze przód: ATE 24.0128-0326.1, tarcze tył: ATE 24.0122-0304.1, klocki przód: ATE 13.0460-4894.2, klocki tył: ATE 13.0460-7333.2). Po kilkunastu tysiącach kilometrów miałem dość tych tarcz z przodu, ponieważ podczas hamowania przy większych przędkościach (np. na autostradzie) strasznie biły, do tego stopnia, że musiałem trochę odpuszczać hamowanie lub robić to bardzo spokojnie i z wyczuciem. Przy 90189 km wymieniłem przednie tarcze na Brembo (Prime 09.C497.11) i wszystkie cztery klocki hamulcowe również na Brembo (przód: Prime P23187, tył: Prime P23180). Akurat te przednie są tymi mniejszymi (węższymi) klockami, o których ktoś wcześniej pisał. Hamowanie było gładkie (bez bicia) nawet przy dużych prędkościach. Przy przebiegu 101666 km ponownie wymieniłem zużyte już klocki przednie na ten sam typ, co poprzednio (Brembo Prime P23187). Przy 109758 km ponownie zmieniłem klocki z przodu, jak i z tyłu, również Brembo (przód: Prime P23185, tył: Prime P23180). Tym razem z przodu, za radą jednego z forumowiczów, założyłem te większe (szersze) klocki (P23185). Tarcze jeszcze wytrzymają tą jedną zmianę klocków, chociaż nie są w dobrym stanie. Stosując zestaw tarcz i klocków tej samej firmy, czyli Brembo, nie mam żadnych oznak bicia przy hamowaniu z większych prędkości.
A propos charakterystyki hamowania: wydaje mi się, iż siła hamowania zależy od tempa (prędkości) wciskania pedału hamulca. Siłą hamowania chyba steruje komputer, ponieważ nie jest to typowy układ hamulcowy ze wspomaganą pompką hamulcową, ale typu break-by-wire. Z pewnością nie występuje problem trudności w zatrzymaniu samochodu, gdy z odpowiednim impetem (siłą/prędkością) wciśniemy pedał hamulca. Trzeba przyzwyczaić się do takiej charakterystyki hamulców (też mam takie odczucia, jak epsonix w czasie jazdy innymi samochodami). Zatem znaczenie ma tu czas i zakres wciśkania pedału hamulca. Raczej komputer ocenia to czy hamujesz gwałtownie czy delikatnie i z jaką predkością jedziesz (a może jeszcze inne parametry bierze pod uwagę). W każdym bądź razie, hamowanie awaryjne (automatyczne) podczas zbyt szybkiego zbliżania się do przeszkody (np. innego samochou) jest bardzo gwałtowne i skuteczne.

Ostatnia edycja:
ciekawe spostrzeżenie z dynamiką wciśnięcia - niestety przy manewrach parkingowych nikt nie wciska dynamicznie, a wtedy ja odczuwam problem szczególnie przy pierwszych manewrach po przesiadce z Ghibli, Tonale czy wcześniej Giulietty (nie ze Spidera V6'99, ale tam mam 305mm jednotłoczkowe i hamuje to jak hamuje - jak Giulia na parkingu haha).

CO do klocków Brembo które dwukrotnie zakładałeś na przód te cienkie - to piszesz o tych z tylnych zacisków Q tak naprawdę? Coś lata temu słyszałem że pasują i że sprzedawcy czasem mylą.

Zapewne komputer bierze pod uwagę różne rzeczy, i wg moich obserwacji również ustawiony typ hamulców - dlatego mając wprogramowane mniejsze, troche poprawia sie charakterystyka do bliższej normalnej/oczekiwanej, i dlatego z tego skorzystałem :)

Amortyzatory
Powrót