• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Klocki hamulcowe ceramiczne

Po wymianie już kilku zestawów Brembo (z P23185) na Stelvio podsumuję - hamowanie jest bardzo dobre, bez zastrzeżeń (zarówno delikatne, jak i mocne). ALE - krytyczne jest dotarcie nowych zestawów (zawsze wymieniam tarcze + klocki). Jeżeli przez nieuwagę tylko nawet minimalnie zeszklę klocki na pierwszych paruset kilometrach - bardzo szybko zaczyna się piszczenie. Niestety - Brembo pylą niemiłosiernie, ale z tym już się pogodziłem.

Myślałem, że to specyfika i zaleta układu hamulcowego w Giulii. Każde inne auto którym miałem okazję jeździć już po zakupie Giulii, miało tak mocne wspomaganie hamowania, że na początku byłem w szoku jak te auta stają w miejscu. Trzeba było bardzo delikatnie obchodzić z pedałem hamulca, a i tak na początku wszyscy pasażerowie lecieli do przodu przy dohamowywaniu. Miałem wrażenie, że hamulce w tych samochodach działają zero-jedynkowo. W Giulii hamulec ma wyczuwalną dozowalność i doskonale da się wyczuć co się z kołem dzieje. Aby zatrzymać auto rzeczywiście trzeba mocno depnąć i to też uważam za zaletę, bo pomiędzy jest jeszcze sporo mięsa i niuasów. Bo chyba nie chodzi o to, aby po muśnięciu pedału hamulca, auto stawało w miejscu.

Nie rozumiem też tego hamulcowego voodu w Giulii. Wymieniłem klocki na ATE Ceramic na starych tarczach i żadnych ubocznych efektów nie widzę. Hamuje jak hamowało, nic nie bije, jest cicho. Sam byłem w szkoku jakie to proste i bezproblemówe było, bo tematów o hamulcach przeczytałem tutaj więcej niż to było warte.
Trzeba mocno cisnać, jak w moim starym Spiderze V6. W każdej innej włoszce jaką miałem 159 TBi 4-o tłoczkowe Brembo (chyba 330?), Giulietta 1 tłoczkowe, Tonale 4 tłoczkowe Brembo 330 , i Ghibli 6-o tłoczkowe Brembo 360 hamulce są dużo mocniejsze wg siły wciśnięcia. Przesiadając się miedzy autami regularnie mam problem. Po założeniu ATE Ceramic na przód jeszcze problem się zwiększył. Jak wspomniałem, przeprogramowałem sobie hamulce i jest lepiej

na pierwszy montaż idzie kilku producentów klocków OE - Brembo, Galfer, Jurid o tylu wiem- najmniej pyli galfer, najbardziej brembo. Szkoła docierania hamulców kiedyś nie istniała - teraz widzę że nawet nad tym "spuszczać" się trzeba - katastrofa.
ale nie ma co się martwić - z powodu nadmiernego pylenia UE chce zakazać hamulców tarczowych na rzecz bębnów- welcome PRL

Ate ale zwykle a nie ceramic zapewne

czytając te "gehenny" z klockami i tarczami nikt mnie nie namówi na wymianę na cokolwiek innego niż OE. To samo miałem w GIulietcie po montażu na 330 - cokolwiek innego niż OE było totalnym gównem. W poprzednim stevio 160 tok tylko OE i był spokój żadnych cyrków z hamulcami. szkoda kasy i czasu.
Dokładnie - jeżeli ktoś nie jeździ po torze i w wyścigach ulicznych - to szkoda prądu na wydziwy z klockami.
Jak mi się skończyły (50 tys. przód) to wstawiłem Brembo P23 185X - takie "OE+" i wszytko jest jak należy.
Do kompletu czeka tył na wymianę P23 180X.
Jak się skończą oryginalne tarcze to 09.C497.1X na przód i 09.C498.21 do tyłu do kompletu.
Nie widać wad.

Amortyzatory
Powrót