• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Czy zwykły serwis poradzi sobie z wymianą oleju i zrobi to dobrze?

kulisek

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 280KM Q4, 2025
Czy typowy serwis (nie ASO) posiada potrzebną wiedzę do wymiany oleju i wbicia to w komputer? Bo z tego co wiem, to nie jest takie proste w tych autach. (żeby nie przelać itp.). Czy komputer do diagnostyki jest standardowy czy wymaga jakiejś specjalnej subskrypcji Alfy?

Wymienić wymienią, wleją tyle ile fabryka mówi, serwisu i kontrolki oleju nie skasują. Więc taka na pół gwizdka robota. Osobiście jeżdżę do serwisu specjalizującego się w alfach i włoskich samochodach i robią tak jak trzeba.

Olej można wymienić samodzielnie, pomiędzy interwałami serwisowymi nawet jak auto jest na gwarancji. Nie ma z tym większej filozofii. Nie trzeba też nic komputerem robić o ile nie skończył Ci się okres do przeglądu. Ostatnio za wymianę oleju w ASO Carserwis na Połczyńskiej w Warszawie, poza harmonogramem, zapłaciłem ponad 1300 zł i robiłem to po raz ostatni. Kupując na Allegro koszty materiałów (filtr, olej 5+1, korek) zamkną się pewnie w max 400 zł.

Inspekcję termin na ekranie można olać ale w silniku dobrze jest zrobić reset bo niedługo mimo nowego oleju wyskoczy że konieczna wymiana oleju. Kup sobie bypass załóż i vlinker ms i sam sobie zrobisz. Mes znajdziesz, albo aplikacje alfaobd w sklepie. Koszt nie jest duży a będziesz miał swój sprzęt i przyda ci się do wymian oleju i nie tylko. A olej kup sobie własny i filtr, i do sąsiada, kolegi na kanał i zrobisz bez problemu. Wlewasz 5,2L.

a ja mam inne pytanie. Robiłem dużo eksperymentów z włączaniem silnika na krótko i pomimo przebiegu około 7tys mam degradację oleju zjechaną do 16%. Olać to, coś się stanie jak dojdzie do zera? Czy skasować to w MES? Bo wymieniać olej to na 99% bez sensu wg mnie (nawet jak z sensem to teraz nie mam czasu a gdzieś jadę dalej).

Przypuszczam że sprawdzasz w mes bo tam podobno idzie degradacja odwrotnie. Mi w mygiulia pokazuje od 0 i w górę. Aktualnie mam coś koło 9%, olej niedawno zmieniany.
Podobno wyskoczy komunikat jak degradacja osiągnie max, ja co prawda jeszcze go nie widziałem bo zmieniam częściej i nie za dużo jeżdżę, ale już wielokrotnie było na grupie fb że zmieniali dopiero co a tu info że konieczna wymiana. Się okazuje że przy zmianie nie była robiona pełna inspekcja. Tzn ta w silniku od tejże degradacji stąd komunikat, bo ta na ekranie dni i km do wymiany to tylko dla oka.
Prócz komunikatu to co się ma stać jeździsz i zapewne przed każdym odpaleniem będzie wołać.

Jestem pewien że mam zjechane do 16 a nie o 16.
Czyli co olać czy zrobić samą inspekcje w silniku żeby te % ustawic jak po wymianie? Termin wymiany mnie nie boli tylko nie chce żeby mi zaczęło rzęzić na wyjeździe że degradacja kompletna albo co.

Olej można wymienić samodzielnie, pomiędzy interwałami serwisowymi nawet jak auto jest na gwarancji. Nie ma z tym większej filozofii. Nie trzeba też nic komputerem robić o ile nie skończył Ci się okres do przeglądu. Ostatnio za wymianę oleju w ASO Carserwis na Połczyńskiej w Warszawie, poza harmonogramem, zapłaciłem ponad 1300 zł i robiłem to po raz ostatni. Kupując na Allegro koszty materiałów (filtr, olej 5+1, korek) zamkną się pewnie w max 400 zł.
Porażka, ile niektóre ASO kasują za tę robotę. Ja w Auto-Mobil Wejherowo (autoryzowany serwis) za wymianę oleju poza harmonogramem płacę 785 zł.

Rachunek masz prosty, przypuszczam że leją selenie, koszt 5l koło 210 ale wlać trzeba 5,2l więc jak ktoś w dalszej eksploatacji zostaję przy selenii odrazu kupić 2x 5l zostanie na następną wymianę, filtr mann W7030 okolice 30zl wychodzi poniżej 300 - olej filtr.
Przypuszczam że najwięcej sobie liczą za zdjęcie pokrywy silnika od spodu bo jest chyba z 15 śrubek 😄

Jeszcze slawetny magiczny korek z kosmo-technologii.

W Auto-Mobil Wejherowo za samą robociznę w ub. roku, zapłaciłem 280 zł. Do tego mój olej, filtr i korek.
Robiłem w ASO, żeby mi "papiery" i historię. Za to tak naprawdę się płaci. Za historię serwisu, dla łatwiejszej sprzedaży auta.
Jeździłem do tego ASO co roku. Teraz chciałem zaktualizować soft zegarów, klimy i inne, które tego wymagają.
To mi zaśpiewali 500 zł. za same zegary a resztę "to się zobaczy" (cytat).
Więc w tym roku olej i filtry już wymieniłem sam i więcej do nich nie zamierzam jeździć.

Myślę że cena jeszcze była dość ludzka, trzeba wziąć pod uwagę że jeszcze jest inspekcja olejowa do zrobienia. Ale jeśli masz własny sprzęt do inspekcji vgate i resztę co potrzebne, możliwość wymiany samemu i chęci to jak najbardziej nie ma sensu jeździć z olejem gdzie kolwiek.
O jakiej aktualizacji mówisz? Który masz rok? Ile modułów jest wszystkich do aktualizacji to nie wiem ale machery na fb z różnych rejonów PL liczą koło 1500 za wszystko. Ale to zależy co u ciebie wymaga aktualizacji. Ja po skanowaniu w mes wysłałem raport sprawdził i się okazało że wszystko aktualne.

Rachunek masz prosty, przypuszczam że leją selenie, koszt 5l koło 210 ale wlać trzeba 5,2l więc jak ktoś w dalszej eksploatacji zostaję przy selenii odrazu kupić 2x 5l zostanie na następną wymianę, filtr mann W7030 okolice 30zl wychodzi poniżej 300 - olej filtr.
Przypuszczam że najwięcej sobie liczą za zdjęcie pokrywy silnika od spodu bo jest chyba z 15 śrubek 😄
Wymieniałem dzisiaj w ASO w Elblągu. Zapłaciłem 1050pln. Olej nie Selenia tylko Mopar 5,2l (ale to już mi wcześniej w Jeep lali zamiast Selenii), robota chyba ok. 470pln (1 rbh), filtr, no i korek za 48pln! Z czego on jest zrobiony? Ze stopu z domieszką złota? :p

W zeszłym roku pod koniec płaciłem poniżej 400 za robotę samą aso Rzeszów, bo olej filtry własne, i nie zdziwiali z nowym korkiem spustowym, co uważam za istną głupotę.

Dali podkładkę miedzianą jak drzewiej bywało?

Jakaś jest a czy to nowa nie wiem nie przyglądałem się. W innym aucie mam jedną śrubę i jedną podkładkę od 99r czyli od nowości auta i ani myślę zmieniać 😄

Ten magiczny korek mnie fascynuje w Alfie. Szukam sensu w tej idei ale nie widzę poza wyciąganiem kasy.

Jak ostatnio wymieniałem sam olej to zwróciłem uwagę, że podkładka jest gumowa. W takiej sytuacji myślę, że jednak warto co drugą zmianę oleju ją wymienić (nie cały korek tylko samą podkładkę). Zakładam, że w ASO pewnie nie da się samej uszczelki wymienić tylko cały korek :)

Korek miski olejowej - NTY BKM-CH-001 od 6 do 15 PLN. Nie róbcie druciarstwa.

Amortyzatory
Powrót