• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Aktualizacja nawigacji

Po pierwsze czepiacie się szczegółów, a główna sprawa to taka, że aktu map nie pobiera się jak dla np Giulii/Stelvio z maps.mopar.eu tylko idzie z netu (już na moment zostawmy czy przez LTE czy przez WiFi tylko).

Skąd u kolegi wyżej pytanie? Bo instrukcja auta ma stare informacje ciągle, nieaktualne od ok 2024r - nawet ściągnąłem najnowszą i te barany dalej tam piszą o prehistorii :
1787416068491.png

Z ciekawości na swoje konto maps mopar zalogowałem się i potwierdza się:
1787415755360.png

I tu jest jeszcze hint jak to działa - napisali na końcu : "activate connected services" - a te działają po przedpłaconej karcie LTE wrzuconej w moduł TBM. Karta jest przedpłacona na dany region - np EU, NAFTA itp, stąd problemy jeśli się importuje auto spoza regionu . I przypominam - trzeba wykupić subskrybcję bo po 3 latach od 1 rejestracji wygasa.

Z innej strony czy LTE czy WiFi. Sprawdziłem, mam tylko wprowadzone hasło do WiFi w domu (ledwo łapie zasięg do auta) i na hotspota w mojej komórce którego raczej nie włączam nigdy.
Tonale żadko używam, ale jak jechałem za granicę na jakiś urlop to kilka razy dostałem komunikat że mapy okolicy(?) zostały zaktualizowane. Nie wnikałem jak to działa dokładnie czy jak potrzebuje bo ma stare bardzo to mimo to fragment dociąga? Nie wypowiem się na 100% czy np może wtedy synek potrzebował net do tableta, choć jeśli już to ja kieruję a żona mu udostępnia swój hotspot jak potrzeba (a jej hotspot z tel nie jest sparowany z radiem auta).
Wiem też że jak jeździła to mówiła że wyskakiwały jej jakieś komunikaty o aktualizacjach też firmaru.

Jak pisałem, były zmiany w nowszych firmwarach. Kiedyś faktycznie ASO wgrywało. I tak jest z aktualizacją firmwaru na T27.52 który wyszedł w maju 2024 - to plik 36GB który ma firmware i mapy. Po jego wgraniu potem działa już FOTA i MOTA i w moim doświadzeniu przez LTE, choć przez WiFi też można.

Instrukcja wspomina o:
1787416304303.png

tu o FOTA że jest przez sieć komórkową:
1787416375551.png

tak jak napisałem wczesniej, instrukcja odnośnie map widać niepaktualizowana o MOTA, a pewne informacje nie do końca jasne. Z mojego doświadczenia na 90% mapy idą też przez LTE, ale pewnie po WiFI tez się da bo czemu by nie?

Aktualizację można chyba wgrywać z pendriva po ściągnięciu z https://stellantis.navshop.com
Robiłem tak dwa razy bo nie widziałem aby samo się ściągnęło. Czegoś mi dealer nie uaktywnił?
Tak samo dogrywałem w Jeepie Compassie. Mapy są te same.

na navshop masz mapy dla wszystkich regionów tylko nie Europy, przynajmniej dla Tonale (ale też Giulii/Stelvio).
a to czy ci uaktywnił dla Tonale to nie wiem - można sprawdzić w systemie dealerskim (akurat nie mam chwilowo dostępu bo normalnie mógłbym CI sprawdzić). kumplowi ostatnio sprawdzałem - auto odebrał i guzik, bo mu nie aktywowali alfa connected services. z resztą nawet tablicy rejestracyjneij nie przypisali a przede wszystkim nawet gwarancji nie uruchomili...

nawet gwarancji nie uruchomili...

"Jeździć i obserwować" :D

A to screen z https://stellantis.navshop.com dla Tonale...

1787464986484.png

Mapy na bank instalują się same, ja z tą ori navi nic nie dotykam, a mapy (numer wersji) miałem zawsze nowe. Oczywiście poza zakładką mapy - tam zwykle była lista do aktualizacji...
Teraz od lutego zdaje się jestem z nieaktualną subskrypcją to pewnie już się samo nie będzie robić.

To jest zrobione typowo po włosku, jak wiele rzeczy w sofcie w tym aucie... Można by książkę napisać...

to mnie zaskoczyłeś z tym navshop - bo dla giulii/stelvio tam nie dają. Dokładnie, bajzel totalny, instrukcja jedno - kieruje do maps mopar eu gdzie zaś pisze że samo się pobiera a tu proszę na navshop są i możesz pobrać.

w każdym razie u mnie samo się pobiera, mam mapę z 6.2026, czy wgrała się przez LTE (chyba) czy przez WiFi to już drugorzędna dla mnie sprawa.

Ciekawe czy jakbyś pociągnął mapę i próbował wgrać to się uda? może jak w giulii/stelvio MY20+ nie zrobili ciągle blokady w radiu i da się wgrywać mimo wygaśniętej subskrybcji (ale z USB)?

to mnie zaskoczyłeś z tym navshop - bo dla giulii/stelvio tam nie dają. Dokładnie, bajzel totalny, instrukcja jedno - kieruje do maps mopar eu gdzie zaś pisze że samo się pobiera a tu proszę na navshop są i możesz pobrać.

w każdym razie u mnie samo się pobiera, mam mapę z 6.2026, czy wgrała się przez LTE (chyba) czy przez WiFi to już drugorzędna dla mnie sprawa.

Ciekawe czy jakbyś pociągnął mapę i próbował wgrać to się uda? może jak w giulii/stelvio MY20+ nie zrobili ciągle blokady w radiu i da się wgrywać mimo wygaśniętej subskrybcji (ale z USB)?
Ja kiedyś pobrałem i wgrałem do Tonale. Wgrywało się przez około godzinę ale efekt finalny ten sam bo po wejściu w Ustawienia map dalej były widoczne dostępne aktualizacje 🙃
Dałem sobie spokój z wszelakimi aktualizacjami tylko od czasu do czasu pobieram przez WiFi te “aktualizacje” widoczne dla Polski a resztę już zostawiam niech się samo pobiera albo i nie, bo niewiadomo jak to działa lub powinno działać bo instrukcja swoje a życie swoje

Wgrałem do Jeepa w tym roku, gdzie nigdy się samo nie zaktualizowało. A auto ma pięć lat. W tonale też wgrałem, a nie miałem chyba jeszcze ustawionej subskrybcji przez dealera.
Wersje map są identyczne

Dziw dzwoniłem na 00 800 2532 0000 i dowiedziałem się żeby postępować zgodnie z polecaniami samochodu czyli aktualizować przez WiFI. Oczywiście przy pomocy prywatnego telefonu. Konsultant wspomniał ze aktualnie jest jakiś większy problem z usługami online ale sprawdził i u mnie alfa connect jest aktywna. Jutro zadzwonię do ASO czy zrobią update w ramach gwarancji.

Amortyzatory
Powrót