• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Pisk z nawiewu

r0bertos

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Tonale 1.6 JTD Veloce
Witam, dziwnych dźwięków ciąg dalszy… czy w swoich Tonale też doświadczacie pisków z nawiewu? Zgłaszałem problem do serwisu i w marcu wymienili dmuchawę na nową (taką dostałem informację) i wydawało się że problem zniknął ale od jakiegoś czasu znowu słyszę popiskiwanie na 1., 2. i 3. biegu. Zauważyłem że piszczenie nasila się przy skręcaniu w lewo np jazdy na rondzie. W momencie wylaczenia nawiewu pisk znika :/

No i to jest ciekawy temat. Ja sam na własną rękę wymieniłem dmuchawę. Oczywiście nic nie pomogło bo i nie mogło. To piszczenie, świst nie pochodzą z silnika dmuchawy tylko z nawiewu. Spróbuj podczas tego świtu zmienić kierunek nawiewu i powinno przestać. Mam wrażenie, bynajmniej w moim przypadku, że podczas ustawienia łopat mieszalnika w AUTO ustawiają się czasem tak, że powodują wydawanie owego świstu. Choć odpukać, dawno już tego "zjawiska" nie miałem

No i to jest ciekawy temat. Ja sam na własną rękę wymieniłem dmuchawę. Oczywiście nic nie pomogło bo i nie mogło. To piszczenie, świst nie pochodzą z silnika dmuchawy tylko z nawiewu. Spróbuj podczas tego świtu zmienić kierunek nawiewu i powinno przestać. Mam wrażenie, bynajmniej w moim przypadku, że podczas ustawienia łopat mieszalnika w AUTO ustawiają się czasem tak, że powodują wydawanie owego świstu. Choć odpukać, dawno już tego "zjawiska" nie miałem
Spróbuję to zweryfikować bo oczywiście znowu to piszczenie/cwierkotanie się nie pojawia, ale ranki coraz chłodniejsze więc szansa, że pojawią się te dźwięki rośnie

Co do bocznego nawiewu to nie to bo zawsze są otwarte na max i dzwiek raczej pochodzi z wnętrza deski rozdzielczej

Też mam ten problem.
Zauważyłem, że zależy od trybu recyrkulacji ale nie pamiętam czy świszczy przy obiegu zamknięty czy gdy zaciąga powietrze z zewnątrz

Dzisiaj to ćwierkanie znowu się pojawiło, ale zmiana kierunku nadmuchu nic nie dała. Po jakimś czasie poprostu samo się uciszyło

może nawiewy macie puszczone na strefy na których ręcznie zbyt poprzykręcaliście kratki? W Tonale nie zauważyłem tego, ale w Giulii ten problem zaczął mi się po zmianie na poliftowy dukt i dmuchawę z silnikiem bezszczotkowym. Zmianę robiłem gdyż retrofitowałem multimedia z polifta, i wtedy zaczynał się problem niekompatybilności sterownika klimy. Zmiana na poliftowy i probem że sterowanie i sygnał zwortny z dmuchawy całkowicie inne. Poprzerabiaem więc i potem takich świstów doświadczałem w niektórych ustawieniach właśnie np tylko 2 strefy z czego w którejs częściowe poprzymykanie kratek (nie lubię jak mi ze środkowych wali mocnym strumieniem powietrza). Ogólnie poliftowa dmuchawa leciutka, trochę niższa - niby postęp (waga i bezszczotkowy), ale solidniejsze znacznie były przedliftowe (wagowo to powiedzmy 2kg vs 0.5kg i wysokościowo tez duża różnica w części silnika, wiec pewnie łożyska, stabiność osi itp starych na plus). No cóż, jakoś żyję. Jako jeden z pierwszych którzy robili taki upgrade wtedy poszedłem na polift pełny i się namęczyłem ze zmianą duktu parę godzin, czajenie zmian w wiązkach/przeróbki kolejne- a okazało się że można założyć przejściowy sterownik (pierwsze parę mcy poliftów), który był kompatybilny z nowymi radiami ale działał w konfigu ze starą dmuchawą. Miąłbym nieświszczący silnik i kupę czasu oszczędzone. No ale to tak na boku temat. Podejżewam że w Tonale będzie raczej ta dmuchawa która jest w Giuliach polift (albo bardzo podobna)

Nic z tych rzeczy, wszystkie kratki mam zawsze na maksa otwarte. Ten dźwięk to nie jest świst tylko bardziej ćwierkanie i bardziej przypomina metaliczny dźwięk i nie jest on zależny od prędkości nawiewu. Na 1, 2 czy 3 dźwięk ma ciągle to samo natężenie i jedynie całkowite wyłączenie nawiewu przyciskiem OFF powoduje ustanie tego dźwięku

Ok, jak wspomniales cwierkanie to w giulii tez mam cos takiego w tle od czasu zmiany na poliftowa dmuchawe. Sprawdze z ciekwaosci czy od czegos to jest zalezne i sprawdze tez jak to w tonale u nas sie zachowuje

Amortyzatory
Powrót