• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Giulia 2.0 z USA Błąd P008A, migający licznik po konwersji, U1008-00

Once333

Nowy
Auto
Alfa romeo giulia 2.0 2018
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem niskiego ciśnienia paliwa. Pojawia sie przy starcie silnika który jest rozgrzany, nie podczas jazdy. Auto nie daje żadnych oznak uszkodzenia normalnie jedzie jak zawsze. Jedynie zdarza się czasami że przy zimnym starcie nie pali od strzała. Oprócz błędu P008A pojawiają się też inne dodam je niżej wraz z parametrami auta dla błędu P008A. Sprawdziłem przekaźnik pompy w bagażniku, połączenie akumulatora (akumulator varta efb nowy kupiony na styczeń 2026), czujnik ciśnienia raczej sprawny bo w multiecuscan mogę odczytać ciśnienie. Numer mojej pompy to 505564890. Mam dwa wykresy ciśnień paliwa z postoju jeden jest dość kwadratowy. Pierwszy który wygląda ok jest przed jazdą testową podczas której pojawił się błąd a ten kwadratowy jest zrobiony po powrocie. Niestety są to tylko zapisy z sprawdzenia na szybko. Myślę czy wykasować błędy i zrobic zapis podczas jazdy.

Auto:
Giulia 2.0t 280KM rok produkcji 2017 USA
Przebieg 87k km

Załączniki

• P008A.txt
    P008A.txt
    989 bajtów · Wyświetleń: 4
  • Report2.pdf
    Report2.pdf
    463.4 KB · Wyświetleń: 4
  • wykres1.png
    wykres1.png
    250 KB · Wyświetleń: 6
  • wykres2.png
    wykres2.png
    232.4 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:
Czytałem te wątki ale brakuje w nich informacji czy trzeba wymienić pompę plus moduł czy samą pompę oraz jakie numery mają te poprawione części.

Jakby ktoś potrzebował to:
- 50586441 to pompa paliwa do której trzeba też wymienić moduł na 50570746 w przypadku benzyny 2.0
- 50573749 to pompa do której nie trzeba wymieniać modułu

Jeśli wymieniony zostanie moduł na nowy to trzeba też zrobić osiowanie proxy i wyzerować parametry samoadaptacyjne. Oprócz tego najlepiej też zaaktualizować soft ale nie wiem czy to jest jakieś mega znaczące.

Dzwoniłem też do obsługi klienta Alfa Romeo jak się okazuje moje auto jest objęte kampanią serwisową o oznaczeniu 93C ale to jest kampania ze stanów, w Europie ta sama kampania ma oznaczenie F532 i nie zrobią mi tej naprawy auta bo mają notkę z góry aby nie przyjmować aut z importu.

I to wszystko co udało mi się dowiedzieć. Ja chciałbym w sumie wymienić moduł i pompę ale mam problem z osiowaniem proxy a mianowicie po konwersji z USA na eu zaczął mi migać licznik gość który mi to robił powiedział że jest problem z osiowaniem fotela i trzeba by wyciągać fotel i wymienić jakiś moduł. Nie miałem wtedy czasu więc tak zostało do teraz bo oprócz migania licznika to wszystko działa. Nie wiem jak się za to zabrać, faktycznie muszę wymienić jakiś moduł od fotela czy trzeba coś zmienić w konfiguracji?

Nie patrzyłem jeszcze w mesie po zakładce proxy bo mam jakiś chiński elm327 i jest za wolny będę dopiero zamawiać interfejs od viakena na stn2120

Jakby ktoś potrzebował to:
- 50586441 to pompa paliwa do której trzeba też wymienić moduł na 50570746 w przypadku benzyny 2.0
- 50573749 to pompa do której nie trzeba wymieniać modułu

Jeśli wymieniony zostanie moduł na nowy to trzeba też zrobić osiowanie proxy i wyzerować parametry samoadaptacyjne. Oprócz tego najlepiej też zaaktualizować soft ale nie wiem czy to jest jakieś mega znaczące.

Dzwoniłem też do obsługi klienta Alfa Romeo jak się okazuje moje auto jest objęte kampanią serwisową o oznaczeniu 93C ale to jest kampania ze stanów, w Europie ta sama kampania ma oznaczenie F532 i nie zrobią mi tej naprawy auta bo mają notkę z góry aby nie przyjmować aut z importu.

I to wszystko co udało mi się dowiedzieć. Ja chciałbym w sumie wymienić moduł i pompę ale mam problem z osiowaniem proxy a mianowicie po konwersji z USA na eu zaczął mi migać licznik gość który mi to robił powiedział że jest problem z osiowaniem fotela i trzeba by wyciągać fotel i wymienić jakiś moduł. Nie miałem wtedy czasu więc tak zostało do teraz bo oprócz migania licznika to wszystko działa. Nie wiem jak się za to zabrać, faktycznie muszę wymienić jakiś moduł od fotela czy trzeba coś zmienić w konfiguracji?

Nie patrzyłem jeszcze w mesie po zakładce proxy bo mam jakiś chiński elm327 i jest za wolny będę dopiero zamawiać interfejs od viakena na stn2120
Mial stary program i dlatego ci nie wgrał.

Jasnowidz to ja nie jestem sam pisales o fotelu podlacz kompa i sam bedziesz wiedzial co masz na czerwono. Przez jakis czas byl problem z mesem i wgraniem proxy.

Jasnowidz to ja nie jestem sam pisales o fotelu podlacz kompa i sam bedziesz wiedzial co masz na czerwono. Przez jakis czas byl problem z mesem i wgraniem proxy.
Miałeś rację wykonałem osiowanie proxy według instrukcji z adapterami i licznik mi już nie miga. Zostaje mi jeszcze wymienić tą felerną pompę paliwa no i razem z błędem o niskim ciśnieniu paliwa pojawiał mi się błąd U1008 ktory dotyczy komunikacji z pompą wody intercoolera to też musze sprawdzić czy może to być wynik tego niskiego ciśnienia paliwa?

Wymieniłem pompe i moduł, jeżeli ktoś bedzie chciał też samemu wymienić to radzę wyjeździć paliwo do takich 20-25% bo ja miałem jakoś 45% i po odkręceniu pierścienia pompy wylało się sporo benzyny. No i co po złożeniu zrobiłem osiowanie proxy i wyzerowałem parametry samoadaptacyjne. Auto działa xd Zrobiłem krótka jazdę aż rozgrzaję silnik i następnie zgasiłem i odpalałem rozgrzany ze 2 razy i błędu o niskim cisnieniu nie ma. Wykresy paliwa chyba wygladaja dobrze. Jedynie w sterowniku silnika pozostaje mi ten jeden Błąd U1008-00 Linia szeregowa LIN. Chciałbym zrobić test pompy wody intercoolera ale w multiecuscan jaki mam nie ma takiego testu w sterowniku silnika. Narazie chyba spróbuję wymienić przekaźniki pod reflektorem lub zamienić miejscami?

Amortyzatory
Powrót