• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Tonale - jaka jest naprawdę?

jeśli chodzi o fotel to totalna nowość to jest RSU teraz sprawdzam, przy przeglądzie ale praktyka pewnie jak klient się skarży a oni kojarzą :)
na pas to kampania obowiązkowa więc zawiadamiają, ale to tylko auta z lipca 2025r i do tego tu chodzi o wadę i bezpieczeństwo z tego co czytam.
Co do drzwi ewentualnie - spasowane dobrze? pytam bo u kumpla w nówce odebranej w piątek totalnie nie licują się blachy przednich lewych z tylnymi... Może coś u Ciebie trzeba dokręcić lub podregulować (zawias czy zamek)?

jeśli chodzi o fotel to totalna nowość to jest RSU teraz sprawdzam, przy przeglądzie ale praktyka pewnie jak klient się skarży a oni kojarzą :)
na pas to kampania obowiązkowa więc zawiadamiają, ale to tylko auta z lipca 2025r i do tego tu chodzi o wadę i bezpieczeństwo z tego co czytam.
Co do drzwi ewentualnie - spasowane dobrze? pytam bo u kumpla w nówce odebranej w piątek totalnie nie licują się blachy przednich lewych z tylnymi... Może coś u Ciebie trzeba dokręcić lub podregulować (zawias czy zamek)?
Drzwi były na regulacji właśnie bo też nie licowały się przednie i tylne ale wyregulowali i teraz jest git jeśli chodzi o spasowanie. W sumie też pomyślałem że może ta regulacja mogła wpłynąć na to że ten dźwięk się pojawił ale sam już nie wiem. Będę zgłaszał problem z prawdopodobna rdzą klapy bagażnika to poproszę o sprawdzenie czy da się to jeszcze wyregulować jakoś

Przejazdy poprzeczne dla mojej alfy to dramat. Drzwi stukaja albo coś takiego. Najgorzej jest w przedziale 3 do 8 stopni. Wszystko juz próbowałem i nic nie pomogło. Wcześniejszy serwis podkleił boczki drzwi taśmą dwustronną. Ale to też nie pomogło. W sumie juz się do tego przyzwyczaiłem.

Czy u Was też występuje dziwny głuchy dzwiek podczas przejeżdżania przez torowisko (takie słabej jakości) lub koleiny poprzeczne tak jakby drzwi kierowcy lub słupek B przemieszczały się góra dół? Coś jakby drzwi ocierały o uszczelki lub plastiki

U mnie słychać tylko boczek drzwi kierowcy jak jest zimno. Nie zrobią tego na rozszerzonej gwarancji, a mi się nie chce... widocznie jeszcze mnie nie irytuje na tyle żeby się za to zabrać.
Możesz spróbować nałożyć na uszczelki jakiś preparat do konserwacji - takie coś co zapobiega przymarzaniu w zimie. Może się uciszy jeśli to faktycznie ocieranie o uszczelkę.

Możesz spróbować nałożyć na uszczelki jakiś preparat do konserwacji - takie coś co zapobiega przymarzaniu w zimie. Może się uciszy jeśli to faktycznie ocieranie o uszczelkę.
Też to próbowałem i nie pomogło. Drzwi nie pracują. Stoją sztywno.

U mnie słychać tylko boczek drzwi kierowcy jak jest zimno. Nie zrobią tego na rozszerzonej gwarancji, a mi się nie chce... widocznie jeszcze mnie nie irytuje na tyle żeby się za to zabrać.
Smarowanie nic nie daje. Ja mam wrażenie że to plastiki słupka B lub drzwi pracują na spinkach i stąd ten dźwięk. Niby sprawdzałem, dociskałem i wydaje się wszystko sztywno siedzieć ale przy przejeździe przez torowisko dźwięk się pojawia

No i tak jak pisałem wcześniej. Dzisiaj rano 7 stopni i w okolicach prawych drzwi pojawiło się znów takie dziwne "pykanie".

Ja mam wrażenie że to plastiki słupka B
Też tak myślałem. Rozebrałem plastiki słupka "B", wymieniłem spinki i dalej tak samo.
Wcześniejszy serwis podkleił boczki drzwi taśmą dwustronną.
Nie wiem czy tu nie ma jakiegoś problemu.
Poniżej tapicerka drzwi z 2022 roku. Posiada na zewnętrznym felcu takie poprzeczne wzmocnienia
1786508913034.png
a ta z 2024 roku już tego nie ma.
1786508800979.png

U mnie gdy jest zimno piszczy kierownica… Jak mysz.
Tapicerka (boczek drzwi) tez czasem rezonuje od muzyki a fotel pasazera gdy jade sam i jest pusty lubi „potelepac”.
Jednak najbardziej drażnią mnie szumy powietrza drzwi kierowcy- jakby uszczelka źle dolegała.

Co do pasa miałem wymieniany przy okazji akcji serwisowej (w sumie wraz z radiem).
Intensa 07.25

Dzien dobry
Pytanie do użytkowników Tonale 1.5 mhev dysponujących albo w miare nowym samochodem, albo starszym ale aktualizowanym pod kątem usuwania problemów z nadmiernie rozładowującym sie aku 12V. Czy jest już lepiej, czy nadal zdarzają się niespodzianki i walka trwa ? Dzięki za ewentualne info.

U mnie (auto z 2025) mimo badania akumulatora testerem, który stwierdził 100% zdrowia akumulatora 12v czesto pokazują się komunikary o przechodzeniu w tryb oszczedzania energii i ograniczeniu dzialania niektorych systemów…

U mnie (auto z 2025) mimo badania akumulatora testerem, który stwierdził 100% zdrowia akumulatora 12v czesto pokazują się komunikary o przechodzeniu w tryb oszczedzania energii i ograniczeniu dzialania niektorych systemów…
100% zdrowia (dostępnej pojemności) czy 100% naładowania ?
Duzo jazdy w miescie lub krotkich odcinków, jesli można spytać ?

Prawda jest taka, że mhev to tak średnio do miasta. Przekonałem się o tym. Do takich zastosowań zwykła benzyna lub elektryk. Mhev więcej alumulatora 12v przy takim stylu jazdy zużyje niź zdąźy naładować.
Oczywiście można podładowywać prostownikiem ale…

Załączniki

• IMG_6784.jpeg
    IMG_6784.jpeg
    517.1 KB · Wyświetleń: 6
  • IMG_6785.jpeg
    IMG_6785.jpeg
    498 KB · Wyświetleń: 6
  • IMG_6788.jpeg
    IMG_6788.jpeg
    477.4 KB · Wyświetleń: 6
  • IMG_6790.jpeg
    IMG_6790.jpeg
    164.2 KB · Wyświetleń: 5
  • IMG_6791.jpeg
    IMG_6791.jpeg
    249.8 KB · Wyświetleń: 5
Dzięki, pomocne informacje. Mam garaż, więc moze mnie to troche uratuje. Zauważyłem, ze w innym wątku poruszał Pan kwestie sposobu podłaczenia ładowarki. To jak to w końcu jest z tym łączeniem "minusa".... do klem, czy lepiej do masy ?

Dzięki, pomocne informacje. Mam garaż, więc moze mnie to troche uratuje. Zauważyłem, ze w innym wątku poruszał Pan kwestie sposobu podłaczenia ładowarki. To jak to w końcu jest z tym łączeniem "minusa".... do klem, czy lepiej do masy ?
U mnie zdaje egzamin jako masa metalowy element silnika (ucho do wyjmowania silnika).

U mnie zdaje egzamin jako masa metalowy element silnika (ucho do wyjmowania silnika).
A tak czysto teoretycznie.... Czy jazda głównie w trybie D nie powinna aby sprzyjac efektywniejszemu ładowaniu aku 48VDC a w konsekwencji - szczodrzejszego dzielenia sie przez niego energią z aku 12VDC ?

A tak czysto teoretycznie.... Czy jazda głównie w trybie D nie powinna aby sprzyjac efektywniejszemu ładowaniu aku 48VDC a w konsekwencji - szczodrzejszego dzielenia sie przez niego energią z aku 12VDC ?
W teorii tak. Jaka jest różnica pod tym wzgledem na N nie wiem. W 99,9% jezdzę wyłącznie na D…

Ostatnia edycja:
Dzien dobry
Pytanie do użytkowników Tonale 1.5 mhev dysponujących albo w miare nowym samochodem, albo starszym ale aktualizowanym pod kątem usuwania problemów z nadmiernie rozładowującym sie aku 12V. Czy jest już lepiej, czy nadal zdarzają się niespodzianki i walka trwa ? Dzięki za ewentualne info.

Załączniki

• Screenshot_20260926_120635_Facebook.jpg
    Screenshot_20260926_120635_Facebook.jpg
    152.7 KB · Wyświetleń: 11
Amortyzatory
Powrót