• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Olej w napędach, pamiętajcie o wymianie!

każdy robi co chce i jak chce - na pewno nie zaszkodzisz, ale do kupu przez ten czas jakieś małe tysiące zł wydałeś niepotrzebnie. oczywiście olej nawet jakbyś wymienił po 100km od poprzedniego to już będzie trochę zabrudzony - choćby od resztek starego które nie spłynęły i tego co zostało na mechanizmach.
co do wymiany wszystkiego po zakupie - to tu w pełni popieram i sam tak robiłem.

Mam blisko 60tys wymienilbym w tylnim dyfrze, raczej nie był jeszcze. Tylko czy jest coś na nim wypisane ma jakieś znaki żeby wiedzieć jaki jest? Czyli że jaki olej kupić. 2.0, 280, q4 21r. Litr starczy czy więcej?

zależy który dyfer to różna ilość i inny olej do otwartego a inny do LSD.

nie wiesz co masz? nr z góry na naklejce i w ePer można odszyfrować. veloce od któregoś momentu w poliftach miały w standardzie lsd. ilości i typ oleju w instrukcji były, instrukcję jak nie masz można ściągnąć z netu pdf. olej można zamiennik, u mnie ravenol w giulii, do ghibli wpadł akurat motul bo taki mechanik miał pod ręką - w obu LSD

Że q4 to wiem 😁 a czy dyfer taki czy owaki to sorki ale takich szczegółów nie wiem.
Ogólnie do dyfer przód i tył będzie RAVENOL DGL 75W-85 LS? Czy przód i tył mają inne? Widzę też że tutela są niemal drugie tyle droższe, ten ravenol to taki jakby zamiennik?

nie pamiętam, ale właśnie z LS na pewno szedł do dyfra z LSD. tutela jest droższa bo jest rekomendowana przez aso i robiona tylko dla koncernu? do skrzynii ZF lać tutelę to trzeba być mega bogatym - chyba 5x droższa, a pewnie pod spodem ten sam olej który ma ZF, a który pewnie produkuje ten sam producent (może skoro ZF niemiecki to i Ravenol?). spełnij specyfikację i kup w pewnym źródle i tyle. a jaki olej gdzie to jak pisałem w książce. jak nie wiesz jaki dyfer tył to musisz dekodować VIN a najlepiej odczyt z naklejki na górnej lewej łapie dyfra (po przetarciu bo cała będzie z brudu) - tu wątek masz o dokładaniu LSD i tam numery otwartych i LSD podawałem do wszystkich wersji.

Dyferencjał
Wymieniam oleje w obydwu dyferencjałach (przód + tył LSD) oraz w Transfer Case stosunkowo często. Po zakupie samochodu od poprzedniego właściciela (kwiecień 2024), który serwisował auto w ASO, wymieniłem przy przebiegu:
83195 km:
- olej w tylnym dyferencjale Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 (1,1 l)
- olej w przednim dyferencjale Ravenol MTF-1 75W85 GL-5 (0,45 l)
85643 km:
- olej w silniku wraz z filtrami (oleju i powietrza) Ravenol FES 0W30 (4,5 l)
88450 km:
- olej w silniku wraz z filtrami (oleju i powietrza) Ravenol FES 0W30 (4,6 l)
- olej w tylnym dyferencjale Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 (1,0 l)
- olej w międzyosiowym dyferencjale Tutela Transmission Transfer Case SAE 75W, API GL5 (0,7 l)
91893 km:
- olej w silniku wraz z filtrami (oleju i powietrza) Ravenol FES 0W30 (4,6 l)
93431 km:
- olej w automatycznej skrzyni biegów ZF Lifeguard Fluid 8 (5,0 l) wraz z miską olejową i filtrem (ZF 1087.298.365)
96032 km:
- olej w silniku wraz z filtrami (oleju i powietrza) Ravenol FES 0W30 (4,8 l)
97770 km:
- olej w przednim dyferencjale Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 (0,40 l)
- olej w międzyosiowym dyferencjale Tutela Transmission Transfer Case SAE 75W, API GL5 (0,55 l)
101596 km:
- olej w silniku wraz z filtrami (oleju i powietrza) Ravenol FES 0W30 (5,0 l)
103895 km:
- olej w silniku wraz z filtrami (oleju i powietrza) Ravenol FES 0W30 (5,0 l)
- olej w przednim dyferencjale Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 (0,45 l)
- olej w międzyosiowym dyferencjale Tutela Transmission Transfer Case SAE 75W, API GL5 (0,55 l).
Oczywiście, w międzyczasie wymieniałem również płyn hamulcowy (Tutela Brake Fluid Extreme HT DOT 4), płyn chłodzący (Shell Coolant Longlife G12+), świece zapłonowe (NGK ILZKR7G7G), pasek wielorowkowy (Continental 6PK1856), filtr kabinowy (Hengst E4956LB) i parę innych drobiazgów.
ja sie zastanawiam czy dobry olej lejesz do przedniego dyferencjału. Ravenol nie ma odpowiednika dla Tuteli...

Wymieniam oleje często, zwłaszcza w tylnym dyferencjale i za każdym razem jest zabrudzony (nie czarny). Wymiany olejów są robione przy okazji innych czynności serwisowych a koszt tych wymian nie jest znaczący. A ponadto, po zakupie każdego samochodu od wcześniejszego właściciela zawsze wymieniam wszystkie płyny w aucie. W przypadku oleju w przednim dyferencjale, zmieniłem typ oleju, stąd wczesna wymiana.
Płyn od spryskiwacza też?

Dyferencjał

ja sie zastanawiam czy dobry olej lejesz do przedniego dyferencjału. Ravenol nie ma odpowiednika dla Tuteli...
A jaki olej powinien być wlany do przedniego dyferencjału, bo nie znalazłem takiej informacji w instrukcji?

Dziękuję. Zatem jest to olej z pozycji: Rozdzielacz AWD System FAD. Nie wiedziałem, że tą nazwą określa się przedni dyferencjał.

Tutela Transmission Hypoide Gear Oil 75w80 GL5​

Na stronie Ravenol'a jest następujący opis:
RAVENOL DGL SAE 75W-85 GL5 LS jest wielosezonowym, w pełni syntetycznym przekładniowym olejem hipoidalnym klasy GL-5, przeznaczonym do przekładni manualnych, skrzynek rozdzielczych i mechanizmów różnicowych z ograniczonym poślizgiem "Limited Slip" lub bez w pojazdach silnikowych. Został opracowany na bazie PAO ze specjalnie dopasowanym pakietem unikalnych dodatków, dzięki czemu jego właściwości przewyższają aktualne wymagania OE dla produktu tej klasy. Jest doskonale dostosowany do przenoszenia podwyższonych obciążeń przekładni, gwarantując ich bezproblemowe funkcjonowanie. Specjalnie dopasowany do rozwiązań wymagających właściwości LS (Limited Slip – ograniczony poślizg).

Na stronie Ravenol'a jest następujący opis:
RAVENOL DGL SAE 75W-85 GL5 LS jest wielosezonowym, w pełni syntetycznym przekładniowym olejem hipoidalnym klasy GL-5, przeznaczonym do przekładni manualnych, skrzynek rozdzielczych i mechanizmów różnicowych z ograniczonym poślizgiem "Limited Slip" lub bez w pojazdach silnikowych. Został opracowany na bazie PAO ze specjalnie dopasowanym pakietem unikalnych dodatków, dzięki czemu jego właściwości przewyższają aktualne wymagania OE dla produktu tej klasy. Jest doskonale dostosowany do przenoszenia podwyższonych obciążeń przekładni, gwarantując ich bezproblemowe funkcjonowanie. Specjalnie dopasowany do rozwiązań wymagających właściwości LS (Limited Slip – ograniczony poślizg).
ale to dotyczy tylnego napędu. Do tylnego jest ravenol do przedniego nie ma zamiennika

przeswietlilem temat oliw do dyferencjalów. Jeżeli chodzi o przód to nie ma totalnie żadnego zamiennika na rynku Tuteli. Masakra to jest. W PL wywindowali cenę od razu.

Amortyzatory
Powrót