epsonix
Quadrifoglio Verde
- Auto
- Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Jeśli ktoś ma Tonale sprzed sprzed 2024 produkcja (może wczesny 2024, patrz końcówka numeru VIN), i kierunkowskazy mu się w pewnych sytuacjiach nie włączają na stałe (sytuacje jak rondo i kierownica w lewo jest i daje się prawy kierunkowskaz) to od blisko 2 lat jest na to TSB 55.022.24 w której aktualizuje się firmware BCM na wersję 620. Ten problem nie dotyczy tylko rond, ale w TSB jest opisany właśnie jako taki i tak trzeba zgłosić inaczej nie zaktualizują. Dotyczy każdej sytuacji np gdy skręca się w prawo na drogę wielopasową i zaraz trzeba na lewy pas żeby odbić w lewo na drodze wylotowej, wtedy też nie zadziała lewy kierunkowskaz. Na postoju to też bardzo łatwo sprawdzić - przekręcić kierownicę np w prawo o jakies 110 stopni i spróbować lewy kierunkowskaz, tylko mignie raz przy przytrzymaniu. POtem nawet mniejszy skręt i dalej, trzeba cofnąć kierownicę poniżej ok 45 stopni. Po aktualizacji nie ma takich cyrków i wyłącza dopiero jak zrobi się skręt w sygnalizowaną stronę i wróci na wprost (czyli mniej więcej tak jak kiedyś działały zwykłe elektromechaniczne przełączniki).
W końcu żona będzie zadowolona, bo od 2 lat mi marudziła, ja zgłaszałem do ASO ale twierdzili że nie wyskakuje im aktualizacja. Zmotywowałem się jak sam pomęczyłem się z tym przez 1.5 tyg na wakacjach, gdzie akurat było ileś skrzyżowań w okolicy gdzie mieszkaliśmy gdzie był problem i przyszedłem z wydrukowanym TSB i jasnym przekazem że tym razem maja obowiązkowo to wgrać.
EDIT
Usuwam załączniki/screenshoty bo na innej grupie dostałem można rzec groźbę że naruszam ich super tajne dokumenty
W końcu żona będzie zadowolona, bo od 2 lat mi marudziła, ja zgłaszałem do ASO ale twierdzili że nie wyskakuje im aktualizacja. Zmotywowałem się jak sam pomęczyłem się z tym przez 1.5 tyg na wakacjach, gdzie akurat było ileś skrzyżowań w okolicy gdzie mieszkaliśmy gdzie był problem i przyszedłem z wydrukowanym TSB i jasnym przekazem że tym razem maja obowiązkowo to wgrać.
EDIT
Usuwam załączniki/screenshoty bo na innej grupie dostałem można rzec groźbę że naruszam ich super tajne dokumenty
Ostatnia edycja: