• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

(Nie)działanie kierunkowskazów w przypadku włączania przy skręconych kołach w drugą stronę

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Jeśli ktoś ma Tonale sprzed sprzed 2024 produkcja (może wczesny 2024, patrz końcówka numeru VIN), i kierunkowskazy mu się w pewnych sytuacjiach nie włączają na stałe (sytuacje jak rondo i kierownica w lewo jest i daje się prawy kierunkowskaz) to od blisko 2 lat jest na to TSB 55.022.24 w której aktualizuje się firmware BCM na wersję 620. Ten problem nie dotyczy tylko rond, ale w TSB jest opisany właśnie jako taki i tak trzeba zgłosić inaczej nie zaktualizują. Dotyczy każdej sytuacji np gdy skręca się w prawo na drogę wielopasową i zaraz trzeba na lewy pas żeby odbić w lewo na drodze wylotowej, wtedy też nie zadziała lewy kierunkowskaz. Na postoju to też bardzo łatwo sprawdzić - przekręcić kierownicę np w prawo o jakies 110 stopni i spróbować lewy kierunkowskaz, tylko mignie raz przy przytrzymaniu. POtem nawet mniejszy skręt i dalej, trzeba cofnąć kierownicę poniżej ok 45 stopni. Po aktualizacji nie ma takich cyrków i wyłącza dopiero jak zrobi się skręt w sygnalizowaną stronę i wróci na wprost (czyli mniej więcej tak jak kiedyś działały zwykłe elektromechaniczne przełączniki).
W końcu żona będzie zadowolona, bo od 2 lat mi marudziła, ja zgłaszałem do ASO ale twierdzili że nie wyskakuje im aktualizacja. Zmotywowałem się jak sam pomęczyłem się z tym przez 1.5 tyg na wakacjach, gdzie akurat było ileś skrzyżowań w okolicy gdzie mieszkaliśmy gdzie był problem i przyszedłem z wydrukowanym TSB i jasnym przekazem że tym razem maja obowiązkowo to wgrać.

EDIT
Usuwam załączniki/screenshoty bo na innej grupie dostałem można rzec groźbę że naruszam ich super tajne dokumenty :)

Ostatnia edycja:
Dodam, że wcześniej sygnał kierunkowskazów był mega głośny, wręcz nieprzyjemny - teraz jest niesłyszalny (albo go w ogóle nie ma, nie zwróciłem do końca uwagi bo skupiłem się na testowaniu zachowania auta przy przełaczaniu elektryk-spalinówka - akurat byłem na kampmani która niby ma zapobiegać czy minimalizować przeskakiwanie łańcucha rozrządu w MHEVach i tu zrobili poprawki przełączania - dużo kulturalniej). Wracając do BCMa, potwierdziłem że wgraną mam obecnie wersję 0620 (a była 0600).

Czy po tych wszystkich upgradeach pojawiła się może opcja włączania "drive" prawą manetką? Cholernie mi tego brakuje jak czasami wsiadam do Tonale.
Ech... zapomniałem, że masz wersję z mechanicznym wybierakiem trybu jazdy :(

wątpię i w nowych (przynajmniej na teraz i że tu BCM wersja softu ma znaczenie jakiekolwiek), skoro od MY23 w Giulii/Stelvio wycofali (ale tam da się z powrotem w proxi włączyć). Może, jak będzie jakiś tool do ręcznego grzebania w proxi, to będzie można kombinować - ale nie u mnie (chyba żeby zmienił po gwarancji wybierak - o ile ten test tylko odseparowanym wybierakiem a ze skrzynią łaczy się tylko po CANie - wtedy nowy by spasił). Nie wiem czy tu BCM ma znaczenie w ogóle - jak pisałem, w Giulii/Stelvio to było ustawienie w proxi a nie firmware(np USA zawsze miały wyłączone, no i EU od MY23 i w obu dało się włączyć niezależnie od rocznika/wersji BCMa)

BTW, robisz off-top w wątku o czymś totalnie innym - tak sie fajnie zaraz forum zaśmieca

Kurcze musiałem wyjechać na wakacje żeby ten problem z kierunkami zobaczyć. Czyli muszę meczyc swoje ASO o aktualizację.

najprościej przekręcić kierownicę np w prawo o ponad 90 stopni i probowac w łaczyć kierunkowskaz w lewo - na starym póki nie wrócisz kierownica mniej niż 45 stopni to od razu przestaje działać. Po aktualizacji po pierwsze działa normalnie a wyłącza się jak obrócisz w podanym przykładzie dopiero lekko w lewo i wrócisz na wprost (czyli tak jak normalnie działały elektromechaniczne przełączniki od zawsze).

Jeszcze info. Po aktu nie było w ogóle słychać cykania kierunkowskazów. Teraz są znów nie wiem jednak czy są trochę cichsze. Za mało używam Tonale żeby tak na 100% wszystko kojarzyć, na pewno kiedyś mnie irytowały, a teraz wydają się jeszcze znośne jeśli chodzi o dźwięk. Poobserwujcie u siebie i dajcie znać

najprościej przekręcić kierownicę np w prawo o ponad 90 stopni i probowac w łaczyć kierunkowskaz w lewo - na starym póki nie wrócisz kierownica mniej niż 45 stopni to od razu przestaje działać. Po aktualizacji po pierwsze działa normalnie a wyłącza się jak obrócisz w podanym przykładzie dopiero lekko w lewo i wrócisz na wprost (czyli tak jak normalnie działały elektromechaniczne przełączniki od zawsze).

Jeszcze info. Po aktu nie było w ogóle słychać cykania kierunkowskazów. Teraz są znów nie wiem jednak czy są trochę cichsze. Za mało używam Tonale żeby tak na 100% wszystko kojarzyć, na pewno kiedyś mnie irytowały, a teraz wydają się jeszcze znośne jeśli chodzi o dźwięk. Poobserwujcie u siebie i dajcie znać
Ciężko zrozumieć o co chodzi i kiedy ma działać poprawnie. Czyli skręcam kierownicą w prawo i włączam kierunkowskaz w lewo i powinien wyłączyć się dopiero gdy kierownica będzie na wprost? Jeśli robi to wcześniej to znaczy że coś jest nie tak?

Krótko mówiąc jak u mnie jedziesz po rondzie i chcesz wyjechać, czyli chcesz włączyć prawy kierunek to nie darady. Pyknie raz i tyle.

dokładnie, na ciaśniejszych rondach gdzie skręcisz w lewo o ponad 90 stopni kierownicę. Na dużych/łagodnych nie ma problemu

Jestem właśnie po aktualizacji F60W i poprawka do kierunków wpada w pakiecie, nie trzeba niczego dodatkowo instalować. U mnie nie bardzo wiedzieli, OCB, więc chciałem pokazać w czym problem - a tu naprawione.

Ostatnia edycja:
Większość aso nie wgrywa opcjonalnych jeśli nie musi i nie ma podkładki na update który jakby co weznie na siebie importer - boją się że jak coś się wywali albo klient potem będzie narzekał na zmianę to mają koszty i problem. Na pewno przekręciłeś ponad 90 stopni kierę na test? w kampanii nie ma słowa o tym że BCM mają aktualizować, jeśli już to jest kilka innych ECU które mogą po update pokazać krytyczną aktualizację - np dla spójności z softem ECM, ale i o tym w samej kampanii nie ma słowa ( a czasem jest - np jeśli wiedzą że częsć aut z kampani musi coś mieć dodatkowo zaktualizowane - np bo miało najstarszy soft). Dlatego BCM musiałem im wskazać TSB konkretny i nie odpuszczać, bo już 2x przy przeglądach mnie zlali.
Jeśli chodzi o aktualizacje u mnie auto 12.2023 produkcja, przed zakupem miało tylko kampanie z 2024 nr 6770 zrobioną ( licznik i kamera w szybie), a przed odbiorem z salonu (7.2024) powiedziałem żeby od razu zrobili TSB na soft z radia która akurat też wymaga aktualizacji wyświetlacza dotykowego o ile pamiętam.

Cofam totalnie, to co napisałem, wczoraj po updajcie jakimś cudem nie mogłem powtórzyć problemu - chciałem po prostu pokazać serwisantowi, żeby spróbować ogarnąć. Możliwe, że popełniłem błąd i nie pocisnąłem wajchy do końca na stałe włączenie, a ten autostradowy działa w każdej pozycji - to dość istotne.

U mnie nie działa przy skręcie w prawo,w lewo ok.

robiłeś test na drodze czy na postoju - w tym drugim łatwo sprawdzić tylko przekreć więcej niż 90 stopni kierę, wtedy mozesz wrócić nawet do mniejszego skrętu (powyzej 45 stopni) - wydaje mi się że u siebie testowałem ileś razy że przetestowałem obie strony

robiłeś test na drodze czy na postoju - w tym drugim łatwo sprawdzić tylko przekreć więcej niż 90 stopni kierę, wtedy mozesz wrócić nawet do mniejszego skrętu (powyzej 45 stopni) - wydaje mi się że u siebie testowałem ileś razy że przetestowałem obie strony
Dałbym sobie rękę uciąć ,że w lewo działał jednak dzisiaj sprawdziłem i nie działa w obie strony.

za mało przekręciłeś - w problematycznym sofcie BCM (a przynajmniej w tym który był u mnie ver 0600) trzeba ponad 90stopni w daną stronę (ze 100-110 może nawet) i wtedy przestaje działać i nie działa póki nie zjedziesz poniżej ok 45stopni. upomnij się następnym razem - każ im wyszukać TSB którego numer podałem - normalnie wyskoczy w Service Library na liście. datowany na lipiec 2024.

Amortyzatory
Powrót