• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

2025 Intensa Q4 Dziwny rezonans na kierownicy

MS44

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Intensa Q4
Cześć,

Trafił mi się dziwny przypadek przy mojej Intensie Q4.

Auto jest z 2025 roku, posiada adaptacyjne zawieszenie. Po około 3000 przejechanych kilometrach założyłem do niego dedykowane sprężyny obniżające Eibacha i dystanse tej samej firmy. Pojawiło się bicie na kierownicy przy prędkościach powyżej 120 km/h. Przy odpuszczeniu gazu. Najpierw zdjąłem dystanse, co nic nie dało, następnie wróciłem do oryginalnych sprężyn.

Bicie zniknęło, pojawił się natomiast dziwny rezonans na kierownicy. Od niskich prędkości mam wrażenia jakbym jechał po drobnym żwirze. Dodam, że zjawisko występuje zarówno na dwóch kompletach opon letnich (oem Pirelli runflat i Conti SportContact 7) oraz oponach zimowych (Pilot Alpin). Dwie wizyty w ASO nic nie dały. Nie znaleziono luzów w układzie napędowym ani żadnych innych nieprawidłowości.

Dodatkowo pojawił się dziwny hałas przy hamowaniu. Przy lekkim naciśnięciu hamulca słychać grzechotanie/tarcie, które znika po mocniejszym wciśnięciu pedału.

Auto ma obecnie 18000 km nalotu. Oczywiście nadal na gwarancji. Na pomoc ASO nie liczę.

Czy ktoś z Was miał może podobny przypadek?

Cześć,

Zmierzyłem bicie na piastach, a następnie na tarczach czujnikiem zegarowym. Wszystko OK. Łożyska również nie hałasują.
Kręcąc kołem/kołami słychać natomiast wyraźny, metaliczny odgłos tarcia ze skrzyni rozdzielczej.
Planuję zlać oleje z dyfra i ze skrzyni rozdzielczej, może coś się "wysypie".
Czy ktoś z Was już to robił i może się podzielić doświadczeniem?

Czy ktoś robił zmianę oleju w dyfrach? Myślę że większość. Koszt malutki a kontrolnie możesz zmienić, myślę że tam markera nie ma śladu, u mnie nie było. Przy zmianie odkrec wpierw nalewowy i zwróć uwagę czy coś pocieknie, bo czy może za mało nalali i dlatego ten dźwięki.

Amortyzatory
Powrót